Figyelem! Fontos felhívás!

Könyvajánló farsangra

Takács Viktória: Farsangi ​mese

Az ünnepi fények és melegség helyét januárban átveszi a szürkeség, a hideg és a vánszorgó percek. Az unalmasan telő napokkal Simon nagypapája lassan elveszíti a jókedvét, de családja és a szomszéd Lulu néni kieszelik, hogyan vidítsák fel. A régi emlékeket felidézve hagyományos farsangi felvonulást szerveznek, ahol a falu apraja-nagyja feleleveníti a régi szokásokat. Megtudhatjuk mit jelent a vízkereszt napja vagy a farsang farka, hogy kik azok az alakoskodók, és mivel foglalkozott régen a drótostót. Végül még az is kiderül, hogy valóban mágikus erővel bír-e a farsangi fánk.

A hazai szokások, jeles napok, különleges hagyományok megismertetése a gyerekekkel igen fontos feladat – Takács Viktória gyönyörűen illusztrált története e vállalás jegyében született meg. A Hagyományaink sorozatban olyan ünnepeket dolgozott fel eddig, mint a betlehemezés, a mohácsi busójárás, a húsvét, a pünkösd, a lucázás, a szüret… (F.)

 

Csapody Kinga: Irány ​Dél-Baranya!

„Messze vagyunk még? Mikor érünk már oda?” – ki ne hallotta volna ezeket a kérdéseket az autóban, amikor a család hosszabb útra indult. Szalma Edit egy bájos, kissé szeleburdi családot álmodott meg, majd rajzolt meg. A három gyereket, szüleiket és állataikat ezúttal Harkányba, Mohácsra és Siklósra kísérhetjük el Csapody Kinga meséivel. (F.)

 

Dréher Ildikó: Álarcok

A mintaív alapján papír álarcokat készíthetünk farsangra, gyerekzsúrra vagy iskolai színdarabhoz. A belső borítókon megadjuk a maszkok egy lehetséges kiszínezési módját, amelytől természetesen tetszés szerint el lehet térni.

A minták körvonalait indigóval vagy selyem-, ill. pauszpapírral másoljuk át kartonpapírra, majd a körvonal mentén vágjuk ki. Ne feledkezzünk meg a kis fülekről sem, amelyekbe lyukat szúrunk, és belefűzzük a gumiszalagot (l. illusztráció) az álarc felhelyezéséhez. A mintákat fénymásoló géppel tetszés szerint kicsinyíthetjük, nagyíthatjuk. (F.)

 

Takács Viktória: Busó ​mese

Didergősen, unalmasan indult a februári nap. Ám Misi és a testvére, Dórika jó mókát eszeltek ki: mindenféle rémpofákat rajzoltak, s ezeket kitették az ablakba. Ekkor ért haza Apa, aki meglátva a rajzokat, rácsodálkozott: de hát ezek busó maszkok! Rögvest megszületett az ötlet: Misivel és a kisfiú kedvencével, Rókussal, utazzanak el Mohácsra, és vegyenek részt az épp esedékes busójáráson.

A hazai szokások, jeles napok, különleges hagyományok megismertetése a gyerekekkel igen fontos feladat – Takács Viktória gyönyörűen illusztrált története e vállalás jegyében született meg. (F.)

 

Clare Beaton: Maszkok

A Vidám Fabrika 5-8 éveseknek készült izgalmas könyvsorozat, melynek célja: ösztönözni a gyerekeket arra, hogy önállóan oldjanak meg feladatokat. Egyszerű szöveg és a munkafolyamatokat lépésről lépésre bemutató képek segítenek abban, hogy örömüket leljék egy-egy ötlet megvalósításában.

A Maszkok című rész egyszerű útmutatója segítséget nyújt abban, hogyan készítsünk otthon fellelhető alapanyagokból fantasztikus maszkokat, mint például:

• Papírtáskából készített óriás szörny

• 2 dörzsis szivacsból összeállított bogárszem

• Papírtányérból kivágott Halloween-maszk

A sorozat egyéb megjelent kötetei: Formázás, Jelmezek, Gyöngyök, kitűzők és karperecek. (F.)

 

Fodor Veronika: Az ​állatok farsangja

Amikor egy birodalom uralkodója unatkozik, akkor alattvalói bármit megtennének, hogy szórakoztassák. Flamingó, a kancellár is igyekszik, és megszervezi az év eseményét az állatok földjén: egy farsangi mulatságot. Fellépnek ott többek között kecses elefántok, sőt kán-kánozó teknőcök is. Végül már nem csak a Fenséges Oroszlán érzi remekül magát, hanem a vidám és színes forgatag minden résztvevője. (F.)

 

Michelle Lipson: Fantasztikus ​jelmezkönyv

A könyv – ahogy az alcíme is elárulja – harminckét bámulatos és szórakoztató farsangi maskarát tartalmaz, melyekről színes fényképet, egyszerűsített szabásmintát és anyagjegyzéket is talál az olvasó. Némelyiket varrni sem kell. Aki ezt a kiadványt kézbe veszi, garantáltan kedvet kap a jelmezkészítéshez. (F.)

 

Rosie Banks: Jelmezbál

Nelli, Fanni és Jázmin ezúttal Jelmezfalvában kalandoznak, mert meg kell keresniük Trixi elveszett maskaráját, amiben a királyi tündérmanó szeretné megnyerni a jelmezbált. Kiderül, hogy a három barátnőt is bűvös jelmez várja – ám mielőtt kezdetét venné a verseny, egy ordas farkas csörtet be a térre Vidám király koronájával a fején. De hol van az uralkodó? A lányokra vár a feladat, hogy ezt kiderítsék, és visszaszerezzék a koronát az ötödik mesebeli gonosztól, akit Keserű királynő szabadított rá a Titkos Királyságra. (F.)

 

Karen Harvey: Arcfestés

Több mint 30 mókás, vidám vagy éppen félelmetes arcfestés, lépésről lépésre, könnyen követhető útmutatókkal. A legkülönbözőbb minták fantasztikus tárháza tippekkel és technikai leírásokkal a díjnyertes arcfestőtől, Karen Harvey-től. (F.)

 

Gryllus Vilmos: Maszkabál

 

A tüneményes illusztrációk és a különös gonddal megalkotott rajzfilmcsokor fülbemászó dallamaival, szívderítő szövegeivel és őszinte lelkesedésével mesés világba repíti a gyerekeket, örömteli perceket szerezve az egész családnak.

„Gyerekeknek és azoknak a szülőknek, akik nem felejtettek még el együtt játszani és együtt nevetni gyermekeikkel.” – Dr. Ranschburg Jenő

„Végre láthatjuk is azt, amit eddig csak hallgattunk, és persze kívülről fújtunk a gyerekekkel együtt!” – Prokopp Dóra

„Szelíd humorú, eredeti magyar csapatmunka világszínvonalon!”-Levente Péter (F.)

 

Ernestine Fittkau: Álarcok ​és kalapok

Könyvünkben könnyen elkészíthető álarcok és kalapok találhatók, amelyek egy másik világba repítik viselőjüket.

A kiadványt óvodáknak és iskoláknak is ajánljuk. (F.)