Figyelem! Fontos felhívás!

2023. áprilisi könyvajánló

Katarzyna Ryrych: A Bojtorjánmező lakói

A Bojtorján-mező szomszédságában álló ház egykor a Boszorkány lakhelye volt, jelenlegi lakói pedig különleges események szemtanúivá válnak. Valaki békává változik, a zoknikon fekete lyukak kezdenek nőni, egy titokzatos alak egy madzagra kötött felhővel sétál…

A Katarzyna Ryrych mágikus történetei izgalmas világokat nyitnak meg kicsik és nagyon előtt egyaránt. A Bojtorján-mező lakói 2017-ben elnyerte a lengyelországi IBBY-díjat (International Board on Books for Young People) és az év legjobb gyerekkönyve lett.

 

Katarzyna Ryrych lengyel írónő, költő, tanár és festő. Anyja, Pochylczuk Alicja, krakkói költő, Apja, Dziki Sylwester, újságíró. Ryrych anglisztikát végzett el a Jagelló Egyetemen.

Amióta a betűket ismeri, ír. Első verseskötete 1981-ben jelent meg „Egy bizonyos hippi feljegyzései” címen („Zapiski pewnej hipiski”). Ettől kezdve több kötetet kiadott fiataloknak és felnőtteknek egyaránt. A „Siedem swoich piór” című könyvét 2009-ben jelölték az Év Könyvére az IBBY lengyel szekcióján. A II. Astrid Lingerd Irodalmi Versenyen kitüntették a „Łopianowe Pole” című könyvét. Nem megszokott témákkal foglalkozik, olyan dolgokra fókuszál, amik látszólag észrevétlenek. Szinte minden könyve nyert díjat vagy volt díjazott.

Wieliczkában él, ahol tanárként dolgozik, szabadidejét pedig krakkói stúdiójában tölti. Fest, csellózik és zongorázik. Van két fia. Imádja az állatokat, utazást és a jó könyveket. Animál és off-stream (alternatív) médiát promóz.

Magáról így beszél: „Nem voltam könnyű gyerek. Makacs, engedetlen, rossz. Ez a mai napig megmaradt. Imádom, amit csinálok. Azaz az írást. Nem szeretek magamról beszélni. Sok van belőlem abban, amit írok. Néha csinálok furcsa vagy nem éppen biztonságosnak tűnő dolgokat. Szeretem az állatokat. Ha úszok, akkor mindig csak az árral szemben.”(F.)

Shona Innes: Ez mind te vagy

Óvodáskor körül kezd el tudatosulni egy gyerekben, hogy milyen, milyennek látják őt mások, milyennek szeretné, hogy mások lássák. Ahogy egyre fontosabb számára a másik véleménye (játszanak-e vele, elhívják-e születésnapi zsúrba), úgy egyre fontosabb az is, hogy közben önmaga maradjon. Ebben segít ez a könyv.

Szél Dávid, pszichológus

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Agócs Írisz pedig csodálatosan érzékeny rajzokat készít hozzájuk – ez az Ölelj meg! sorozat.(F.)

Corinne Giampaglia: Ella és a tavaszi szél

Egymást követik az évszakok, és a vidéket betölti a faleveleken doboló esőcseppek hangja. Ella és Erik türelmetlenül várja a tavaszt, amikor majd eső helyett szirmok hullanak az erdő közepén álló ősöreg almafáról, a kikelet titkának őrzőjéről. A két testvér a szél nyomába eredve bejárja az erdőt, és egy kis nyúl vezetésével a tavasz keresésére indul…(F.)

 

 

 

Kovács Attila: A csontváz óra

Petőfi Sándor is volt gyerek. Csak akkor még Petrovics Sándornak hívták, és senki sem sejtette, hogy felnőttként híres költő lesz, aki részt vesz az 1848-as szabadságharcban. A kis Petrovics még be sem töltötte a kilencet, amikor beíratták a sárszentlőrinci evangélikus gimnáziumba. Padtársával, a talpraesett Sass Istvánnal életük végéig barátok maradtak.

Róluk szól ez a kitalált, kalandos detektívtörténet, amelyet valós személyek és helyszínek ihlettek.(F.)

 

 

 

Bessenyei Gábor: A Hang

Ha a félelem sötétségbe borítja a világodat, csak egy bátor döntéssel tudod megváltani.

Egy különös barátság lenyűgöző története.

Hugó előtt pocsék nyár áll. A szülei házassága veszélyben, ezért néhány hétre a nagymamájához küldik, ahol semmi másra nem számíthat, csak unalomra. De már az első éjszaka riadtan ébred, és érzi, nincs egyedül.

Aztán megszólal a sötét hang. A hang, ami mindenhol ott van. Hugó hibája, hogy ez a valami elszabadult? És mit tehet ellene? Lilja magányos és unatkozó kísértetként éli a mindennapjait, egészen addig, amíg egy sötét erő be nem tör az otthonába. De mit akar tőle a hang? És mi köze ehhez a nemrég érkezett fiúnak? Hugónak és Liljának csak összefogva van esélyük legyőzni az ellenséget. De mire elég, ha ők ketten összefognak?

