Figyelem! Fontos felhívás!

2023. augusztusi könyvajánló

 

 

M. Kácsor Zoltán: Markoló Márk küldetése

A munkagépekről szóló ovis sorozat, a GARÁZS BAGÁZS új kötetében most a markolóké és a buldózeré a főszerep! MARKOLÓ MÁRKNAK mindig valami új ötlete támad, de valljuk be, nem mindegyik sül el jól. A kert felásása helyett olajkutat fúr, teregetés helyett vitorlát épít… Ám ha a markolólányról, MIRÁRÓL van szó, akkor bármire képes! Vajon milyen meglepetést szán most neki?

Hajjaj, VILMOS unatkozik! A munkagépek végül rábeszélik a kötélhúzásra, amiben BULDÓZER BOLDIZSÁR mindenkinél erősebbnek bizonyul. De ha valaki nagyképű, azzal bizony senki sem játszik szívesen. Boldizsár magára marad, hacsak ki nem engeszteli a barátait! (F.)

 

 

Jarvis: Medve és Madár

És ebben a képeskönyvben elmesélnek mindent, amit a barátságról tudni érdemes. Kedves rajzok, finom humor és izgalmas történetek várnak benneteket. Kucorodi be te is Medvével és Madárral egy pihe-puha takaró alá, és nevess velük a beszéló virágon, az elmaradt pikniken és Madár gyönyörú festményén! (F.)

 

 

 

 

 

 

Mechler Anna: Gerti és a varázsgömböcskék

Még be sem köszöntött a nyár első napja, de a tündéreknek máris egy óriási feladattal kell megbirkózniuk: aknázómolyok támadták meg a gesztenyefákat. A tündérlányok Herba anyó segítségével felveszik a harcot a kártevőkkel. Amikor eljön a várva várt virágvarázslat ideje, senki sem lepődik meg: a varázsgömbben a gesztenye jelenik meg.  Gerti, a türelmetlen tündérlány kapja azt a hatalmas feladatot, hogy a több száz éves gesztenyefák segítője legyen. Vajon mit tehet egy aprócska tündér ezekért a hatalmas faóriásokért? Milyen titkokra bukkan Gerti, miközben ismerkedik a vadgesztenyével?

A csodás felfedezések során nem csak egy szerethető tündér kalandjait ismerhetik meg a gyerekek, de a gesztenye gyógyító hatásáról is érdekes információkat gyűjthetnek. (F.)

 

Szeretlek, apa!

Sokszor azoknak fogalmazzuk meg a legnehezebben, hogy mennyire fontosak nekünk, akiket a legmélyebben, megmásíthatatlanul szeretünk. Akikkel a kötelékünk örök. Felkértünk harminc magyar alkotót (29 férfit és egy nőt), hogy írják meg gondolataikat, érzéseiket, vallomásaikat, valós vagy elképzelt történetüket az apaságról Quentin Gréban, belga illusztrátor festményei mellé. Így állt össze ez a különleges könyv, telis-tele hiteles írásokkal a szülőség sokszínűségéről. Beck Zoli, Csorba Lóci, Dragomán György, Egressy Zoltán, Feledy Botond, Gálvölgyi János, Hajdú B. István, Háy János, Iglódi Csaba, Kiss Tibi, Kollár-Klemencz László, Krusovszky Dénes, Lévai Balázs, Lackfi János, Linczényi Márkó, Morcsányi Géza, Nagy Zsolt, Nádasdy Ádám, Nógrádi Gábor, Nógrádi Gergely, Nyáry Krisztián, Pál Marci, Péterfy Gergely, Steigervald Krisztián, Szabó T. Anna, Szabó Tibor Benjámin, Scherer Péter, Szél Dávid, Tasnádi István, Vámos Miklós – ők vállalták, hogy megosztják velünk érzéseiket, emlékeiket, történeteiket.

A kötetben szereplő írások honoráriumát a szerzők felajánlották a KórházSuli Alapítványnak, munkájukat kiadónk ezzel is támogatja. (F.)

 

 

Király Anikó: A balatoni sellő

A balatonfüredi Rózsalakba rég nem látott lakók érkeznek. A kalandvágyó, cserfes Szofi alig várja, hogy újra felfedezze a helyet, ahová nagyszülei emléke köti, és új barátokat szerezzen, köztük egy Jókai nevű írót. A város az Anna-bálra készülődik, a bál szépe majd a Balaton Jégszíve nevű, gyönyörű ékszert viselheti. Ám különös események zavarják meg az előkészületeket: feltűnik a balatoni sellő, egy csendőr pedig mindent megtesz, hogy egy rejtélyes iránytű ne juthasson el tulajdonosához…

Az Új Kedvencek-sorozat legújabb kötete is a régi lányregények hangulatát idézi fel. (F.)

 

 

J. S. Meresmaa: A Csókamester

Tampere egy élettől pezsgő finn város, ahol egy árva kislány él nyomorúságos körülmények között. Aina arra vár, hogy szülei visszatérjenek és rátaláljanak. Egy nap Lundan mester műhelyébe sebesültnek tűnő csóka pottyan be. A kislány próbálkozása, hogy megmentse a madarat, olyan lavinát indít el, amelyről sejtelme sem lehet. Feltárul előtte egy misztikus világ, amely Tampere hétköznapi falai mögött rejtőzik, ahol múltbeli titkok, a jövőt meghatározó feladatok kellős közepén találja magát.

