Figyelem! Fontos felhívás!

2022. augusztusi Könyvajánló

Jáger Mónika: Alex és a Csodaerdő lakói

Az érzékenyítés meghatározó szerepet tölt be a személyiség alakulásában, az elfogadott társadalmi normák és a megfelelő értékrend kialakításában.

Mivel a gyermekek legfőbb tanulási metódusa a megfigyelés és az utánzás, ezért fontos a család és a pedagógusok által mutatott megfelelő minta.

Ennek megértéséhez, ezáltal elfogadásához született meg ez a mesekönyv, ami a Csodaerdő lakóin keresztül mutatja be mindazt, ami ennek az alappillére.(F.)

 

Miklya Zsolt · Miklya-Luzsányi Mónika: ABC kuckó

Gyerekmondókák, klasszikus és kortárs versek, Sára királykisasszony és Lóci lovag történetei

Kuckóba bújni jó. Erre Sára és Lóci is rájött. Már rég. Mert egy királylánynak és egy királyfinak is lehet kuckója. Kuckóban születnek a mesék. Az álmok. A barátságok. Kuckóban a testvérek is közelebb kerülnek egymáshoz. ABC kuckóban a betűkből barátok, szavak lesznek. Szavakból mondat lesz, mondatból mondóka, mese. Kuckóban lehet igazán jót olvasni, könyvbarátságot kötni. (F.)

 

 

Angela Weinhold: Dinók

A Ravensburger gyermekkönyvsorozatának e kötete a dinoszauruszokkal és más őshüllőkkel ismerteti meg az apróságokat. Megtudhatják többek közt, hogyan néztek ki, mivel táplálkoztak és hogyan védekeztek ezek az állatok.

Ismerjük meg a világot, lépésről lépésre – együtt, minden nap A Mit? Miért? Hogyan? Mini című sorozat a legkisebbekkel ismerteti meg környezetünk titkait. Kötetei egyszerű és szemléletes válaszokat adnak a kicsik kérdéseire. A játékos elemek, a kedves rajzok, a kinyitható ablakok és a kornak megfelelő magyarázatok a könyv minden oldalát élvezetessé teszik. A praktikus és „strapabíró” könyvet kétéves kortól ajánljuk.(F.)

 

Sarah Rees Brennan: A Sötétség Útja

Nem könnyű félig halandónak, félig boszorkánynak lenni. Legalábbis Sabrina Spellmannek nem az. Nemrég jött rá, hogy az apja a Sátán… és az a sorsa, hogy uralkodjon a Pokolban.

 

Sabrinának szokás szerint más tervei voltak a jövőjét illetően. Kitalálta, hogyan lehetne csapdába ejteni az apját… aki viszont így a barátjának, Nick Scratchnek a testében esett fogságba. Ami azzal járt, hogy a lány életének szerelme a pokolban ragadt, magában a Sátánnal.

Sabrina tudja, hogy valamilyen módon kiszabadíthatja onnan Nicket, miközben továbbra is parkolópályán tarthatja a jó öreg apukáját. Csak ki kell találnia, hogyan. Sajnos a hűséges unokatestvére, Ambrose nincs kéznél, mert elment levadászni Blackwood atyát, az Éj Egyházának egykori gonosz vezetőjét.

Szerencsére Sabrinának még mindig ott vannak a halandó barátai: Roz, Harvey és Theo. Így amikor a nagynénje, Zelda – az Éj Egyházának jelenlegi főpapnője – megemlít egy ősrégi küldetést, ami segíthet kinyitni a pokol kapuját, a lány és a barátai kapnak az alkalmon. Zelda viszont elfelejtette megemlíteni, hogy a küldetésnek is megvannak a maga veszélyei… (F.)

 

Vibók Ildi: Állati családok

Vajon fiúnak jobb lenni vagy lánynak? Felesleges az időt ismerkedésre pazarolni, vagy jó megnézni, ki lesz a gyerek ­apja-anyja? Mi a jobb, ha a szülők gondoskodnak a kicsinyeikről, vagy önállóságra nevelik őket? Az állatvilágban mindenre van példa és ellenpélda. Van, amikor az ivartalan szaporodás a leghatékonyabb, de az is előfordul, hogy az apai gondoskodás biztosítja a túlélést.

Vibók Ildi új könyvében a párválasztás, szaporodás és utódgondozás legkülönfélébb módozatait mutatja be az egysejtűektől az ízeltlábúak, halak, hüllők izgalmas életén át egészen az emlősökig. Elképesztő tényeken és humoros történeteken keresztül tudunk meg rengeteg mindent a minket körülvevő állatvilágról. (F.)

