Figyelem! Fontos felhívás!

2022. júliusi könyvajánló

Marék Veronika: Boribon és az állatok

Minden gyerek, aki elmúlt már két-három éves, ismeri Boribon történeteit. Ezzel a kemény lapos babakönyvvel immár a legkisebbek is szívükbe zárhatják Boribont.

Meséljenek a képek – ezúttal Boribonról és az állatokról. (F.)

 

 

 

Corinne Giampaglia: Erik és a valóra vált álom

Erik egy kis házban él a hegyek lábánál a családjával. Szél borzolja a fák lombját, ragyog a nap az égen: beköszöntött a nyár, és közeleg a nyári napforduló ünnepe, a Szent Iván-éj.

A legenda szerint ezen a varázslatos éjszakán minden kívánság teljesül, és a természet életre kel. Erik egy barátságos róka társaságában el is indul egy ősöreg fához, hogy végre megkapja azt, amire régóta vágyik… (F.)

 

 

Anita Loughrey: Erdei mesék minden évszakra

Utazd be a tavat Békával, aki egy nyári napon új otthont keres magának, tudd meg Mókustól, miért hullatják le lombjukat a fák ősszel, kövesd a téli nyomokat Rókával, és találd meg Nyuszival a tökéletes tavaszi ajándékot! Az évszakok változásáról, a barátság és a család fontosságáról szóló négy mese mellett a kötet tavaszi, nyári, őszi, téli szórakozásokhoz is ötleteket ad, a természet világával való ismerkedést pedig az évszakok jellemzőihez kapcsolódó rövid magyarázatok segítik.(F.)

 

 

Marék Veronika. Lassú Víz, Sebes Patak

Lassú Víz és Sebes Patak tökéletesen kiegészítik egymást: egyikük a kéz, másikuk az ész. A két testvér együtt indul útnak Fehér Hódhoz, hogy megszerezzék a medvefüvet beteg édesanyjuknak. Ám a különleges gyógynövényre Mosómedve is igényt tart… Vajon a testvérek képesek kicselezni egy tolvajt egymás nélkül? Mire képes a kéz, ha nincs vele az ész?(F.)

 

 

 

 

 

Bojti Anna: Csend apó kertje

Ennek a könyvnek te vagy a főhőse, kedves olvasó! Te, és persze a barátod, Zsiga, akinek eltűnt a nővére, méghozzá Csend apó titokzatos kertjében. Ezt a kertet megtalálni sem könnyű, nemhogy eljutni benne Csend apó házához…

Matematikai rejtvények és logikai feladványok állják utadat: agyafúrt kérdéseket feltevő griffek, bódító illatú tulipánok, homályos útbaigazításokat nyújtó tengerimalacok. Szerencsére nálad van a walkie-talkie-d, amin keresztül segítséget tudsz kérni, ha elsőre nem jut eszedbe a megoldás.

A könyv játékosan bevezeti a gyerekeket a logikai gondolkodás alapjaiba, és észrevétlenül győzi meg őket arról, hogy a matek izgalmas rejtélyek sora.(F.)

 

Bosnyák Viktória: Ettől kinyúlsz!

Minuta macska bölcs dédije szerint bármi lehetsz, ha igazán akarod. Ebben hisz Stencil nyúl is, aki mindent bevet, hogy cicává alakuljon.Aki ismeri Bosnyák Viktória könyveit, tudja, hogy az írónő szereti a szójátékokat, élvezi a mókát a magyar nyelvvel, és erre tanítja a kis olvasókat is. Nem csoda, ha az a rengeteg muris, bolond állat, ami korábban nem létezett, most anyanyelvünk segítségével jön létre.

A nyúl abban bízik, hogy sikerülni fog a tökéletes macskává változás, a macska viszont abban, hogy ez nem fordulhat elő. Ő pedig véletlenül sem akar más lenni, mint éppen macska.

A történet szokás szerint fergetegesen vicces, amit Dudás Győző rajzai csak tovább fokoznak. Kicsi és nagyobbacska iskolás nem csak az olvasáshoz, de a rajzoláshoz is kedvet kaphat.(F.)

 

Bella Swif: A kiskutya, aki sellő akart lenni

Milli, a kis mopsz tengerparti vakációra készül! Nála talán csak kedvenc gazdája, Anna izgatottabb, mert alig várja, hogy végre lásson egy valódi sellőt. De hiába keresik, kutatják a part mentén, egyetlen hableányt sem találnak. Milli nem akarja, hogy Anna csalódott legyen, ezért elhatározza, hogy ő maga lesz sellő. De ez bizony azzal jár, hogy le kell győznie a félelmét, és meg kell tanulnia a kutyaúszást…(F.)

 

 

 

 

 

 

Margit Auer: Hatice és Maja

Folytatódnak a Mágikus állatok iskolája szereplőinek vakációs kalandjai. Hatice és családja Dániába utaznak, a tengerhez. Maja, a mágikus fókalány is természetesen a legjobb barátnőjével tart. Ám a nyaralás egyáltalán nem úgy alakul, ahogy Hatice képzelte, mígnem előkerül egy kincskereső térkép.(F.)

 

 

 

 

 

 

 

Seo Eun-Jin: Borsmenta 2.

Io állandóan megjelenik, amikor Hei bajban van, ráadásul eldöntötte, hogy Hei lesz a barátnője, hiába szereti a lány a híres és népszerű Icsit. A gondok csak sűrűsödnek, amikor Hei megpróbál eljutni Icsi szülinapi bulijába, de Naomiék manipulációjának köszönhetően rossz címet kap. Vajon Io ismét ott terem, hogy megmentse a naiv lányt? És mit tesz Hei? Megtanulja végre értékelni a fiú segítségét? (F.)

 

 

 

 

 

Kelly Ngai · Mikki Lish: A halmosdombi ház

Hedy és Spencer életük legunalmasabb karácsonyi szünetére készülnek bűvész nagypapájuk öreg házában, ám a valóság hamar rácáfol elképzeléseikre. Alig lépnek be a házba, amikor titokzatos üzenetek érkeznek nagymamájukról, akinek sok évvel korábban nyoma veszett egy rejtélyes bűvészmutatvány közben.

A házat üzengető képkeretek, kitömött, beszélő szarvasfej és medvebőr, vízköpők, hollók és szellemek töltik meg – vajon mi közük lehet ezeknek nagymamájukhoz? A gyerekek nyomozásba kezdenek, megpróbálják feltárni az ódon halmosdombi ház féltve őrzött titkait, és ezáltal begyógyítani a régi családi sebeket. Ehhez azonban minden bátorságukra, leleményességükre és varázslatba vetett hitükre szükségük lesz…

 

A halmosdombi ház az elmúlt évek egyik legnagyobb sikert aratott gyerekkönyve, amelyből Sam Raimi, a Pókember filmek rendezője készít adaptációt.(F.)

 

Nicola Morgan. Túlélhető kamaszkor

Ez a könyv segít, hogy megbirkózz a kamaszkori kihívásokkal, felfedezd a lehetőségeidet, és a lehető legtöbbet hozd ki ezekből az évekből. Tudj meg többet magadról az érdekes tesztekből! Turbózd fel magad mindennap egy pozitív ötlettel! Tűzz ki teljesíthető célokat, hozz jó döntéseket, figyelj oda a testedre, és tudj meg többet az agyad működéséről. A sok gyakorlati tanács abban segít, hogy ne csak túléld, de élvezd is ezt az új, furcsa és izgalmas időszakot.(F.)