Figyelem! Fontos felhívás!

2023. decemberi könyvajánló

Aurélie Chien Chow Chine: Megbocsátok, és bocsánatot kérek

Ő Gaston, a kis unikornis, aki éppen olyan, mint a többi egyszarvú. Egy dolgot kivéve… Sörényének színe mindig az érzelmeit tükrözi!

Jozefin sok borsot tört ma Gaston orra alá. Gaston egyre idegesebb a kislány szeleburdiságától. Aztán egyszer csak fordul a kocka… Gaston megtanulja, hogy sokszor akaratlanul bántanak meg minket. Az őszinte bocsánatkérés ilyenkor mindig segít. De meg kell tanulni megbocsátani is!(F.)

Mancs Őrjárat – A karácsony megmentése

Mikulás hatalmas viharba kerül a szánjával. Az ajándékos zsákok elvesznek, és a Karácsonyi Varázscsillag is eltűnik, a szán pedig a hóban landol. A Mancs Őrjárat rögtön Mikulás segítségére siet, de vajon sikerül időben megtalálniuk az elkóborolt rénszarvasokat és az elveszett zsákokat?(F.)

 

 

 

 

Bartos Erika: Bogyó és Babóca vonatozik

A Bogyó és Babóca sorozat legújabb kötetében ismét két mesét olvashatunk. Az első történetben találkozhatunk a gőzmozdonyon érkező skarlátbogárral, a második mesében pedig megismerhetjük a kis szentjánosbogár esetét a Naprendszer bolygóival…(F.)

 

Finy Petra:  Almás pite

Mesék családi ünnepekről és együttlétekről

Együtt lenni jó. Családi körben pedig a legjobb. Mi is lenne velünk közös ünnepek, szívmelengető rítusok és hagyományok nélkül? A húsvétban, karácsonyban, egy születésnapban vagy anyák napi ünnepségben nem is maga az ünnep a legszebb, hanem az, hogy egymást inspiráljuk derűnkkel, életszeretetünkkel.

Brúnóék családjában szinte mindenkinek van valami vicces hobbija vagy hóbortja, ezért náluk még emlékezetesebb a közös ünneplés. Náluk egy családi ünnep során előfordulhat, hogy a nagymama búvárkodni kezd, húsvéti tojás helyett a kertben sünit találnak, a nagypapáról kiderül, tud villamost vezetni.

Az Almás pite című mesekönyv úgy mutatja be a családi ünnepeket, hogy közben végig arra helyezi a hangsúlyt: lehet bármilyen zűrös is a körülöttünk lévő világ, történjen bármennyi rossz dolog is otthonunk falain kívül, a család ereje és vidámsága mindenen átsegít. Főként, ha akad egy frissen sült almás pite, amiben a hozzánk közelállók összes szeretete benne van.

A történeteket Bogdán Viki lélekemelő illusztrációi keltik életre. (F.)

Pásztohy Panka: Pitypang és a Diótörő

Végre itt a karácsony! Lili és Lotti nagyon várják az estét, de az idő most sokkal lassabban telik, mint máskor. Szerencsére anya tud egy jó mesét – miközben készül a diós bejgli, megelevenedik Diótörő herceg története is. Lehet, hogy a karácsonyfa alatt is viszontláthatjuk a kis fabábut?(F.)

 

 

 

Helen Peters: Jázmin és a megmentett kismalac

Jázmin anyukája állatorvos, édesapja állattenyésztő, nem csoda, hogy a kislány is nagyon szereti az állatokat. Van két cicája, a tanyán rengeteg a birka és a szarvasmarha, ám Jázmin legnagyobb bánatára malacok nincsenek. Valahányszor megpróbálja meggyőzni apját, hogy tartsanak disznót, ő elmagyarázza, hogy ez miért nem jó ötlet.