J. S. Meresmaa kisregénye az 1900-as évek elejére repít minket, ám Aina 20. százada teljesen másképp veszi kezdetét, mint amire számíthatunk. A Csókamester a finn science fiction és steampunk szerző ifjúságnak szóló Ursin-trilógiájának első kötete. (F.)

 

Ruff Orsolya: A londoni gyémántrablás

Báró Orczy Mimi mindennél jobban szereti a kalandokat. Mikor Őfelsége Színházában, a Renegát londoni előadásán váratlanul tűz üt ki, a kavarodásban eltűnik Lady Mortimer értékes gyémántja. A Scotland Yard egy fiatalembert gyanúsít, Mimi pedig még aznap éjszaka titokzatos üzenetet kap – valaki a segítségét kéri. Az idő szorít, a gyanús jelek egyre szaporodnak, a nyomozás szálai pedig a Néma Sírásóba vezetnek, ahol két gyanús alak ad találkozót egymásnak…

A viktoriánus Londonban játszódó kalandregény főhősét, a bátor, kalandvágyó Mimit valóságos személy inspirálta, mégpedig a világ egyik legolvasottabb magyar származású szerzője, báró Orczy Emma, a Vörös Pimpernel írója. Ruff Orsolya nemcsak mesteri kézzel szövi a szálakat, de egy mára letűnt világba is elvezet, remek szórakozást nyújtva fiatal olvasóinak. (F.)

 

 

Axie Oh: XoXo

Mi van akkor, ha rálelsz életed szerelmére,

de kockára kell tenned miatta az életet, amit szerettél?

Jenny élete szinte minden percét annak szánja, hogy valóra váltsa az álmát, és világklasszis csellistává váljon. Egyfolytában gyakorol, különórákat vesz, a szórakozásra nem marad ideje.

Egy este azonban összefut egy titokzatos idegennel, aki a feje tetejére állítja megszokott rutinját. Cseu, a rejtélyes, jóképű és kissé meggyötört fiú pont olyan veszélyforrás, amit Jenny messziről elkerülne, mégis egész éjszaka együtt járják Los Angeles utcáit, mielőtt Cseu hazamenne Dél-Koreába. Nincs értelme azon töprengeni, „mi lett volna, ha”, hiszen egy óceán választja el őket egymástól. Ám Jennynek és anyukájának egy időre Szöulba kell költözniük, hogy gondját viseljék Jenny nagymamájának. És vajon kivel találkozik az elit művészeti akadémián, ahova beiratkozott a félévre? Cseuval. De Cseu nem csak egy átlagos álompasi, akivel egy osztályba kerülnek – hanem az egyik legnagyobb k-pop-banda tagja, egy idol, akinek tilos randiznia… (F.)

 

Suzanne Fossey: Kísérletezd ki(nt)!

Kísérletezz a szabadban!

Huszonöt elképesztő kísérletet ismerhetsz meg ebből a könyvből, amelyeket szabadtéren, akár a kertedben is el tudsz végezni. Építs titkos tudóslabort a kertben vagy saját meteorológiai állomást, és eredj űrkőzetek nyomába! Számos izgalmas kaland vár. Ráadásul megismerheted a kísérletek mögött megbúvó tudományos hátteret is.

Ha neked is elnyerte a tetszésedet, keresd a Kütyük helyett-sorozat további részeit is. (F.)

 

Nina Brochmann · Ellen Støkken Dahl: Fiúkönyv

Mikor fogok borotválkozni? Hogy jöjjek össze valakivel? Mi az a nedves álom? Hol húzódnak a határaim?

Nincs mese: kamaszkorodban a tested megváltozik, a hormonjaid veszik át az irányítást, és az agyadban is átalakulás zajlik. Ezt az időszakot pubertásnak nevezzük, és a Fiúkönyvben minden téged foglalkoztató kérdésre megtalálod a választ.

A Fiúkönyvet két orvos, Nina Brochmann és Ellen Støkken Dahl írta, a sikeres Lánykönyv szerzői. Most a fiúkon a sor! (F.)

 

 

Nina Brochmann · Ellen Støkken Dahl: Lánykönyv

Honnan jönnek az érzelmek? Mit jelent az, hogy határokat szabunk? Mi az a menstruáció? Mikor nő meg a mellem?

Nincs mese: kamaszkorodban a tested megváltozik, a hormonjaid veszik át az irányítást, és az agyadban is átalakulás zajlik. Ezt az időszakot pubertásnak nevezzük, és a Lánykönyvben minden téged foglalkoztató kérdésre megtalálod a választ. (F.)

 

 

 

 

Felicia Law · Gerry Bailey: A pénz és én

A pénzügyi tudatosság kialakítását nem lehet elég korán kezdeni, mint annyi minden más, ez is egy életre szóló tanulási folyamat. A kötet segítséget nyújt a pénzügyi alapfogalmak megértésében pl. Mit jelent a kamat? Mire kell ügyelnünk, ha kölcsön kell kérni? Miért jó költségvetést készíteni? Mire jók a bankok? Mire jó a virtuális pénz?

De szó esik a megtakarítás különböző fajtáiról, a bankszámlákról és azok használatáról is. A társadalmi érzékenyítés is nagy szerepet kap, hiszen a felelősségvállalás egyik módja az elesettek segítése, természetesen saját lehetőségeinkhez mérten. Mindezt érthető, világos nyelvezettel. (F.)