Figyelem! Fontos felhívás!

2021 májusi Könyvajánló
 
 
 

Berg Judit: Vilkó és Lile a nádasban (Lenge Mini)

A Lengemesékhez kapcsolódó új, kicsiknek szóló sorozat két meséjéből megtudjuk, hogy Füttyös Vilkó már kiskorában is igazi örökmozgó volt, mindenhová felmászott, és picit sem zavarta, ha veszélyes helyzetbe került. Az is kiderül, hogy Lile pedig – sok mai gyerekhez hasonlóan – nagyon válogatós kislány volt.

A kedves, rövid történeteket a Lengemeséket kedvelő nagyobb gyerekek kistesóinak, illetve a lengéket még nem ismerő, 2–4 éves korosztálynak ajánljuk. (F.)

 

Vadadi Adrienn : Málna és Misi, az ikrek

Málna és Misi ikrek: mindent, mindig együtt csinálnak. Együtt játszanak, bolondoznak és vitatkoznak egész nap, együtt alszanak el, és persze együtt mennek óvodába. Csakhogy az óvodában nagyon sok gyerek van! Mindkettőjüknek meg kell tapasztalni, hogy a másiknak is lehetnek saját barátai, de akármi is történjen, mindig számíthatnak egymásra.

Vadadi Adrienn legkisebbeknek szóló ovis történetei észrevétlenül járnak körül egy-egy problémát az ovisok mindennapjain keresztül. Most az ikrek, testvérek állnak a középpontban. A könyv végén az író szülőknek szóló utószava olvasható. (F.)

 

Julia Boehme: Háziállatok Bori osztályában

Bori osztálya háziállatokat kap, aminek mindenki nagyon örül. Szuper! Bori és barátai nagyon izgatottak. De Éva néni hernyókkal érkezik. Hernyók? Azok nem is igazi háziállatok! – gondolják a gyerekek. Szerencsére csalódottságuk csak addig tart, amíg közelebbről meg nem ismerik a kis állatkákat. Bori és az osztálytársai hamarosan rájönnek, milyen érdekesek is a hernyók!

Az Olvass Borival sorozat második kötete. (F.)

 

 

 

 

 

Petr Stančík: Furda borz kis nagy szerelme (Furda borz 3.)

Furda borz, a Gyertyánoserdő széltében hosszában, de leginkább mélytében ismert építőmestere váratlanul szerelembe esik. Választottja, Szerén, a szép menyétlány kegyéért azonban meg kell küzdenie Büdönnel, a sármos görénnyel. Útjuk egy titokzatos barlangba vezet, ahol a bátor borz találékonyságának köszönhetően a veszedelmes cuppancsok és a vetélytársa fölé kerekedik, és ezzel elnyeri Szerén szívét. (F.)

 

 

 

 

Pip Bird: Sportnap ​az Unikornissuliban (A világ legneveletlenebb unikornisa 2.)

Varázslat és káosz lengi körül a világ legneveletlenebb unikornisát ebben a mulatságos gyermekregény sorozatban.

Az Unikornis Suliban sportnapot tartanak, de Dave, a világ legneveletlenebb unikornisa nem sportol semmit! Vajon rá tudja venni Mira az unikornisbarátját, hogy részt vegyen a játékokban? A győztes csapatnak kitüntetés jár, és ők mehetnek el a varázslatos szivárványküldetésre… (F.)

 

 

 

 

Dav Pilkey: Alsógatyás ​kapitány és a szupergonosz szipirtyó haragja (Alsógatyás kapitány 5.)

George-nak és Haroldnak egész átlagos hete van. Megtudták, hogy valószínűleg meg fognak bukni a suliban, szóval ma életre keltettek egy gonosz, szupererős szörnyet. A Szupergonosz Szipirtyó küldetése pedig nem más, mint hogy a hatalma alá hajtsa az egész világot… és aki az útjába áll, nagy pácba kerül. (F.)

 

 

 

 

 

Erdős Zsuzsanna: Légből ​kapott szerelem

Dóri tizenhat éves teljesen átlagos kamaszlány, megértő, jó fej szülőkkel, normális családdal a háta mögött. A mindennapjait maximum a bátyja, Alex piszkálódásai keserítik meg, de öccsével, Benivel nagyon jól megvannak, rendszerint együttes erővel szállnak szembe Alexszel. Dóri felhőtlen gondtalanságban éli a tinik mindennapi életét, suliba jár, közepesen érdekli a tanulás, találkozik a barátnőivel, titokban harcművészetet tanul és mindeközben sejtelme sincs róla, hogy rendezett kis élete hamarosan fenekestül felfordul. Az események akkor gyorsulnak fel, amikor Dóri osztálytársaival együtt Angliából repül hazafelé egy háromhetes nyelvtanfolyamról. És ettől a naptól kezdve szó szerint elszabadul körülötte a pokol. Eleinte értetlenül, majd egyre ijedtebben szembesül vele, hogy kezdi elveszíteni a kontrollt saját maga felett és hamarosan rájön, hogy minden, ami vele és körülötte történik valamilyen fura módon a repülőgépekhez és a repüléshez kapcsolódik. Vajon mi okozza ezeket a furcsa, és lassan ijesztővé váló jelenségeket? Ekkor Dóri nyomozni kezd… De vajon jól teszi? (F.)

