Figyelem! Fontos felhívás!

Áprilisi könyvajánló
 
 

A Diótörő – A New York City Ballet előadása nyomán

Légy részese te is ennek a csodálatos kalandnak!

Marika és diótörő hercege történetét meséli el ez a gyönyörűen illusztrált kiadvány, amely a világ egyik legnépszerűbb balettmeséjét, A diótörőt hivatott megismertetni a fiatalabb korosztállyal. A New York City Ballet neves koreográfusa, George Balanchine által megálmodott, először 1954-ben bemutatott előadás szolgált e könyv alapjául, melyet Valeria Docampo fantasztikus illusztrációi díszítenek. A történet egy karácsonyi ünnepségen kezdődik, és egy álomszerű utazásra repít minket az Édességek Birodalmába és még sok kalandos helyszínre. (F.)

 

 

Szabó Enikő (szerk.): A legszerencsésebb óra

Szabó Enikő meseterapeuta és mesemondó 24 átdolgozott mesét tesz közzé a kötetben. Vannak közöttük magyar, német, angol, finn, spanyol, orosz, japán, koreai, kínai, tunéziai, brazil stb. népmesék. A földkerekség legszebb népmeséiből és legendameséiből válogatott, melyek szeretetről, boldogságról, barátságról, hűségről, megértésről, együttérzésről, szívbéli jóságról, hitről, igazi emberi értékekről szólnak. Azért éppen huszonnégy mese került a gyűjteménybe, mert a könyvet összeállító mesélő-szerző az adventi időszakra szánt minden napra egy mesét, melyet egyedül is el lehet olvasni, de felolvasva vagy elmesélve másokkal is meg lehet osztani az angyal-váró napokban, karácsonyra készülődve-hangolódva. A meseszövegek után a könyvben feltünteti mindegyiknek a forrását is, hogy milyen népmese, és hogy ki volt a mesélő, akitől eredetileg hallotta.Az átdolgozott szövegek különlegessége, hogy élőszóban hallott mesék, ezért nem csak egyéni olvasásra vagy felolvasásra alkalmasak, hanem mesélésre, interaktív, közösségi mesemondásra-mesehallgatásra is, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. (F.)

 

 

Erica Carracedo: Az emberiség története – A kezdetek

Az ember ősei nagyjából 6 millió évvel ezelőtt jelentek meg Afrikában. Mielőtt azonban fajunk, a Homo sapiens feltűnt volna, számos más emberelőd élt a Földön, akik már két lábon jártak. Ebből a könyvből nyomon követheted az ember testi és lelki fejlődésének szakaszait az őskor különböző időszakaiban. A könyv része az a melléklet is, amely segítségével kipróbálhatod, hogyan éltek elődeink, hogyan vadásztak vagy építettek maguknak menedéket. Indulhat az időutazás? (F.)

 

 

 

 

 

Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Az iskolakezdés sosem egyszerű. Pláne, ha a betűk sehogy sem akarnak a helyükre kerülni. Ha mindig helyet cserélnek, megfordulnak vagy fejreállnak, az igencsak megnehezíti az egyébként élénk és érdeklődő Simi dolgát. El is megy a kedve az írástól és olvasástól, sőt még a betűtésztától is görcsbe rándul a gyomra. Vajon hogyan lehet az, hogy mindenki másnak olyan egyszerűen megy, Simi betűit viszont folyton összezavarja a Kavarék Szellem? És mit lehet tenni, hogy ne legyen hatalma a fiú felett? A Simi és a rendetlen betűk hiánypótló kötet. Olyan meseregény, amit minden kisiskolásnak meg kell ismernie, hiszen ez a történet nem(csak) a diszlexiáról szól, hanem egy hétköznapi családról, egy igazi kisiskolás elmélkedéseiről, és arról, hogy mindannyian máshogy vagyunk értékesek.

A könyv Gyarmathy Éva, a diszlexia kiváló szakértőjének ajánlásával és lektorálásával készült. (F.)

 

Tania del Rio: 13. Warren és a suttogó erdő  

(13. Warren 2.) 

