Figyelem! Fontos felhívás!

2022. áprilisi könyvajánló

Dániel András: A kuflik és az Akármi

Biztosan ti is ismeritek azt az érzést, amikor reggel kinéztek az ablakon, és nem tudjátok eldönteni, tél van vagy nyár. Nos, pontosan ez történik a hét kuflival is! Mielőtt nagyon összevitatkoznának, elmennek a varázsgombákhoz, ahol kiderül, hogy új évszak köszöntött be. Rögtön meg is próbálnak nevet keresni neki: vajon a szörcsönd vagy a langyofagyolán lenne jobb? Persze ha csak simán ősz van, akkor is akad látnivaló az elhagyatott réten – Titusz és Fityirc például kiállításra mennek. Igaz, Titusz eleinte nem igazán érti az Akármit, ám végül alig akarja záráskor elhagyni a terepet… Mert a kuflik akármit csinálnak, az sosem unalmas! (F.)

 

Mészöly Ágnes: Barni titkos barátai

Barni szomorúan sétál anyával hazafelé az oviból a lomtalanítástól koszos utcán, amikor két kirakott plüss szólítja meg: Elek és Benő. Senki más nem hallja és érti őket, csak ő! Hiába tiltakozik anya, a vízilóforma és az elefántféle hamarosan beköltözik hozzájuk, és a kisfiú elválaszthatatlan barátai lesznek. Segítenek eldönteni Barninak, hogy milyen jelmezt vegyen fel az ovis farsangra, kitalálni, hogyan barátkozzon össze Lolkával és mit adjon anyának a szülinapjára. A kisfiú megosztja velük legnagyobb bánatát is: apa nem jön haza többet, mert autóbaleset érte. A plüssök segítségével végre meg tudják beszélni anyával a történteket, Barni pedig megerősödve, bátran vághat neki az iskolának. (F.)

 

 

Bodor Attila: Az elképesztő kelkáposzta-főzelék

Nem szereted a kelbimbót?

Lehet, hogy ő sem szeret téged!

Barnabás óriási pácba kerül, mikor a vasárnapi ebéd megkergül. A kelkáposzta-főzelékből átjáró nyílik egy másik világba, ahonnan különös lények érkeznek. Gonosz terveik vannak a Földdel.

Barnabáson a világ szeme! Ő, egy osztálytársa, Norvégia, és egy beszélő karfiol mentőcsapatot alakítanak. Együtt átjutnak a Zöldre, hogy ott megküzdjenek a gonosz kelbimbóval, és visszaszerezzék azt, ami számukra a legfontosabb: a családjukat.

Vajon sikerül túljárniuk Őkelsége eszén? Egy biztos: a kelkáposzta-főzelék sosem lesz már ugyanaz. Merülj bele te is a kalandokba, olvass zöldségeket!

Egy könyv, ami izgalmassá teszi a főzelékevést. (F.)

 

Timothy Knapman: Összebújós mesék

Bújjunk össze egy puha takaró alatt, és olvassuk együtt a kicsikkel ezeket bájos és megnyugtató esti meséket!

A nem éppen bátor, kicsi sárkány, a magányos bálna vagy a túlontúl segítőkész elefánt története garantáltan a gyerekek kedvence lesz. (F.)

 

 

 

 

Kiki Thorpe: Kívánj valamit!

Repülj Csingilinggel a varázslat szárnyán Sohaországba!

Mia, Laney, Kata és Gabby különleges kislányok.

Ha a Sohalányoknak kedve támad Tündérvölgybe látogatni, csak átbújnak a kerítés egy kilazult léce mögött. De hogyan tovább, ha valaki megjavította a kerítést… Gabby pedig Sohaországban ragadt?

Olvasd el a Sohalányok következő kalandját is! (F.)

 

 

 

 

 

Pippa Funnell: Szepi

Tilly egy nyereménynek köszönhetően a fagyos Nagy-Britanniából a forró és távoli Dél-Afrikába utazhat, hogy Brookkal és az édesanyjával egy lovas szafarin vegyen részt. A kis csapat már az első napon olyan kalandba keveredik egy zebracsikónak köszönhetően, amilyenről még csak nem is álmodtak, Tilly pedig újra használhatja különleges képességét, mely nemcsak a lovaknál, hanem a zebráknál is működik. (F.)

 

 

 

 

 

 

Rick Riordan: A lángoló Labirintus

Isten voltam valaha…

Mindaddig, amíg apám, Zeusz el nem űzött, és halandó kölyökké nem változtatott. Most egy gáz tinédzser, Lester képében élek, egy veszélyes és komplikált félisten, Meg rabságában. Kösz, fater!

Zeusz halandó tinédzserré változtatta fiát, Apollónt, és pattanásokkal, hájhurkákkal, továbbá a szerencsétlenül csengő Lester Papadopoulos álnévvel sújtotta. Az isteni hatalmától megfosztott Lester, aki időközben egy Meg nevű tizenkét éves csitri rabszolgájává vált, azt a feladatot kapta, hogy szabadítson fel öt ősi orákulumot a gonosz római császártrió uralma alól.