 

Michelle Harrison: Egy ​csipetnyi mágia (Egy csipetnyi mágia 1.)

A Widdershins lányoknak nem ismeretlen sem a balszerencse, sem a titkolózás. Az igazat megvallva, nem csupán bennük van valami furcsa, hanem Crowstone városában is, ahol élnek. Mindegyik lánynak van egy különleges holmija, ami szokatlan erővel bír; ezt Widdershins nagyi „egy csipetnyi varázslat”-nak hívja.

Amikor a lányok egy ősi átok fogságába esnek, ezek a mágikus tárgyak lehetnek a segítségükre. De vajon valóban megtörik az átkot, vagy még nagyobb veszélybe sodorják őket?

Michelle Harrison fordulatokkal teli, izgalmas és humoros regénye magával ragadja az olvasót, miközben a testvéri kapcsolatokban rejlő varázslatról mesél. (F.)

 

Lorelei Savaryn: Az ​ellopott álmok cirkusza

Öccse három évvel korábbi titokzatos eltűnése teljesen feldúlta Andrea és családja életét. A széthullóban lévő családjától és az őt gyötrő rémálmoktól menekülni vágyó lány örömmel kap az alkalmon, amikor egy titokzatos sátortábor jelenik meg az otthonuk közelében levő erdőben. Ábránd, az Álmok Földje a gondoktól való szabadulást és csodálatos álmokat ígér, mindezért cserébe pedig csak egy emléket kér Andreától. A fénnyel, derűvel és valóra vált vágyálmokkal teli Ábránd mélyén azonban sötétebb álmok bújnak meg, és amikor Andrea az egyik sátorban öccse, Francis legfélelmetesebb rémálmára bukkan, rá kell döbbennie, hogy Ábránd nem a menekülést jelenti, hanem végzetes csapdát. Vajon van-e menekvés Az ellopott álmok cirkuszából Andrea és Francis számára? (F.)

 

 

Jess French: Rovarok, ​pókok, csigák

Tarts velünk a rovarok, pókok, csigák bámulatos birodalmába, ahol fénylő szentjánosbogarak kísérnek utadon!

Tudd meg, melyik ízeltlábú él több ezer testvérével közös háztartásban, figyeld meg, ahogy a báb – mintegy varázsütésre – színes lepkévé változik, derítsd ki, miért olyan fontosak a rovarok és rokonaik bolygónk jövője szempontjából!

Egy biztos, ezután másképp tekintesz majd a természet apró élőlényeire. (F.)

 

 

Catherine Barr:Az ​óceán világa egy teknős szemével

Kövesd a tengeri teknőst, és fedezd fel az óceánok minden zegzugát a napsütötte vízfelszíntől kezdve egészen a koromsötét mélytengerekig.

 

Ennek a lenyűgöző könyvnek a segítségével megismerheted Földünk óceánjait, a bennük élő növényeket és állatokat, továbbá megtudhatod, milyen folyamatok zajlanak az őket körülvevő csodálatos környezetben. A szemed láttára kelnek életre az óceánok, és kiderül számodra, hogy mit tehetsz a megmentésük érdekében. (F.)

 

Kris Hirschmann: 100 ​izgalmas és kreatív ötletek kütyük helyett!

Tedd ​zsebre az okostelefonod, rakd el a tableted, és húzd ki a játékkonzolod!

 

A nagy sikerű foglalkoztató könyv új köntöst kapott kiadása könnyen megvalósítható ötleteivel bebizonyítja, hogy nincs szükséged sem különleges anyagokra, sem boltban vásárolt játékokra vagy akár sok tervezésre ahhoz, hogy a kütyüid nélkül is jól szórakozz.

 

Kütyüid nélkül sem fogsz sose unatkozni, mert a ház körül, a szabadtéren és utazás közben is lesz mit tenned, játszanod és alkotnod. (F.)

 

Kalas Györgyi: Sandwich ​grófja és a nápolyi pizza

Gondoltál már arra, hogy minden ételnek megvan a maga története? Valaki egyszer rájött, hogyan lehet kenyeret sütni kemencében, és hogy tojásból, tejből és lisztből palacsinta lesz. Magyarországon sem ettek mindig paprikás krumplit, sokáig azt sem tudták, mi fán terem a krumpli és a paprika.

Az ételek hosszú és izgalmas utat tettek meg, mielőtt a mai formájukban a tányérunkra értek. Kalas Györgyi régóta foglalkozik gasztronómiával, ebben a könyvben a gyerekek kedvenc ételeinek legérdekesebb történeteit gyűjtötte össze. Kiderül, hogyan sütik a nápolyi pizzát, hányféle tészta van Olaszországban, mi köze a sült krumplinak a belga halászokhoz, milyen a kakaó termése, és miért készítettek először szusit. De a könyvben a csoki, a chips és a ketchup történetét is megismerheted!

Horváth Ildi gyönyörű rajzaitól pedig biztosan megéhezel, így a könyv végén néhány receptet is találsz, amit jó szórakozás lesz otthon elkészíteni. (F.)