Ám aztán megérkezik Gomba…

Egy nap Jázmin a szomszéd tanyán rábukkan egy apró, magára hagyott malackára és rögtön látja, ha nem segít rajta, a kis állat elpusztul. Hazacsempészi, odaadóan gondozza, és Gomba szépen meg is erősödik. Jázmin tudja, hogy nem tarthatja meg őt, ám egy viharos éjszakán történik valami…(F.)

 

Kollár Betti: Újra a pályán

Török Luca meg van győződve arról, hogy semmit sem tud a szerelemről. Korábban sosem csókolózott. Nem volt egy fiúja sem. Aztán jött Konrád. Konrád, aki Bokasérült lánynak nevezi, aki Túró Rudit vett neki, amikor letört volt, aki segített, amikor meghúzta a bokáját edzés közben, és akivel minden elsőt megtapasztalhat.

Luca azonban hamarosan szembesülni kénytelen a ténnyel, hogy egy párkapcsolatban sokkal több a kihívás, mint gondolta. Vajon normális a féltékenység? Miért ilyen nehéz őszintén kommunikálni? Kell ünnepelni a Valentin-napot és a hónapfordulókat? És miért van ennyi kérdés?

Közben a Kosársuliban továbbra is zajlik az élet, indul a második félév. Megkezdődnek a bajnokság mérkőzései, egyre több az edzés, egyre nagyobb a nyomás. És mintha Konrád újabban furcsán viselkedne.

Vajon Luca képes lesz egyszerre a pályán és élete első párkapcsolatában is helytállni?(F.)

 

Király Anikó: Mamusz, bejgli, szerelem

A "Vadkacsa hadművelet" után pár évvel Bogi édesanyja utazási irodájában dolgozik. Bár imádja mások utazásait szervezni, az adventi vásárokkal nincs kibékülve, sőt magával a karácsonnyal is hadilábon áll, mivel gyerekkorában éppen az ünnepek alatt váltak el a szülei.

Robi, Bogi főttkukorica- és fotóbolond barátja szeretné, ha a lány átérezné a karácsony szívmelengető hangulatát. Persze ezt nem egyszerű megvalósítani, ha Bogit Bugyinak hívja a féltestvére, édesanyja körül felbukkan régi iskolás szerelme, az édesapja pedig életében először valódi majrézás tüneteit produkálja közelgő osztálytalálkozója miatt. Mindennek a tetejébe maga Robi is furcsán viselkedik, ráadásul Boginak el kell döntenie, tovább viszi-e a családi vállalkozást, és ha igen, egyáltalán melyiket?

Két jegygyűrű, egy lista, egy vizsgamunka, egy guruló és egy sima étterem, egy kemping (ami már nem romos), egy utazási iroda, egy régi és egy új szerelem, négy adventi vasárnap, no meg egy felejthetetlen karácsony a Balaton partján.(F.)

 

Emma Theriault: A lázadó Szépség

A "boldogan éltek, amíg meg nem haltak" csupán a kezdet…

1789-et írunk, és Franciaország a forradalom szélére sodródik. Belle megtörte a tündér átkát, visszaadta a Szörnyetegnek emberi alakját és visszahozta az életet Aveyon hercegségének kastélyába. Ám ezzel egyidőben Párizsban fellobban a változás lángja – csak idő kérdése, hogy elérjen hozzájuk is.

Belle mindig is arról álmodozott, hogy kalandok után kutatva elhagyja szerény otthonát, most azonban egy fényűző életet él, megrekedve közrendbeli múltja és uralkodói jövője között. A forradalom ártalmas hangjai meglehet, hogy már megjelentek a kastélyában, ráadásul egy mágikus tükröt is talál, amely rémisztő jövőt tár elé.

Mivel országának sorsa, szerelme és saját élete is veszélyben forog, Belle kénytelen eldönteni, készen áll-e használni a hatalmát – a varázst, amely az őt megelőző női uralkodóhoz köti –, és azzá a királynővé válni, akinek a sors szánta.

A Királynő Tanácsa egy magával ragadó sorozat, amely megmutatja, milyen uralkodó válna a Disney-hercegnőkből, akiket egy történelmen átívelő, rejtélyes erő köt össze.(F.)