Eddig két orákulumot sikerült megmentenie, és a próféciák most „sötét útvesztők”-ről, a „perzselő halál földjé”-ről és „a gyors fehér ló gazdájá”-ról szólnak. Meggel át kell kelniük a Labirintuson, hogy a pokol tüzét elkerülve megkeressék a harmadik császárt: egy gonosz zsarnokot, akit Apollón nem szívesen lát viszont. Patás kísérőjük, Grover Underwood vajon felkészült a feladatra? És ők?

Apollónnak a rémisztő kaland ellenére is meg kell őriznie a hidegvérét, de mire ezeket a sorokat olvassátok, talán már szénné is égett. (F.)

 

M. Kácsor Zoltán: A varázsajtó

Berci az a diák, aki reggel utolsóként érkezik az iskolába, délután pedig elsőként távozik. Mi tagadás, a suli nem olyan varázslatos, mint azt várta. Egy békés péntek este azonban egy koboldlány kelti fel álmából, akinek el kell érnie az utolsó koboldvonatot, ami történetesen épp az iskolából indul… (F.)

 

 

 

 

 

Doris Rübel: Állatok és kicsinyeik

A Ravensburger népszerű Mit? Miért? Hogyan? című gyermekkönyv-sorozatának 12. kötete az állatkölykök világába kalauzolja az óvodásokat és a kisiskolásokat. Az emlősök közül többek között az oroszlánok, zsiráfok, elefántok, csimpánzok, kenguruk, medvék, pingvinek és delfinek kicsinyeinek életével ismerkedhetnek. Megtudhatják, hogyan jönnek a világra az emlősállatok, a krokodilok, a kígyók, a békák és a madarak, hogyan nevelik őket a szüleik, hogyan tanulnak meg önállóan boldogulni az életben. A könyv azt is bemutatja, hogyan cseperednek a vízben, barlangban, föld alatti üregekben vagy éppen a kertünkben élő kisállatok. (F.)

 

 

Patricia Mennen: Így óvd a környezetet

A Ravensburger gyermekkönyvsorozatának e kötetéből a kisgyerekek megtudhatják többek között, miért fontos a tiszta környezet, hová dobjuk a szemetet, hogyan lesz kevesebb szemetünk, hogyan tudunk takarékoskodni például a vízzel és az elektromos árammal.

Ismerjük meg a világot, lépésről lépésre – együtt, minden nap. A Mit? Miért? Hogyan? Mini sorozat a legkisebbekkel ismerteti meg környezetünk titkait. Kötetei egyszerű és szemléletes válaszokat adnak a kicsik kérdéseire. A játékos elemek, a kedves rajzok, a kinyitható ablakok és a kornak megfelelő magyarázatok a könyv minden oldalát élvezetessé teszik. A praktikus és „strapabíró” könyvet kétéves kortól ajánljuk. (F.)

 

Anna Weltman: Matek a köbön

Ebben a könyvben több száz csodás és meghökkentő matematikai tényt találsz. Ismerkedj meg a híres matematikusokkal, tudj meg mindent a kávéscsészévé alakuló fánkról, és számolj a növényekkel! Olvass a matek szerepéről a természetben, a művészetben, az építészetben és a sportokban! Tudd meg, hogy hányszor kell egy papírlapot félbehajtani ahhoz, hogy a Holdig érjen (kevesebbszer, mint gondolnád), és hogy egy apró számítási hiba hogyan semmisített meg egy 125 millió dolláros űrszondát! Mindeközben pedig felcsíphetsz néhány hasznos matektrükköt, megtanulhatsz egy feltörhetetlen titkosírást, és kacifántos feladványokkal élesítheted az elméd. Ami látható, tapintható, vagy akár csak elképzelhető, abban valószínűleg matek is van. Több száz meglepő és lenyűgöző matematikai tény, amelyek segítenek megérteni egy sor jelenséget, amelyekkel a hétköznapokban is találkozhatsz. Irány a számok és formák birodalma! (F.)

 

Nagy birodalmak

Könyvünk a világtörténelem nagy birodalmainak felemelkedését, virágzását és bukását mutatja be a csaknem 4500 évvel ezelőtt alapított Akkád Birodalomtól kezdve egészen 1947-ig, a Brit Birodalom alkonyáig. Felfedezzük a császári Kínát és a híres Tiltott Várost. Megtudjuk, hogy mi rejtőzött az iszlám kalifátusok aranykorának függönye mögött, majd áthajózunk Közép-Amerikába az aztékokhoz és az inkákhoz, majd Európába visszatérve szemtanúi lehetünk az újkori császárságok végnapjainak.

Öt kontinens és öt évezred legnagyobb birodalmai csak arra várnak, hogy felfedezzük, milyen örökséget hagytak hátra, és hogyan alakították a világot olyanná, amilyennek ma ismerjük. (F.)