Figyelem! Fontos felhívás!

2023. júliusi könyvajánló

Hankószky Ildikó: Kedvenc mondókáim

Ez a színes mondókáskönyv hamar kicsik és nagyok kedvencévé válhat, hiszen gondosan válogatott, vidám, mai nyelvezetű és pozitív hangvételű mondókáival, kedves illusztrációival remek lehetőséget nyújt az együtt töltött idő színesítésére. (F.)

 

 

Jánky István: Verespataki bányászmesék

Felidézve gyerekkorának helyszínét, Verespatakot, ötletes meséket és mulatságos történeteket vetett levélpapírra a Budapestre költözött nagyapa a Marosvásárhelyen élő unokájának. Jánky István még az Osztrák-Magyar Monarchiában született, ezen belüli költözések, majd határmódosítások miatt hosszú éveken át nem láthatta lánya családját, de rendszeresen írt nekik, unokájának külön is. Az egykori bányász által megálmodott mesehelyszíneket Vass József gyönyörű rajzai hozzák közelebbaz olvasóhoz. Különleges és értékes mesekönyvet tart kezében az olvasó. Egyrészt rendkívüli „családi örökségről” van szó, hiszen Jánky Istvánnak unokájához írt leveleit adja most közre a szerző dédunokája. Másrészt a Verespataki bányászmesék értékes kordokumentumok, egy régmúlt gyermekkort idéznek, általuk az olvasó a XIX. század utolsó évtizedeinek Verespatakába nyerhet betekintést, egy olyan bányavárosba, amely ma már a világörökség részét képezi. Harmadrészt, a valóságban gyökerező, szórakoztató mesék a történetmondás fontosságáról tanúskodnak, arról, hogy a családi történeteket szellemi örökségként továbbadni: felelősség.(F.)

 

Halusz Léna: Az elromlott kívánságkút

Az Állatkommandó visszatér! A Langaléta Lajos esete folytatása.

A három állatkommandós: Melák, a félelmetes külsejű, de jámbor nagykutya, Gizda, a folyton gizdáskodó, vagány macska és Csúzli, a mesterlövész papagáj újra nyomozásba kezd. Ezúttal Vizes B. Ödön, a város vízügyi felügyelője fordul hozzájuk segítségért, arra kérve őket, hogy derítsék ki, mitől romlott el a kívánságkút.

„A kívánságkútról tudni kell, hogy az a város legszuperebb helye. Egy csodaszép kis zöld parkban

csobog, balra tőle akácfák álldogálnak, jobbra pedig egy kürtőskalácsos nénike. Arra már senki sem

emlékszik, hogy mikor és hogyan került oda, mármint a kívánságkút, nem a nénike. De azt mindenki tudja, hogy ha behunyt szemmel kíván valamit, és bedob egy érmét a kútba, teljesülni fog a kívánsága. Legalábbis eddig így működött.”(F.)

Tea Stilton: Varázslatos cirkusz

Világhírű cirkuszi társulat érkezik Bálna-szigetre, mindenkit elbűvöl az akrobaták, zsonglőrök és légtáncosok előadása. Segítségükkel Tea Angyalai kipróbálhatják magukat mutatványosként – és a színfalak mögött egy különös titok is megfejtésre vár!(F.)

 

 

 

 

 

Geronimo Stilton: Mozgás, Öcsisajt!

Bizony, bizony, el kell ismernem… Egy kicsikét valóban meghíztam… Ezért elhatároztam, hogy Muszkoli barátom segítségével formába hozom magam. És a mozgás sokkal jobb móka volt, mint amire számítottam! Tartsatok velem, és megmutatom nektek a játékokat és sportos feladatokat, amelyekkel sikerült lefogynom! Azt is elmesélem, hogy milyen finomságokat kell enni ahhoz, hogy elég energia legyen a testünkben, bajusztól farkincáig. Mozogjunk együtt, és szavamra, nem fogjátok megbánni!(F.)

 

 

 

Vay Viktória: Francba, francia!

Mikor a nagymamája jelentős összeget hagy rá, Viki rögtön tudja, mit kezdjen vele: kiélvezi a szabadságot, és egy évet külföldön tölt cserediákként. Letörve szülei ellenállását beleveti magát a kalandba, és hamarosan a francia kisvárosban, Saint-Brieuc-ben találja magát, a zajos Lavalette család otthonában, gyerekek, macskák, egy oldtimer-rajongó papa és egy művész mama társaságában. Viki lassanként magára talál az új életében, házibulik, tengerparti séták, kis és nagy barátságok, szerelmek forgatagában. Végre azt érzi, hogy él. Csakhogy előbb-utóbb vissza kell térni a saját életébe… Vay Viktória egy tizenhét éves lány szemszögéből mesél a szabadságvágyról, elszakadásról és újra egymásra találásról.(F.)

