Figyelem! Fontos felhívás!

Amikor a könyvek győzedelmeskednek az okostelefonok felett - irodalmi olvasótáborunk a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban

Idén nyáron lehetőségünk nyílt meghirdetni 5 napos irodalmi olvasótáborunkat a 10-12 éves korosztály számára. 20 főnek tudtunk lehetőséget biztosítani a részvételre, melynek a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár gyermekkönyvtára tudott helyet biztosítani.
Első nap a regisztrációt követően Tóth Renáta tartott mesés ébresztőt, játékos formában tette lehetővé, hogy a különböző iskolákból érkezett gyermekek megismerkedhessenek egymással.

Utána Penkalo Alex segítségével könyvtárhasználati ismereteket sajátíthattak el a résztvevők, hogyan kell, illik a könyvtárban viselkedni, és hogyan tudják leggyorsabban megtalálni az őket érdeklő műveket.
Ebéd után Matusné Gáll Éva tartott előadást az illusztrátorok világából, felhívta a figyelmet a képek, rajzok minőségének fontosságára, az szöveggel való összhangjukra.
A hétfői programot mesevetélkedővel zártuk le Gyapay Vera vezetésével, csoportokat alakítottunk ki, s miután megszülettek a frappáns csapatnevek, elkezdhették a gyermekek a vadászatot különböző témakörökben 1000- től 5000 pontig.
Kedd reggel Scheiber Vera tartott komplex foglalkozást, bemutatta az interneten hol érdemes keresgélni versek, mesék után, milyen weblapokkal tudják ismereteiket kibővíteni, olvasási, szövegértési kompetenciáikat fejleszteni.  Utána a Verami Duo interaktív előadásán vehettek részt a táborozók, megzenésített verseket hallhattak, hangszereket próbálhattak ki, beállhattak zenésznek, és játékos formában ismerkedhettek meg irodalmi művekkel.

Délután Papírszínházi előadáson vehettek részt a táborozók, a Tasi Katalin: A soknevű macska c. művét láthatták, hallhatták a gyerekek. Utána Kocsisné Sipos Rozália tartott önismereti foglalkozást a gyermekeknek, mely által a csapat tagjai ismét közelebb kerültek egymáshoz.

Szerdán mesetablet foglalkozással indult a reggel a táborozók részére, majd Vig Balázs érkezett író- olvasó találkozót tartani a gyerekeknek.


A vidám találkozó után a Zalai Kutyasuliból érkezett hozzánk az Andi nevű terápiás kutyus, akivel a táborozók toleranciafoglalkozáson vehettek részt. A napot pedig kreatív versírással zártuk le, nagyon vidám, érdekes művek születtek, kiderült sok gyermekről, hogy a versírás nem ismeretlen számukra, és érzéseiket, gondolataikat irányítás mellett gond nélkül tudták szavakba önteni.

Másnap játékos délelőttöt tartottunk, majd délután a Göcseji falumúzeumba mentünk kirándulni. Bérelt busz vitt minket a helyszínre, ahol tárlatvezetéssel várták a csapatot. Miután a falumúzeum érdekességeit végignéztük, Turbuly Lilla írónő író- olvasó találkozóján vehettek részt a gyerekek, melyre a falumúzeum egyik pajtájában került sor.

Pénteken pozítív metaforaírással kezdtük a napot, kiderült, melyik gyerek milyen tárggyal tudna azonosulni, hogyan érezhetnek háziállataink, s vajon hány szemszögből tudunk megvizsgálni egy- egy dolgot. Utána Főző Laura író- olvasó találkozója következett, a gyermekek bepillantást nyerhettek a koboldok életébe, s mellé kis bodzaszörpöt, lekvárt is kóstolhattak.

Délután a héten készült képekből készítettek a gyermekek kollázsokat, remek alkotások születtek, melyek visszaidézik a hét vidám pillanatait, a jó hangulatban eltöltött öt nap legnagyszerűbb élményeit.