Második kalandunk kezdetén WARREN és hírneves „sétáló szállodája” vendégeket szállít szerte a vidéken. Ám amikor egy váratlan ballépés miatt egy messze földön hírhedt és veszélyes erdőbe érnek, Warren szemtől-szembe kerül baljós hasonmásával, a gonosz Worrinnal, aki eltökélte, hogy magához ragadja az irányítást! Ha Warren le akarja győzni, sok-sok rejtélynek kell a végére járnia: Kicsoda Worrin és mi az igazi neve? Miért suttognak titokzatos hangok az erdőben? És mégis mi a csuda az a mézgajeti? Fejtörők, titkos kódok, izgalmas kalandok, valamint több száz magával ragadó és bogarászni való illusztráció vár a 13. Warren és a suttogó erdő című kötetben, amely az egész családnak tartogat meglepetéseket. (F.)

 

Usch Luhn: Lotta, a megmentő 

(Ebadta Banda 1.)

Le a pórázzal! Itt jön az Ebadta Banda! 4 kutya + 4 barát = kaland minden mennyiségben.

Leni, Henry, Paula és Max halálra rémülnek, amikor találkoznak új tanárukkal, a szuper szigorú Varjas tanárnővel, akinek ráadásul fogalma sincs, hogyan kell a kutyákkal bánni. A tanárnő gyanús barátja pedig nyilvánvalóan valami rosszban sántikál… A négy barát rögvest nyomozni kezd. Szerencsére négylábú barátaik sosem hagyják őket cserben. Egy rakás édes kutyakölyök szorul ezúttal az Ebadta Banda segítségére. (F.)

 

 

 

 

Usch Luhn: Zokni főszerepet

(Ebadta Banda 2.)

Leni, Henry, Paula és Max totál el vannak keseredve: Varjas tanárnő nem engedi nekik, hogy szerepeljenek a kalózos darabban. Pedig a kikötőben veszteglő bárka épp kiváló helyszín volna hozzá. Az Ebadta Banda bombabiztos tervet kovácsol a tanárnő meggyőzésére. Szerencsére okos és bátor négylábú segítőik is kéznél vannak. Hiszen a kikötői alakokkal sosem árt vigyázni… (F.)

 

 

 

 

 

Andrew Robinson: Az írás története

Az írás az egyik legjelentősebb találmány az emberiség történetében. Nélküle nem létezne a mai fogalmaink szerinti történelem és civilizáció. De hogyan, mikor és hol fejlődött ki az írás? S napjainkban vajon a jelek és szimbólumok „egyetemes nyelve” felé tartunk? Andrew Robinson tömör és alapos szövegében elmagyarázza, mi az összefüggés hang, jelkép és írás között. Ezt követően bemutatja az összes jelentősebb írásrendszert az ékírástól az egyiptomi és maja hieroglifákon át egészen az ábécékig, valamint Kína és Japán írásrendszeréig, de szót ejt olyan jelenségekről is, mint a cseroki „ábécé” vagy a rúnaírás. Könyvében hosszabb részt szentel az írásfejtések történetének. (F.)

 

 

 

Lázár Péter · Bordács Margit: A Kedvesház

A könyv bemutatja a Kedvesház – program létrejöttének történetét, tartalmazza a Kedvesház – pedagógia elméletét és gyakorlatát. A könyvet a 2002-es megjelenése óta mintegy 5000 pedagógus használja iskolai, óvodai gyakorlatában. A tanárképző főiskolák, egyetemek hallgatóinak is ajánlott olvasmány, mivel a tanárképzésből ma is hiányoznak azok a stúdiumok, melyek megfelelő alapokat jelentenének a roma és/vagy hátrányos helyzet okozta pedagógiai kihívások kezeléséhez. A könyv hitelességét és egyben legfőbb értékét az jelenti, hogy a gyakorlatban bevált, sikerrel alkalmazott módszereket és technikákat úgy írják le a szerzők, hogy az adaptálható saját gyakorlatra. (F.)

