Figyelem! Fontos felhívás!

2022.februári könyvajánló

101 ​esti mese

Csodaszép esti mesék egy kötetbe összegyűjtve: jól ismert szerzők klasszikus történetei, népmesék, mondák és mítoszok a világ minden részéről. (F.)

 

 

 

 

 

 

 

Gecsei Ádám - Gondár Flóra: Acca és Zokni felfedezi a Szigetközt

Kíváncsi vagy, hova tűnt a krumplibogárszobor és mitől apadt el a gyógyító forrás vize?

Vajon megmentenél egy madárfiókát, ha a táskádba bújna? Bepillantanál az aranymosás titkaiba? Elég eszes vagy ahhoz, hogy kiszabadítsd a hercegnőt a Sárkánygróf karmai közül?

Ne késlekedj, lapozd hát fel a könyvet, barangolj Accával és Zoknival a Szigetköz csodás tájain!

A kaland közben segítségedre lehet az ismeretterjesztő zseblexikon és a mesés térkép! (F.)

 

A ​csalogány - örmény népmesék

Hogyan lett a juhászból király, a leányból szellő és a mostohából jégeső? Miként változott a királyi pár gerlévé és gerlicévé? Miért tengette életét a csizmadia fia fél éven keresztül egy ló bőrében? – Átváltozások titokzatos történetét mesélik A csalogány oldalai. Az erdélyi etnikumok népmeséit bemutató könyvsorozat újabb kötete ezúttal az örmény kultúrába kalauzolja el olvasóit. A szépség és a bátorság, az állhatatosság és a hűség, a generációkról generációkra hagyományozódó bölcsesség meséit Kürti Andrea illusztrátor színekben pompázó és szimbólumokban gazdag, részleteiben kecses és álomszerű rajzai keltik életre. (F.)

 

Miklya Luzsányi Mónika: Bibliai szuperhősök

Ki volt a régi idők Supermanje? Milyen csodákat vitt véghez az ókori X-Men? Miért lehet szupermenő, ha valaki balkezes? Milyenek voltak az egykori harcos asszonyok?

A Bibliai szuperhősök különleges képességekkel megáldott ószövetségi szereplők életútjának sorsfordító pillanatait mutatja be rövid, fordulatos jelenetekben. A manapság reneszánszukat élő szuperhősök és az ókori jelességek közti párhuzamba vonásának célja, hogy felkeltse a mai kiskamaszok figyelmét a bibliai személyek iránt, akiknek bátorsága, igazságérzete és hite mindannyiunk számára követendő példa lehet. (F.)

 

Rebecca Tinker: Carmen, ​a mestertolvaj

Évtizedeken keresztül világszerte kérdezgették az emberek: hol az ördögben van Carmen Sandiego? De ki is tulajdonképpen ez a hírhedt, világutazó tolvajnő, akinek mindig sikerül meglépnie?

Carmen Sandiegónak, a titokzatos küldetést teljesítő mestertolvajnak szüntelenül a nyomában van a rendőrség és az Interpol. Ám a vörös ruhás nő mindig egy lépéssel előttük jár. A Netflix animációs sorozata alapján született izgalmas kalandregényben először olvashatunk Carmen magával ragadó és akciódús gyerekkoráról.

A Netflix-sorozatból ismerős mestertolvaj, Carmen Sandiego tolvajiskolában eltöltött gyerekkorának izgalmakkal teli történeteiből fokról fokra egy bátor és elszánt hősnő képe bontakozik ki előttünk, aki attól sem riad vissza, hogy egyedül szálljon szembe egy bűnszervezettel.

Itt az ideje, hogy kiderüljön…

KI AZ ÖRDÖG CARMEN SANDIEGO? (F.)

 

David Edmonds: Beépített ​robot

Dotty, ​az android különleges feladatot kap. Be kell épülnie egy iskolai osztályba, és el kell hitetnie maga körül mindenkivel, hogy ő egy hús-vér tizenegy éves lány. Ha sikerül, az őt kifejlesztő kutatócsapat rengeteg pénzt nyer, hogy folytathassák a munkájukat, és tovább tökéletesíthessék Dotty programját.

Igen ám, de világszerte több másik robot is versenybe száll, és ha ez nem lenne elég, minden iskolában kihirdetik, hogy aki leleplez egy androidot, busás jutalomban részesül. Vajon sikerül Dottynak megnyernie a versenyt?

Ebben a regényben a pörgős cselekmény éppúgy megfér a filozófiával, mint a kiskamaszos humor az első szerelem és a valódi barátság kérdéseivel. Hol sírunk, hol nevetünk – miközben mi is elgondolkozunk, vajon mitől ember az ember.

A Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9—12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. Abszolút könnyű őket olvasni, de mégsem felszínesek, abszolút nem megterhelőek, de mégis elgondolkodtatók. Van és lesz köztük magyar és külföldi, fantasy, kaland- vagy éppen detektívregény – ami mindegyikben közös, és amit garantálunk: ezeket a könyveket jó olvasni! (F.)

