Figyelem! Fontos felhívás!

2021 októberi Könyvjánló

Gryllus Vilmos: Félperces mondókák

Macska, mókus, teknős és sok más kedves állat elevenedik meg Gryllus Vilmos játékos rímeinek és Megyeri Annamária életteli rajzainak köszönhetően ebben a lapozóban, amit a kisgyerekek egész biztos nem csak fél percig forgatnak majd…

A YouTube-on Fél(perces) nóták néven további mondókák érhetők el.

2+ éveseknek (F.)

 

Pernyész Dóra: Ördögfiók

Anya szerint huncut vagyok, Sárkány néni szerint pedig egyenesen rossz. Még csak második osztályba járok, így nem tudom eldönteni, kinek van igaza. Minden esetre azért sokat bosszantom Nyafka Jankát, aki nem is olyan régen költözött hozzánk az apukájával, Nyurga bácsival együtt. De nem hagyom ám, hogy Janka csak úgy, szaba¬don rendezkedjen a szobámban. Nem bizony! Piros ragasztószalaggal választottam el, melyik az ő része, és melyik az enyém. Sőt, egy vicces képet is rajzoltam Nyurga bácsiról, az Ördögfiókban őrzöm, a legtitkosabb műalkotásaim és kincseim között. Itt úgysem kutakodhat soha senki. Még nem mondtam? Az én nevem Rozsdás, és ez a könyv a csínytevéseimről és kalandjaimról szól. Tarts velem! Versenyre hívom huncutságban még az ördögöt is. (F.)

 

Julia Boehme: Bori és az elátkozott tizenhármas (Barátnőm, Bori 16.)

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Bori igazán nem babonás. Pedig a színjátszó kör meghallgatása éppen péntek tizenharmadikára esik, amin Anna annyira izgul, hogy lassacskán mindenkit megőrjít. Bori ennek ellenére meg van győződve arról, hogy minden simán megy majd. Viszont ezután egymást érik a különös események. Lehet, hogy a tizenhármas szám mégiscsak balszerencsét hoz? (F.)

 

 

 

 

Magdalena Hai: Az elveszett fogsor (Rémálmok kisboltja 2.)

A kilencéves Ninni nem ijed meg egykönnyen! Mivel nincs elég pénze biciklire, munkát vállal a Rémálmok Kisboltjában, mely mintha maga is önálló személyiséggel rendelkezne.

Mikor Lukács, a vámpír reggel nem találja a fogsorát, Ninni felcsap detektívnek. A nyomok a padlásra vezetnek…

A sikeres finn sorozat már három kötetből áll, kiadási jogait eddig tizenkét országban vették meg.

„A Rémálmok Kisboltja varázslatos világba röpíti az olvasót, ahol bármi megtörténhet. És meg is történik! Egyszerre ijesztő, vicces és szórakoztató, tele csodálatos, apró részletekkel és érdekes szereplőkkel. Minden gyerek ilyen helyre vágyik!”

Lindy Andersen, kiadóvezető, Fontini Forlag, Norvégia (F.)

 

Vörös István: Loni és a Varázsvár (Loni 2.)

Vörös István meseregényének első részében – Loni és a kísértetek – Loni, a kisiskolás embergyerek és Levélke, az ötszázéves kísértetkislány – dacára a korkülönbségnek – nagyon jó barátságba keverednek.

Az önmagában is olvasható új részben Levélkéék (anyja, Sarkifény Vízlevegőtűz Sztrasidla Klára és apja, Gorboda Tamás) meghívja Lonit és egész családját (anyját, Ildit, apját, Tamást, és bátyját, Petit) vértesi otthonukba, a Varázsvárba. Kezdve egy igazán rejtélyes (sőt: kísérteties) vonatúttól az este nyolcas reggelin keresztül a rendszeres éjszakai repkedésekig egy rövid időre Loniék megtapasztalják, milyen is kísértetként élni…

Annyit elárulhatunk, hogy cseppet sem félelmetes! (Na jó, csak nagyon ritkán.) Ahogy a regénybeli gyerekek mondják: “Ez nem volt se jó, se rossz, se hihető, se hihetetlen! Ez minden volt!” (F.)

 

Serena Valentino: Herceg vagy Szörnyeteg? (Gonosztevők)

Mindenki ismeri az ősi történetet, amelyben a kegyetlen Herceg Szörnyeteggé változik. Aztán megjelenik egy gyönyörű lány, együttérzésével megváltoztatja a rémséget, aki végül bele is szeret, majd boldogan élnek, míg meg nem halnak.

Ám a történeteket, legyenek bár olyan jól ismertek, mint a Szépség és a Szörnyeteg, sokféle módon mesélik. De bármelyik változatot is hallja az ember, egy kérdés mindig megválaszolatlan marad: mitől változott a büszke Herceg a világtól elvonult, morózus Szörnyeteggé?

Íme, egy lehetséges válasz a sok közül, melyeket világszerte mesélnek. Történetünk hiúságról, gőgről, gyűlöletről és kegyetlenségről szól… na és persze: az igaz szerelemről.

Ez a Szépség szerelmének a könyve. (F.)

 

Erin Hunter: Megtört büszkeség (Bátorfölde 1.)

EGY OROSZLÁN, AKIT KITASZÍTOTT A FALKÁJA.

EGY ELEFÁNT, AKI OLVAS A HOLTAK CSONTJAIBÓL.

EGY SORSA ELLEN LÁZADÓ PÁVIÁN.