 

 

 

 

Molnár Krisztina Rita: Sálmese

A Sálmese úgy kígyózik, mint egy hosszú, tiri-tarka fonalakból kötött sál – az időn át. A gyerekek számára hihetetlen, hogy nagypapa és nagymama is volt egyszer gyerek. Hogy volt, amikor rakoncátlankodtak, és volt, amikor szerelmesek lettek. Nagymama haja ezüstgombolyag, nagypapa zsebe tele van térképekkel. Nagymama sálat köt, nagypapa megmutatja, hol nő a leánykökörcsin.

A nagyszülők és az unokák közti szeretet talán a legbékésebb – erről az időn át is melegítő kapcsolatról szól Bogdán Krisztina Rita meséje. (F.)

 

 

 

 

Lázár Ervin: Korona és kard

A tizenhat magyar monda és Ámi Lajos különleges cigány meséinek feldolgozása Lázár Ervin késői alkotói korszakának két gyöngyszeme, amelyek ezúttal egy kötetben jelennek meg Herbszt László összetéveszthetetlen stílusú rajzaival.

„A megőrzés és a múltba tekintés vezethette Lázár Ervint Ámi Lajos meséihez és a magyar mondákhoz is: emléket állítani egy nagyszerű mesélőnek úgy, hogy minél kevesebbet változtat a stílusán, és újramondani a magyar történelmet úgy, hogy az a mai generáció számára is élvezetes olvasmány legyen” – írja Pompor Zoltán gyermekirodalom-szakértő a kötet utószavában. A történetek motívumai pedig számos ponton összecsengenek egymással, így különösen izgalmas egymás után olvasni a mondákat és a meséket. (F.)

 

 

 

Gáspár András Gáspár: Föld 2 záróvizsga

Az eddig elsősorban színészként ismert Gáspár András Gáspár első regénye vérbeli sci-fi, kamasz főhősökkel, akikre életük eddigi legnagyobb feladata vár: bebizonyítani egy különös vizsgaterepen, valahol az univerzum peremén, hogy az emberiség bizalmat érdemel, képes tanulni korábbi hibáiból.

A Föld 2 egy különleges utazás története, melynek kamasz hősei, a Highbury Hills diákjai szándékuk ellenére, érthetetlennek tűnő körülmények között egy földszerű bolygóra kerülnek, ahol nemcsak virtuális és valóságos ellenfelekkel kell megküzdeniük, hanem saját magukkal is. Nem bukhatnak el, mert ha kudarcot vallanak, az emberiség sorsa megpecsételődik. De vajon képes-e egy gimnáziumnyi lány és fiú megmenteni a jövőnket? Képesek-e működőképes társadalmat létrehozni? (F.)

 

 

 

 Jen Calonita: Ne érezz, ne kérdezz!

Mi lett volna, ha Elza és Anna nem is ismerik egymást?

Egy napon Elza lesz Arandelle királynője. Rengeteg felelősséggel és elvárással kell majd megbirkóznia, a megválaszolatlan kérdésekről nem is szólva. Vajon milyen vezető válik majd belőle? Mikor kell kérőt választania? És vajon miért él benne régóta mélyen elrejtve az érzés, hogy egy nagyon fontos része hiányzik?

Szülei váratlan halála után Elzának hamarabb kell választ találnia az életét övező számtalan kérdésre, mint remélte. A királyság egyetlen uralkodójaként magányosabbnak érzi magát, mint valaha. Amikor azonban titokzatos erők lépnek működésbe, Elza elvesztett gyermekkori emlékei kezdenek visszatérni – képek jelennek meg előtte egy hozzá nagyon hasonló kislányról. Hogy kitöltse a benne lakozó űrt, Elza embert próbáló utazásra indul jeges királyságán át, hogy visszafordítson egy szörnyű átkot …, és megtalálja Arandelle elveszett hercegnőjét. (F.)

 

Király Anikó: Csak barátok?

Zorka és Botond nem csak barátok. Hanem ellenségek is. Pedig gyerekkorukban minden idejüket együtt töltötték. Mostanában viszont szóba sem állnak egymással, vagy ha mégis, abban sincs sok köszönet. Ideje rendezni a kapcsolatukat, ha nem akarják, hogy minden összedőljön körülöttük. Sikerülhet helyrehozni a barátságukat, vagy valami egészen más lép a helyébe? (F.)