 

Jen Calonita: Bírnod ​kell a célig

Miután ​Herkules bebizonyítja, hogy igazi hős, és újra istenné válik, úgy tűnik, végre helyreáll a világ rendje. Egészen addig, amíg Zeusz ki nem jelenti, hogy Meg nem lehet együtt a fiával, mert – ha tetszik, ha nem – halandó. Héra azonban szerencsére felajánl egy lehetséges megoldást: esélyt ad Megnek, hogy bebizonyítsa, igenis van helye az Olümposzon – istennőként. Ráadásul ehhez csupán egy titokzatos küldetést kell teljesítenie.

Hogy mi is ez a küldetés? Csupán annyi, hogy Megnek ki kell szabadítania volt szerelme kedvesének a lelkét az Alvilágból. Igen, arról az exéről van szó, aki miatt eladta a lelkét Hadésznak, és aki azonnal beleszeretett egy másik nőbe, miután Meg eltűnt. Vajon képes lesz Meg maga mögött hagyni a múltját, és gyors észjárásának segítségével legyőzni a szörnyetegeket és gonosz isteneket, az alattomos Hadészt is beleértve? Sikerül rátalálnia igazi otthonára, és felfedezni, hogy mi minden lakozik benne? Vagy az elköteleződéstől való félelme miatt lemond az örökké tartó istenlétről a Csodafickóval? (F.)

 

Leiner Laura: Állj ​mellém (Iskolák versenye II. trilógia 3.)

A végéhez közeledik az Iskolák Országos Versenye, a négy kitaszított szirteses diák pedig rendületlenül menetel a döntő felé. Sára, Vivi, Rajmund és Dominik határozott céllal érkeztek a versenyre: meg akarják nyerni a kupát, ezzel bizonyítva, hogy ők többek, mint néhány múltbéli hiba. Napról napra szorosabb barátság fűzi össze a piros csapat tagjait a Hortobágyon, ahol az elszántság, a taktikázás, néha pedig a megérzésük az, ami továbbsegíti őket a következő körbe. Kérdés, hogy ez elegendő-e a végső győzelemre.

Az Iskolák Országos Versenye befejező kötetében kiderül, hogy Kocsis jól döntött-e, amikor Sárát, Vivit, Rajmundot és Dominikot választotta a címvédő csapatba, és lesz-e másodszor is „Nyertes Szirtes”, emellett arra is fény derül, hogyan alakul a még függőben lévő kapcsolat…

Az Állj mellém az Iskolák versenye második trilógia harmadik része. (F.)

 

Hol ​éltek a Földön dinoszauruszok és más őslények?

Hol találták meg az első Tyrannosaurus-kövületet?

Hol kutatott növények után az óriási Giraffatitan?

Hol voltak a Velociraptor vadászterületei?

Hol élt az eddig ismert legnagyobb kígyó, a Titanoboa?

Ismerd meg több mint 40 dinoszaurusz és más őslény legfőbb jellemzőit, élőhelyét, és fedezd fel az őskori állatvilágot látványos térképek segítségével! (F.)

 

Zsigmond Gábor: 500 ​jármű Magyarországon

Ebből a könyvből végre megtudhatod, mióta közlekedünk villamossal, mikor építettek tengeralattjárót Budapesten, miért nem lehet trolival utazni Budán, ki volt Csonka János, melyik magyar tudóshoz kötődik a holdautó tervezése és még sok minden mást is. Biztosan sok kérdésed van neked is, hiszen a közlekedés világa rendkívül izgalmas és szerteágazó. Szerencsére itt most egyszerre lesz szó vonatokról, régi autókról, hajókról, katonai járművekről, repülőkről, sőt még a fejünk felett az űrben lebegő eszközökről is. Körülbelül 500 guruló, mozgó, repülő, úszó eszközt ismerhetsz meg számtalan hozzájuk kapcsolódó történettel, érdekességgel, melyek révén megtudhatod, milyen eszközökkel, mióta és hogyan közlekedünk Magyarországon. (F.)

 

A ​tudás enciklopédiája – Világűr

Lenyűgöző képek, fantasztikus tények a világegyetemről, az ősrobbanástól a fekete lyukon át az űrutazásig.

Fedezed fel a Naprendszer bámulatos bolygóit és holdjait!

Csodáld meg az éjszakai égbolt látványos csillagképeit!

Ismerd meg a különböző űreszközöket, az űrállomások működését és az űrruhák funkcióit! (F.)

 

 

LEGO ​Minifigurák

Fedezd fel a LEGO minifigurák elképesztően izgalmas történetét!

Az első minifigura 1978-ban jelent meg, mára pedig a teljes minifigura-népesség több mint ötször körbeérné a Földet.

A könyvben bemutatott közel 2000 népszerű és ritka minifigura a gyűjthető LEGO Minifigurák sorozatainak, a LEGO NINJAGO, A LEGO KALAND, a LEGO Star Wars, a LEGO City, a LEGO Harry Potter és még rengeteg más téma emlékezetes szereplői. Ismerd meg az elmúlt évtizedek lenyűgöző minifiguráit évről évre az űrhajósoktól a vámpírokon és szuperhősökön át a filmes karakterekig! (F.)