És ki mit veszíthet a küzdelemben? Borzongató kaland veszi kezdetét, amiben a tét már nem csak az otthonuk békéje.

Tarts velük a bátor kalandon!(F.)

Serena Valentino: A különös nővérek

Mindannyian ismerjük a Gonosz Mostoha, a Szörnyeteggé vált Herceg, Ursula, a tenger boszorkánya és Demóna, a Sötét Tündér legendás történetét. Ám kezdetben egyikük sem volt gonosz. A három különös nővérnek – Lucindának, Rubynak és Marthának köszönhetően azonban megváltozott az életük. Hiszen akiket ezekkel az átkozott boszorkányokkal összehozott a sorsuk, azok minden idők leghíresebb és legaljasabb gonosztevőivé váltak az idők során. A különös nővérek szörnyeteggé változtattak minden ártatlan lelket, és amerre jártak, káoszt hagytak maguk után. A sok szenvedés után mindenki az igazságra áhítozik. Ám ha kiderül ezeknek az ördögi perszónáknak a titka, az mindent fenekestül felforgat.(F.)

Bán Mór: A tárnák rejtélye

Édesapjuk, a törökverő hős árnyékában nem könnyű ám gyereknek lenni Hunyad várában! Háborús idők járnak, s a szigorú atya elvárja, hogy fiai kivegyék részüket a feladatokból: tanuljanak, készüljenek, hogy egy napon az ő helyére állva folytathassák az országot védelmező munkáját. De László és Mátyás nem lennének igazi gyerekek, ha időnként ne csábítanák őket vakmerő kalandokra a váratlan események.

A HOLLÓFIAK valós történelmi háttér felhasználásával, fiatal olvasókat megcélozva csábít izgalmas küldetésekre, vakmerő kalandokra, miközben számos legenda, monda kél életre, emellett megelevenedik a XV. századi Magyar Királyság mindennapi élete is.(F.)

Terri Libenson: Állhatatos Brianna

Mindenki tudja, hogy az okos Bri mennyire szereti a reflektorfényt (nem). Akkor miért ment bele olyasmibe, ami arra kényszeríti, hogy megtanuljon egy új nyelvet, beszédet tartson, segítsen megszervezni egy bulit, és boldoguljon az iskolai és otthoni drámákkal?!

Ahogy a nagy esemény egyre közelebb kerül, Bri azon tűnődik, vajon megéri-e az egész…

Bri szívmelengető története a múltban és a jelenben váltakozó fejezetekben mesélve bontakozik ki a bát mitzváját megelőző nyolc hónap alatt – és a nagy nap folyamán is.(F.)

 

 

 

Catherine Dolto · Colline Faure-Poirée: A kórházban

A kórházban töltött idő igazi próbatétel, de miután meggyógyulunk, sokkal erősebbnek érezzük magunkat.(F.)

 

 

 

 

 

 

Andrea Erne: Állatok munkában

A Ravensburger népszerű Mit? Miért? Hogyan? gyermekkönyvsorozatának 58. kötetét lapozgatva az óvodások és a kisiskolások megtudhatják, milyen állatok lehetnek a segítőtársaink és hogyan tudnak neku¨nk segíteni, mit csinálnak a kutyák a rendőrségen, ki segít a vízi baleseteknél, hogyan gyakorolnak a segítőállatok.

A már hazánkban is közkedvelt Ravensburger-játékok közé tartozó képes szakkönyvsorozat kedves illusztrációkkal, a gyerekek életkorának megfelelő információkkal ad választ a rengeteg kérdésre. Minden egyes oldal új témakört jár körül, melyek részletgazdagságában a felnőttek segíthetnek eligazodni, akár egy-egy óvodai vagy kisiskolás foglalkozás keretében. A sorozat nyomdai kivitelezése egyedülállóan magas színvonalú. Fő különlegessége, hogy minden könyv közel 50 titkos ablakot rejt, melyek fedelét felnyitva a gyerekek kielégíthetik kíváncsiságukat.(F.)

 

Pető István Norbert: A Gripen vadászrepülőgép

Az emberiség történetének elválaszthatatlan részét képezik a fegyveres harcok, valamint a hozzájuk kapcsolódó technikai fejlesztések sora. Ebből a könyvből megismerhetitek a repülés fejlődését a görög mondák legendás alakjaitól kezdve az ötödik generációs vadászgépek lenyűgöző világáig. Bepillantást nyerhettek a Gripen fejlesztésének történetébe, működésébe, felépítésébe és fegyverzetébe is.(F.)

Történelem

Utazz vissza az időben, és vegyél részt mamutvadászaton, menetelj római katonákkal, és repülj a Wright fivérekkel!

Fedezd fel, milyen volt a mindennapi élet a középkorban, és hogyan változtatták meg a világot az olyan találmányok, mint a nyomda!

Ismerd meg a világtörténelem kulcsfontosságú alakjait, helyeit és eseményeit látványos számítógépes grafikákon keresztül!

A különböző korokon és kontinenseken átívelő időutazás során megismerheted az emberiség történetének legfontosabb mérföldköveit a kezdetektől napjainkig.(F.)