 

 

Alastair Chisholm: Tomas és Vasbőrű

Mint Rivven minden lakója, Tomas is úgy tudta, hogy a sárkányok évszázadokkal ezelőtt kihaltak. Egy nap azonban felbukkan előtte egy izzó szempár a kovácsműhely tüzében… Kiderül, hogy a fiú azon kevesek egyike, akik képesek sárkányt megidézni, így meghívást kap a titkos Sárkány Akadémiára.

Tomnak nemcsak új képességével kell megküzdenie, hanem egy rejtélyes erővel is, ami veszélybe sodorja családját. Mit választ végül? A szüleit vagy fenséges sárkányát, Vasbőrűt?

A regény egy izgalmas, varázslatos és akciódús új fantasy-sorozat első kötete.

Az elismert ifjúsági szerző, Alastair Chisholm első fiatalabbaknak szóló sorozata a Sárkány Akadémia, Eric Deschamps illusztrációival. Izgalmas, esemény- és fantáziadús történet egy csapat különleges gyerekről, akikben egy dolog közös: képesek megidézni a rég elveszettnek hitt sárkányokat, ezért meghívást kapnak a Sárkány Akadémiára, hogy ott fejleszthessék tovább képességüket.(F.)

 

Pifkó Célia: A holdfény őrei

Vakációs kalandregény egy különleges szigeten!

Mi történik, ha az, amit mesének hittél, hirtelen valósággá válik? Ha a kerti növényekről kiderül, nemcsak illatosak, de varázsos erejük is van?

Két kiskamasz a hóbortos nagynénjük szigetén kénytelen tölteni a nyarat, és nem is gondolják, hogy a szigetlakók különcsége mögött szövevényes családi rejtélyek, ősi titkok lapulnak…

És ez még csak a kalandok kezdete.(F.)

 

 

Florian Huber: Elsüllyedt kincsek

Milyen legendák szólnak gazdagon megrakott hajóroncsokról és elsüllyedt városokról? Hogyan dolgoznak a víz alatti régészek? A tenger fenekén, a sötét barlangok mélyén és a kísérteties lápokban még rengeteg kincs várja, hogy felfedezzék. Tarts velünk egy víz alatti utazásra a múltba!

Hol lehet a legendás Atlantisz? Hogyan működnek a tenger mélyét kutató műszaki csodák?

Ez a Mi MICSODA-könyv legendás kincsek nyomába ered, sok már előkerült, vagy biztosan tudunk a létezésükről, sokról csak szóbeszéd járja, de évszázadok óta senki nem bukkan a nyomokra. Mi számít kincsnek a kalandorok, és mi a régészek számára? Hogyan dolgoznak a víz alatti régészek? Mire jó a dendrokronológia? Milyen leleteket rejtenek a Balti-tenger part menti vizei vagy a Nápolyi-öböl? Hol kell keresni a térképen elsüllyedt városokat és falvakat? Mi mindent rejthetnek a hajóroncsok? Mennyit ér a híres spanyol ezüst flotta rakománya? Miféle kincseket rejtenek a Karib-térség és Mallorca barlangjai? Atlantisztól a Titanicig ismerd meg a híres-hírhedt kincses sztorikat!(F.)

Joalda Morancy: Földönkívüliek nyomában

Léteznek földönkívüliek? Vannak ufók? Kutass a tudósokkal együtt a földönkívüli élet után!

Csatlakozz Joalda Morancy űrszakértőhöz, aki idegenek után kutatva földöntúli utazásra invitál! Szeld át vele a mindenséget! Nézd meg a robotokat a Marson, repülj át a Vénusz felhőin, és vesd be magad a jeges holdak felszín alatti óceánjaiba! Lovagolhatsz emellett üstökösön, megtanulhatod, hogyan észlelheted az idegen technológiát, és felfedezheted, mi is folyik valójában az USA 51-es körzetében. Aerosztat, bioszignatúra, Dyson-gömb, kriovulkán, lakhatósági zóna, a könyvből többek közt e kifejezések jelentése is kiderül.

A legfrissebb tudományos eredményeket, és a NASA legújabb expedícióiról szóló információkat is tartalmazó könyv tökéletes választás az űrkutatók és a földönkívüli-vadászok következő nemzedéke számára.(F.)

Christian Tielmann: A kísértetkastély fogságában

Milla és Lex elindul veled felfedezni a kísértetkastélyt – aztán hirtelen elakadtok. Sikerül-e megtalálnotok a kivezető utat? Szórejtvények, szúdokuk, képes rejtvények, labirintus…

Üdvözlünk a Grafenstein kastélyban!

Milla és Lex elindul veled felfedezni a kísértetkastélyt – aztán hirtelen elakadtok. A legjobb lenne eltűnni innen! Nem gondoltátok volna, hogy ebben a kastélyban csak úgy nyüzsögnek a különböző kísértetek. Mindegyik szobában meg kell oldanotok egy rejtvényt, hogy tovább mehessetek a következőbe. Minden kis részlet fontos utalás lehet, legyen szó számokról, tárgyakról vagy titkos kódokról. Sikerül-e megtalálnod Millával és Lexszel a kivezető utat?(F.)