 

 

Ellie Mackin Roberts: Olümposzi hősnők

Ravaszok, csábítóak, rettentőek, erényesek – akár isteni lények, akár halandók, a nők alapjaiban formálják a görög mitológiát, mégis régóta elhomályosítják őket a férfialakok. Ideje, hogy az ő történeteik is napvilágra kerüljenek!

 

Az Olümposzi hősnők a görög mitológia ötven lenyűgöző nőalakjának történetét meséli el, köztük olyan istennőkét és nimfákét, mint a fenséges Athéné, a háború istennője; a bosszúálló Nemeszisz, a megtorlás istennője; és a harcos amazonok királynője, Hippolüté. De találkozunk halandókkal és félistenekkel is, amilyen a hosszú szenvedést megélő Andromakhé, a gyilkos Klütaimnésztra, vagy a vidám Iphisz. Minden történethez rövid portré, megkapó ábrázolás és az adott nőalak mitológiai szerepének magyarázata tartozik. Dr. Ellie Mackin Roberts ókortörténész alapvető munkája napjaink szemszögéből enged betekintést ezeknek az emberfeletti nőknek a világába. (F.)

Mattia Crivellini: Kísérletezzünk!

A tapasztalati tanulás élményét kínálja ez a könyv. Az egyszerű kellékekkel a gyerekek maguk fejthetik meg a tudomány titkait. A kísérleteknél ikonok jelzik, milyen nehezek, mennyi „kosszal” járnak és mennyi idő alatt végezhetők el. Az optikai illúziók és fénytörési jelenségek megértését két szereplő segíti: Professzor rövid, tudományos magyarázatokat, Bob Robot pedig gyakorlati útmutatást ad. (F.)

 

 

 

Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit! 4.

A Kezdetben volt a krumpli, sorozat első pillanattól kezdve nagy kedvencem. Nem csak azért, mert megtanultam könnyen és jókedvűen rajzolni, hanem azért is, mert Agócs Írisz felszabadította a képzeleemet. Már nem jövök zavarba, ha egy kisgyerek azzal fordul hozzám, hogy rajzoljak neki ezt vagy azt (és itt persze a leglehetetlenebb dolgokat kell elképzelni), mert mindig eszembe jut a varázsmondat: először is rajzolj egy krumplit, abból baj nem lehet… Ez tényleg működik!

No, de hogy királylány, királyfi, sárkány és boszorkány is lehet egy krumpliból, sőt életre kelhet az egész mesevilág? Hát ezt igazán nem gondoltam volna… Hála és köszönet ezekért az újabb krumplis rajzokért, no meg a rajzokat kísérő mondatokért, amelyek mindig mosolyra fakasztanak. Mondhatnám, pont olyan leszek, mint egy mosolygó krumpli, amit aztán kedvemre királylányosíthatok vagy boszorkányosíthatok…(F.)

 

Hujter Bálint (szerk.) · Lenger Dániel (szerk.) · Szűcs Gábor (szerk.): Hajók, festmények, nagymamák

Óxisz mesebeli szigete matematikai feladványairól híres, amelyekkel a sziget lakói szórakoztatják az odatévedő vendégeket. A könyvben 13+1 fejezeten keresztül kalandozunk feladatról feladatra. A három jó barát – Albrecht, Tarkal és Zsordi – expedíciója a matematika sok területét érinti: van, amikor nyolcszöget kell felezni, máskor egy vasúti szerelvény optimális összeállításáról van szó, vagy éppen egy kétszemélyes játékban kell megtalálni a győzelemhez vezető stratégiát. A feladatokat 12 éven felüli, a matematika iránt érdeklődő diákoknak ajánljuk, de úgy véljük, a felnőtteknek is jó szórakozást jelenthet a fejtörőkön való gondolkodás. A kötet szerzői elméleti matematikusként végeztek az ELTE-n, és ma mindhárman középiskolások matematikai tehetséggondozásával foglalkoznak. Hogy így alakult, biztosan nem független a Dürer Versenytől…(F.)

 

Minecraft: Még érdekesebb építmények: Szeretnél a fák közt egy függőházban élni?

Kipróbálnál egy saját parkourpályát?

Vagy csak új technikákat tanulnál?

 

Tervezd meg, építsd fel és tedd egyedivé ezt a több mint 20 új miniprojektet, az űrrakétától kezdve a bányavasúton és világítótornyon át a dzsungelszentélyig.

Ez az útmutató lépésről lépésre mutatja be az építés fortélyait kezdőknek és haladóknak egyaránt. Sajátítsd el az új trükköket, és gyakorold a bevált praktikákat, miközben életre kelted a Még érdekesebb építményeket!(F.)