Figyelem! Fontos felhívás!

2023. októberi könyvajánló

Elsa Devernois: Hadd aludjak itt!

Papa, olyan vicces vagy!

Miért nem éjszaka aludtál?

Na, vajon miért nem? Csak nem azért, mert valaki befészkelte magát a nagy ágyba, és nem lehetett elférni tőle? Beni és Lili mozgalmas éjszakájáról mesélünk nektek – talán ismerős lesz…(F.)

 

 

Balázsy Panna: Szandra és az ovi

Szandra hamarosan óvodás lesz, várja a kiscsoport! De vajon mi történik ott? Hogy néz ki egy óvodai nap? Mit játszanak? Ott kell aludni? Mi mindent tud egy kiscsoportos?

Mennyi-mennyi kérdés! Szerencsére Szandra segítségével minden leendő és már gyakorló kiscsoportos válaszokat kaphat, és minden bizonnyal kicsit magára is ismer.

Balázsy Panna, a nagysikerű Szandra-sorozat írója, most a legkisebbekre is gondolt, bájos történeteivel és Rippl Renáta kedves illusztrációival már cseppet sem lesz ijesztő az ovi.

Jó mesélést és beszélgetést kívánunk!(F.)

 

Corinne Giampaglia: Erik és az őszi erdő

Táncba kezdenek a falevelek, sűrűsödik a köd, az erdő ragyogó, meleg színekbe öltözik. Közeledik az ősz, ezt hirdeti a harmathozó szél is. Ella és Erik átmegy a nagyihoz, hogy megcsodálják az őszi kertet. Még nem tudják, hogy hazafelé a sűrű erdőben a varázslatos, titokzatos természet várja őket, és egy bölcs hársfa meg egy csillogó tollú holló elárulja nekik, mi az a rejtélyes kötelék, ami egyesíti őket a természettel…(F.)

 

 

Stefanie Dahle: Abrakadabra és máris kész!

Micsoda rendetlenség! Fülöp, a nyuszi a varázspálcáját keresi. Bundás, a borz bosszankodik, mert Brúnó, a medve szanaszét hagyja a holmiját. Mivel nincs kedvük kitakarítani, a három barát úgy dönt, hogy inkább új otthont keres. De ez nem is olyan könnyű… Az unikornisoknál túl hideg van, a sellőknél minden vizes, Malvinnál, a manónál pedig nem igazán férnek el. Ráadásul mindhármuknak hiányzik a boszorkánykunyhó. Milyen jó, hogy a barátaikhoz vezető úton megtanulják, hogy a rendrakás lehet szórakoztató.(F.)

 

 

Jen Wang: A herceg és a varrólány

Sebastian herceg aráját keresi – pontosabban, a szülei keresik neki. Sebastiant túlságosan is lefoglalja, hogy titkos életét rejtegesse, éjszaka ugyanis merész ruhakölteményeket felöltve kápráztatja el Párizs népét mint Lady Crystallia – a divat fővárosának legnagyobb divatcsillaga!

Sebastian titkos aduja a zseniális varrólány, Frances, aki a legjobb barátja és egyben egyike annak a két embernek, aki tudja az igazságot arról, hogy a herceg szeret női ruhába bújni. Frances azonban hírnévről álmodik, és csak úgy lehet titkos adu, ha az élete végéig titok marad. Vajon meddig képes Frances félretenni az álmait, hogy megvédje a barátját?

Jen Wang egy bámulatosan romantikus történetet szőtt identitásról, kamaszszerelemről és családról. A herceg és a varrólány egy minden korosztályt rabul ejtő tündérmese. (F.)

 

Geronimo Stilton: A szeméttolvaj különös esete

Valaki ellopta a szemetet! Ki hallott már ilyet? A tett színhelye a Rágcsáliai Kísérleti Újrahasznosító Telep. Olyan különös intézmény, hogy bűntény nélkül is írtam volna róla egy könyvet! A tolvaj nyomába eredünk Cincogó barátommal, és ezzel kezdetét veszi a legfurcsább nyomozás, amelybe valaha is belerángatott!(F.)

 

 

 

 

 

Kadono Eiko: Kiki, a boszorkányfutár

ISMERD MEG A JAPÁN GYEREKKÖNVET, AMELY MIJAZAKI HAJAO RAJZFILMJÉT IHLETTE!

Kiki, a kis boszorkány sosem futamodik meg a kihívások elől. Amikor betölti tizenharmadik évét, a boszorkányhagyománynak megfelelően útra kel, hogy egy új városban telepedjen le egy évre. Amikor Kiki Koriko tengerparti városába ér, biztos benne, hogy szívesen fogadják majd, ám a helyiek bizalmát nehezebb elnyerni, mint képzelte. Hűséges és pimasz macskájával, Dzsidzsivel az oldalán Kiki új barátokra lel, és megtanulja, hogy a varázslat a leghétköznapibb helyeken is virágozni képes. Kadono Eiko elbűvölő gyerekkönyve, melyben a mágia és a mindennapi élet bája keveredik, most Mayer Ingrid fordításában először olvasható magyarul.

Kadono Eiko csaknem kétszáz mű szerzője. Számos elismeréssel tüntették ki, köztük a Hans Christian Andersen-díjjal, a Kiki, a boszorkányfutár pedig az IBBY kiemelt műveinek listájára is felkerült. Japánban, Kanagava prefektúrában él. (F.)