Clive Gifford: Az idő könyve

Mi az idő? Miért van az, hogy néha repül, máskor meg vánszorog? Ugyanaz az idő a Földön és a Marson? Lehetséges az időutazás? Ebben a könyvben megtalálod a választ az emberiség időtlen kérdéseire!

A létezése magától értetődő, mégis, ha valaki ahelyett, hogy „Mennyi az idő?”, azt kérdezné tőled, „Mi az idő?”, hirtelen talán meg sem tudnál mukkanni. Az időt lehet nyerni, vesztegetni és húzni. Az idő ingyen van, ám időnként megfizethetetlen. Ha túl sok, az unalmas, ha nem elég, az tiszta stressz.

Az időt nem lehet megfogni, ízlelni vagy szagolni, viszont tapasztaljuk, hogy múlik. És bár minden perc, óra és nap pontosan ugyanolyan hosszú, érzésre mégis változógyorsasággal telnek.

Miért mutat mást az óra a világ különböző részein? Hogyan lehet az idő meghatározásával megfejteni a múltat? Hogyan változott az időről alkotott képünk az idők folyamán? Mikor kezdődött az idő? Vége lesz-e valaha? Az állatok is úgy érzékelik, mint mi? Az idő más bolygókon is ugyanaz? Miért vannak notórius késők? Mi az idő legkisebb egysége? Lehetséges az időutazás? Melyik a legnagyobb óra? meddig tartott egy év a dinoszauruszok korában?(F.)

Paul Kerensa · Ruth Valerio: Bolygóőrzők kézikönyve

Telis-tele érdekes tényekkel, bibliai hivatkozásokkal és gyakorlatias tippekkel, a Bolygóőrzők Kézikönyve információban gazdag és bátorító útmutató gyerekek számára, amelyből megtudhatják, hogyan segíthetik környezetüket fenntarthatóbb életmód kialakításával.

A lendületes és szórakoztató stílusban megírt könyvben Ruth Valerio és Paul Kerensa 52 nagyszerű ötlettel szolgál, amellyel hozzájárulhatunk világunk megóvásához – a gyakoribb biciklizéstől kezdve, a méltányos kereskedelemből származó termékek vásárlásán át a rövidebb zuhanyzás és az újrahasznosítás gyakorlásáig. A gyerekek örömmel fogadják majd a hétről hétre változó kihívásokat, és miközben a környezetről és a teremtett világról való gondoskodásról tanulnak, kedvet kapnak ahhoz, hogy részt vállaljanak a bolygó jövőjéért folytatott küzdelemben.

A Bolygóőrzők Kézikönyve ideális az éppen önállóan olvasni kezdő, 7-9 éves korosztály számára, és tele van mókás, színezésre váró illusztrációkkal. Emellett kiváló eszköz a szülőknek és a gondviselőknek abban, hogy elgondolkodjanak a fenntarthatóság kérdéséről a gyerekeikkel, valamint általános iskolákban, vasárnapi iskolában tanítóknak és ifjúsági vezetőknek a környezetvédelem oktatásában.

Ösztönözd és bátorítsd a gyerekeket, hogy megértsék, számít, amit tesznek, és a Bolygó Őrzőiként gondoskodhatnak világunkról.(F.)

 

Minecraft: Felfedezők kézikönyve

A Felvilág, az Alvilág és a Vég fantasztikus kalandokkal vár! Készülj fel az akcióra a Minecraft: Felfedezők kézikönyvével – az egyetlen könyvvel, amelyre szükséged lesz, hogy magasabb szintre emeld felfedező képességeidet!

Ismerd meg a biomok egyedi tulajdonságait, barangolj a generált építmények között, találkozz különös mobokkal, és fogadd meg a tanácsokat, hogy igazi felfedezővé válj! Rejtélyes zugok, izgalmas csaták és mesés kincsek várnak rád!(F.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

címkék: