Figyelem! Fontos felhívás!

2023. novemberi Könyvajánló

Nattán-Angeli Nór: Bajusz és Mamusz

Bajusz és Mamusz két deres hátú cica. Hét életük és legalább hetvenhét dédunokájuk van. Nem csoda, hogy kiválóan megy nekik a fonalgurítás, a cicamosdás, a randevúzás, a négy lábra huppanás, a sötétben látás és megannyi titkos macskavarázs. Vagy csak ment? Mi történik akkor, ha pókhálós marad a sarok, ha már a villamoson is átadják a helyet, és a régi fényképekhez szemüveg kell? Bajusz és Mamusz még egyszer nekivágnak a nagy kalandnak, amihez elengedhetetlenül szükséges a füles pilótasapka is.

A Két cica sorozat 3. kötete ismét a cicák világáról mesél. Ajánljuk cicabarátoknak, kicsiknek és nagyobbacskáknak egyaránt. (F.)

 

Vadadi Adrienn: A kis csizma

Közeledik az ősz a barkák erdejében. Mindenki a hideg időre készülődik: Pipi segít a kis királykának elrepülni a messzi délre. Szilka a nadrágjára szeretne foltot varrni, nehogy befújjon rajta a szél, Patyi pedig egy meleg, kényelmes csizmát próbál keríteni magának az erdőben, hogy télen se fázzon a lába. Egy finom forró mohatea pedig minden barkagondra gyógyírt jelent!

Vadadi Adrienn kedves, egyszerű meséi és Monszport Vivien harmonikus rajzai a természet megnyugtató világába kalauzolnak.(F.)

 

Fabian Lenk: A lézerkard 1000 veszélye

Az 1000 veszély sorozat kötetei nem olyanok, mint az összes többi! 1000 veszély között te határozod meg, hogyan fordul a kocka, és hogyan végződik a kaland.

Vigyázz: ha rosszul döntesz, komoly veszélybe kerülhetsz! Kaland – játék – kockázat!

Találsz a házadban valami rendkívüli kincset: két mágikus lézerkardot! Döntened kell: visszarepülsz a múltba, hogy kiváló harcos legyen belőled? Vagy arra használod a kardokat, hogy itt és most bekerülj a világ leggazdagabb és leghíresebb emberei közé?(F.)

 

 

 

Al Ghaoui Hesn: Soha ne add fel

Holli szorongva indul a táborba, ahol a beilleszkedését nemcsak egy beképzelt osztálytárs ármánykodása, hanem a saját félelmei is jócskán megnehezítik. Ekkor szegődik mellé ismét Mumus, az apró házi rém, aki segít neki felismerni, hogy hibázni szabad, sőt jó is lehet! De hogy lehet a problémákra, megoldandó feladatokra kihívásként tekinteni? Holli varázskönyvében mindenki átalakulhat! Holli végigkalauzolja a gyerekeket egy nem mindennapi erdei kiránduláson, ahol a gyerekek is vele játszhatnak. Gyere, tarts Hollival és küzdd le te is az akadályokat!

Al Ghaoui Hesna, a haditudósításairól ismert, immár kétgyermekes anyuka a félelem megszelídítéséről szóló, Holli, a hős című gyermekkönyve után legújabb kötetében különleges utazásra hívja ifjú olvasóit.

A kötetet Bertóthy Ágnes rajzai illusztrálják. (F.)

 

Stefan Gemmel: A skorpió átka

 

A nyári szünidőnek hamarosan vége, Alexnak, Livnek és Sallynek sürgősen egy tervre van szükségük. Hogyan rejthetnek el egy dzsinnt és egy varázslatos macskát a szüleik elől? Nincs sok idejük hosszú töprengésre. Argus, a titokzatos varázsló, aki még annál is hatalmasabb és gonoszabb lett, mint ahogy korábban megismertük, a sarkukban van. Egy ősi átokkal örökre le akarja győzni a négy barátot. Megmenekülhet Alex, a lányok és Sahli, a kis dzsinn a skorpió átkától, és ki tudják szabadítani a nagypapát, mielőtt késő lenne?

A kaland folytatódik… (F.)

 

 

Usch Luhn: A sárkányok gyémántjai

Varázscipők!

Bátorságot öntünk beléd, önbizalmat adunk, és erőt. Ha segítségre van szükséged, előbb-utóbb biztosan te is rálelsz a titkos cipészműhelyre.

 

Rozi már számos izgalmas helyén élt a világnak, csakhogy időközben igencsak elege lett az örökös költözködésből és a magántanulóságból. Szívesebben járt volna egy teljesen átlagos általános iskolába, ahol nap mint nap láthatta volna a barátait. Erről azonban először is meg kellett volna valahogyan győznie a szüleit, akik ezúttal egy alpesi fogadót nyitottak újra. Vajon sikerül Lilinek és segítőinek egy varázscipővel megoldaniuk Rozi gondjait? (F.)

 

Narinder Dhami

Jane Austen: Meggyőző érvek

Tizenkilenc éves korában Anne Elliot apja kívánságára elutasította azt a férfit, akibe szerelmes volt, egy Frederick Wentworth nevű tengerésztisztet.

Évekkel később Wentworth kapitány hazatér a tengeren töltött szolgálatból, és Anne reménykedni kezd, hogy útjaik talán újra keresztezik egymást.