Az afrikai síkságokon generációk óta szigorú törvény uralkodik: csak a túlélésért ölj! Ám a hűtlenség a legkevésbé nyilvánvaló helyeken rejtőzik, és néhány állatnak semmi sem szent, ha a hatalomról van szó. Amikor elképesztő árulás fenyegeti a régóta fennálló békét, három fiatal állat – egy oroszlán, egy elefánt és egy pávián – együtt száll harcba a túlélésért. A vadászok, dögevők, ragadozók és zsákmányállatok közötti érzékeny egyensúlyt most a három botcsinálta hős tartja a mancsában, és mindnyájan nyerhetnek vele valamit – vagy mindent elveszíthetnek.

EGYÜTT MEG KELL HALLANIUK

A VADON SZAVÁT.

A fiatal felnőttek és a tini korosztály imádni fogja.

A Trónok harca, állatszereplőkkel. (F.)

 

Bernáth Zsolt: Lemezbolt a Szent János utcában

Az évtized ifjúsági regénye!

Egy máltai vakáció sok mindenről szólhat: tengerről, barátokról, egzotikus helyszínekről. Ám Orsi ennél sokkal többet talál a szigeten: egy réges-régi lemezbolt olyan titkokat rejt, amelyekről azt hitte, csak a máltai lovagrend legendáiban léteznek. Vagy még ott sem. Múltak és jövők kapuján nem is olyan egyszerű átkelni…

„Ha ki szeretnél lépni időből és térből, kezdj bele ebbe a regénybe! Csatlakozz Orsihoz (illetve Orsolyához) és Joelhez, settenkedj be velük a lemezbolt hátsó ajtaján, és garantáltan egy másik világban találod magad. Bernáth Zsolt regénye neked szól, ha kicsit is érdekelnek a régmúlt vagy a messzi vidékek titkai. Csak egyetlen dolgot sajnálsz majd: azt, hogy ilyen hamar véget ért a könyv!”

(Mészöly Ágnes, HUBBY-díjas író)

A kalandok hamarosan egy spanyolországi zarándokúton folytatódnak. (F.)

 

Lorelei Savaryn: Az ellopott álmok cirkusza

Öccse három évvel korábbi titokzatos eltűnése teljesen feldúlta Andrea és családja életét. A széthullóban lévő családjától és az őt gyötrő rémálmoktól menekülni vágyó lány örömmel kap az alkalmon, amikor egy titokzatos sátortábor jelenik meg az otthonuk közelében levő erdőben. Ábránd, az Álmok Földje a gondoktól való szabadulást és csodálatos álmokat ígér, mindezért cserébe pedig csak egy emléket kér Andreától. A fénnyel, derűvel és valóra vált vágyálmokkal teli Ábránd mélyén azonban sötétebb álmok bújnak meg, és amikor Andrea az egyik sátorban öccse, Francis legfélelmetesebb rémálmára bukkan, rá kell döbbennie, hogy Ábránd nem a menekülést jelenti, hanem végzetes csapdát. Vajon van-e menekvés Az ellopott álmok cirkuszából Andrea és Francis számára?

Lorerei Savaryn első meseregénye csodálatosan elbűvölő és hátborzongató olvasmány.(F.)

 

Julia Dippel: Az örök tűz (Izara 1.)

Titkos társaságok, természetfeletti lények és egy tiltott szerelem…

Ariana átlagos tininek mondható átlagosan siralmas kamaszkorral. Szülei elváltak, érzelmileg ingatag édesanyjával él együtt, miközben dúsgazdag édesapját teljes szívéből megveti. A suliban sem nyer népszerűségi versenyt, és miközben egy menő elitiskolába jár, pincérnőként dolgozik, hogy fussa benzinre rozoga autójába. Ezek után a legkevésbé az hiányzik neki, hogy természetfeletti lények törjenek az életére – köztük Lucian, aki sosem végez félmunkát. De miért került épp Ariana a célkeresztbe, és kik mozgatják a szálakat a háttérben? Lucian végül Ariana mellé áll, hogy együtt járjanak utána az igazságnak, és kiderítsék, mi folyik itt valójában. Sosem lehetnek biztosak abban, hogy ki a barát és ki az ellenség, talán még egymásban sem bízhatnak. Ám egy dolog biztos: Arinak életben kell maradnia.

Julia Dippel Izara-sorozata az elmúlt évek legnépszerűbb német ifjúsági regényciklusa, Az örök tűz pedig megjelenése után elnyerte a legjobb német nyelvű első könyvnek járó díjat. (F.)

 

María Isabel Sánchez Vegara: Coco Chanel

Ismerd meg kiemelkedő emberek – tudósok, művészek, újítók – életét! Valamennyien hihetetlen dolgokat vittek véghez, pedig életüket ők is nagy álmokat dédelgető kisgyerekként kezdték.

A kis Coco Gabrielle Chanel néven látta meg a napvilágot Franciaországban. Anyja halála után árvaházba került, ahol a szigorú apácáktól megtanult varrni. Később kávéházi énekesként, varrónőként és kalapkészítőként dolgozott, míg végül a világ egyik leghíresebb divattervezője lett. Az inspiráló történet végén fényképes összefoglaló olvasható Coco életéről. (F.)

 

Kovács Gergely: #Károlykirály

Az ő fiatal életük, közös életútjuk, hitük és szerelmük biztató üzenetet közvetít számunkra, hogy megéri beleadni magunkat, minden erőnket és bizalmunkat, a teljes személyiségünket, hogy érdemes megélni és főhősként megtapasztalni a saját életünket.

“Önmagunk felett, ez a legnehezebb uralkodás!” (F.)