 

Natalia Sherba: Az Óraharc

LÉPJ BE AZ IDŐ BIRODALMÁBA!

A serdülő óramáguslány, Vasilisa Ognev reménytelen helyzetben találja magát, miután tanítványául szegődik a hatalmas Szellemnek: Astragor Tűzkígyó Várában tanulótársai a halálának közelgő időpontjára kötnek fogadásokat. Ám őt csakis az foglalkoztatja, hogy megtalálja és kiszabadítsa az időtlen Ürességbe taszított barátját, Fesht. Harcában dédapja, az időpárhuzamok gabalyításának mestere segíti, valamint a titokzatos, álomszerű kislány, Nicole. Mindeközben az óramágusok és tündérek földjén egyre inkább eldurvul a versengés az Idő Urának ezeréves trónjáért; a múltat és jövőt egyaránt megváltoztató küzdelemben újabb rejtelmeit tárja fel a Széthasadt Vár, hogy a Fekete Kulcs hordozóját sorsdöntő választás elé állítsa: mi a fontosabb számára, a saját boldogsága, vagy szerettei és az egész emberiség sorsa?

Az Óramágusok új, egyedi hang a fantasyben, ahol az Idő külön, mágikus univerzumként jelenik meg. Három, időmágiát használó nép: az óramágusok, a tündérek és a Szellemek közt dúl a viszály, az Idő természetének megértését és mágiájának használatát pedig különleges óraszerkezetek teszik lehetővé a varázslényekkel és -tárgyakkal, kastélyokkal, különleges tájakkal teli, multidimenzionális világban. A gondosan kidolgozott, vibrálóan izgalmas történet és az összetett, folyamatosan fejlődő karakterek világszerte több millió olvasó szívét hódították meg. Az Óramágusok Oroszországban a második legnépszerűbb fantasysorozat, csak a Harry Potter-könyvekből fogy több példány.

Az Óraharc a sorozat hatodik, befejező kötete.(F.)

Andrea Erne: A lovaglás

A Ravensburger népszerű Mit? Miért? Hogyan? gyermekkönyvsorozatának 59. kötetét lapozgatva az óvodások és a kisiskolások megtudhatják, hogyan lehet összebarátkozni egy lóval, hogyan kell ápolni a lovak szőrét, mi történik a lovasoktatáson, milyen lovardai alakzatok vannak, hogyan lehet lóháton tornázni.

A már hazánkban is közkedvelt Ravensburger-játékok közé tartozó képes szakkönyvsorozat kedves illusztrációkkal, a gyerekek életkorának megfelelő információkkal ad választ a rengeteg kérdésre. Minden egyes oldal új témakört jár körül, melyek részletgazdagságában a felnőttek segíthetnek eligazodni, akár egy-egy óvodai vagy kisiskolás foglalkozás keretében. A sorozat nyomdai kivitelezése egyedülállóan magas színvonalú. Fő különlegessége, hogy minden könyv közel 50 titkos ablakot rejt, melyek fedelét felnyitva a gyerekek kielégíthetik kíváncsiságukat.(F.)

Mona Dániel: Zene

Az ősember két kővel egyszerre szikrát pattint és ritmust kelt. Mozart rizsparókát húz, és zongorajátékával 5 évesen uralkodókat bűvöl el. A rocksztár csak felmegy a színpadra, és a közönség máris megőrül. Lépj be a zene láthatatlan, de mindent körülölelő világába!

Ismeretterjesztő könyv önálló olvasásra.

Ebben segítenek:

– a nagyméretű betűk,

– a rövid bekezdések,

– a szövegértést fejlesztő tudáspróbák. (F.)

 

Margit Auer · Martin Verg: Mister Morrison mágikus állatlexikona

Mortimer Morrison a mágikus állatkereskedés tulajdonosa. Szereti az állatokat, és ebben a könyvben mindent összeszedett, amit csak tud róluk: hogyan viselkednek, hol élnek, mire van szükségük és mitől különlegesek. Világ körüli útjaira is magával vitte a könyvet, és kiegészítette személyes meglátásaival és újabb megfigyeléseivel.

Az eredmény: egy vaskos, csuda érdekes állatlexikon, amit most végre a Mágikus állatok iskolájának régi és leendő rajongói is a kezükbe vehetnek.

Mortimer bemutatja a mágikus állatok rendszertani rokonságát, élőhelyeiket és jellemző tulajdonságaikat. Mesél arról, hogy melyik mágikus állattal hogyan találkozott, hogy melyikükhöz milyen hiedelmek kötődnek, és ezek miképpen befolyásolták az állatok és az ember viszonyát. Bizony kiderül, hogy az együttélésünk a legtöbb állattal egyáltalán nem mondható békésnek, s azt is, hogy ki ebben a ludas. Mortimer jegyzetei – és persze a regények – alapján szerencsére a mágikus állatok kivétel nélkül meleg otthonra és szerető társa leltek, s a legnagyobb békességben élnek velük.(F.)

A tudás enciklopédiája – A Föld

Lenyűgöző képek, fantasztikus tények a Föld belsejéről és felszínéről

Tudd meg, hogyan keletkezett a Föld több milliárd évvel ezelőtt, és hogy mitől annyira egyedi!

Ismerd meg a vulkánok működését, az óceánok mélyét és a bolygónkat formáló szélsőséges időjárási jelenségeket!

Fedezd fel a különböző élőhelyek és ökoszisztémák sokszínűségét, és hogy mit tehetünk a bolygónk védelméért!(F.)