Csakhogy az igaz szerelemhez gyakran göröngyös út vezet – vajon Anne és Frederick megtalálják-e újra egymást?

Jane Austen híres regényének friss hangú, vidám rajzokkal kiegészített újramesélése. (F.)

 

 

 

Wéber Anikó: Busz a ködben

 

Zénó rosszkedvűen száll fel egy átlagos nap átlagos délutánján a buszra. Míg hazafelé zötykölődik, sorban szállnak le az utasok. Végül csak heten maradnak, de a busz sehogy sem akar célhoz érni. Nagy zökkenéssel megáll a ködös, sűrű erdőben, a városnak pedig mintha nyoma veszett volna… Az utasok és a sofőr hiába keresik a kiutat. Azt sem tudják, hogy a valóságban vannak, vagy a képzeletük játszik velük. Esetleg valamiféle kísérletbe csöppentek? Hogy kijussanak, össze kell fogniuk, őszintének kell lenniük egymással, és szembe kell nézniük a szorongásaikkal. Hiszen mindenki titkol valamit! (F.)

 

Baráth Katalin: Gőzgépek és pomponlányok

Ki gondolná, hogy a Vitéz János Gimnázium platánja alatt tekergő időalagút még a netes követők számának növelésére is képes? Hát Dorka, a suli első számú tartalomgyártója! De arra ő sem számít, hogy útitársával, Zsuzsival együtt szinte az első percben elrabolják a múltban. Ugyanígy Zsiga is eléggé meglepődik, amikor a Zentára befutó gőzös nemcsak a remélt tyúkokat, de két idegen lányt is rejt, akik megmentésért esedeznek, és roppant furcsa ruhákat viselnek. Végül az állomást maguk mögött hagyva megérkeznek a boldog békeidőkbe, ahol a gőzgépektől a gyújtogatásig rengeteg izgalom vár rájuk, miközben az éppen zajló iparosodás átírja körülöttük parasztfiúk, úrikisasszonyok és mérnök urak életét. (F.)

 

 

Kerstin Gier: Az álmok első könyve

Ez vajon tényleg lehetséges?

 

Liv Silber álmai az utóbbi időben meglehetősen félelmetessé váltak. Az egyik végképp nem hagyja nyugodni. Ebben az álomban egy temetőben járt éjjel, és szemtanúja volt, amint négy fiú komor hangulatú, mágikus rituálét hajt végre. Ezek a fiúk azonban nagyon is valós kapcsolatban állnak Livvel, hiszen Grayson és három barátja tényleg léteznek. Liv nemrég iratkozott be abba az iskolába, ahová ők is járnak. Tulajdonképpen egészen kedvesek. De ami igazán ijesztő – még az éjszakai temetőknél is sokkal ijesztőbb –, az az, hogy a fiúk olyan dolgokat tudnak Livről, amiket nappal soha nem ejtett ki a száján – álmában viszont igen.

Hogy miképpen, az tökéletes rejtély Liv számára, de egy jó kis rejtélynek Liv még soha nem tudott ellenállni…(F.)

 

Mészöly Ágnes: Mesetorna

Napjainkban sokkal többeknél és sokkal fiatalabb korban jelentkeznek olyan mozgásszervi elváltozások, melyek – bár viszonylag könnyen orvosolhatók vagy megelőzhetők – komoly negatív hatással lehetnek a gyerek egész életére.

Kötetünkben két, egymástól távol eső témát kombináltunk. A mesék, a játék megkönnyítik a gyerekeknek a néha nehéz gyakorlatok elvégzését, a versek, mondókák képesek szórakoztatóvá tenni a monoton (de fontos és szükséges) ismétléseket is. Sokkal izgalmasabb azt képzelni, hogy macskaként, kismajomként, pingvingyerekként kalandozunk egy elvarázsolt vidéki ház kertjében, a dzsungelben vagy a sarkvidéken, mint szimplán gyakorlatokat végezni, egyiket a másik után.

A kötetet Regős Ágota gyógytornász lektorálta, így lettek az elvégzendő gyakorlatsorok egyszerre hatékonyak, kihívást jelentőek, de kis gyakorlással és odafigyeléssel könnyedén elsajátíthatóak és érthetőek.

A könyv mesébe ágyazott feladatsorokat tartalmaz: három tartásjavító, három talp- és bokaerősítő, illetve egy relaxáló torna-történetet. Aki nekikezd, remekül fog szórakozni az állatgyerekek csetlés-botlásain, és velük együtt ügyesedik majd, hiszen fejlődni, tanulni legjobban vidáman, nevetve lehet! (F.)

 

Andrea Erne: Mit csinálunk karácsonykor?

A Ravensburger gyermekkönyvsorozatának e kötetét lapozgatva a kisgyerekek az adventi időszakkal és karácsony ünnepével ismerkedhetnek. Megtudhatják többek között, mit ünneplünk karácsonykor, hogyan készülődünk a karácsonyra otthon és az óvodában.

Ismerjük meg a világot, lépésről lépésre – együtt, minden nap. A Mit? Miért? Hogyan? Mini sorozat a legkisebbekkel ismerteti meg környezetünk titkait. Kötetei egyszerű és szemléletes válaszokat adnak a kicsik kérdéseire. A játékos elemek, a kedves rajzok, a kinyitható ablakok és a kornak megfelelő magyarázatok a könyv minden oldalát élvezetessé teszik. (F.)