Figyelem! Fontos felhívás!

2024. Januári Könyvajánló

Berg Judit: A holló gyűrűje

 

– Akkor segíts megtalálni a gyűrűt! – förmedt rá türelmetlenül a fekete bagoly. – Azt javaslom, hagyjuk abba a nyavalygást, és lépjünk a tettek mezejére!

– Az hol van? – bámult az ökör, de senki sem felelt neki.

– Tud valaki az eltűnt gyűrűről? – nézett körül szigorúan a bagoly.

Az állatok a fejüket rázták, ám ekkor félszegen előállt Bodza.

– Én tegnap elcsatangoltam, ezért nem változtam vissza szoborrá veletek együtt.

– Hogy tudtál a helyedről elmozdulni? – rivallt rá a fekete bagoly.

– Nem tudom, csak vitt a lábam – hajtotta le a fejét Bodza.

– Én sejtem! – emelte fel egyik szárnyát a szürke bagoly. – Jár ide egy kislány, aki nevet adott neki! Aki nevet kap, megerősödik. Ezért tudott elszaladni.

– Lehetséges – hagyta rá mogorván a fekete bagoly. – De most már azt mondd, megtudtál-e valamit odakint…

 

Berg Juditnak, a József Attila-díjas írónak, a Hisztimesék szerzőjének, Rumini és Alma megteremtőjének új könyvében éjszakánként szó szerint életre kelnek a budavári Mátyás-templomot díszítő állatok, gorgók, sárkányok meg Bodza, a királysírt őrző kőkutya. S többé vissza sem változhatnak, hacsak időben meg nem találják a templom hollójának a nagy viharban eltűnt gyűrűjét. (F.)

 

Aesopus: A Víz meséi

Aesopus, a híres ókori görög meseköltő, erkölcsi tanulságokkal ellátott állatmeséiből kötetünkben öt mesét mutatunk be. A bölcs tantörténetek 10 évestől 100 éves korig, mindenkihez szólnak. A VÍZ MESÉI című kiadvány, a MEDIO Kiadó új könyvsorozatának második darabja (Az Ég meséi, A Föld meséi, A Víz meséi), melyhez Szabó-Nyulász Melinda grafikus, animációs rendező álmodott gyönyörű képi világot. A könyv további érdekessége, hogy az egyik mese, a QR kód segítségével megnézhető, így animációs film formájában is megjelenik a könyvben. (F.)

 

Aesopus: Az Ég meséi

Aesopus, a híres ókori görög meseköltő, erkölcsi tanulságokkal ellátott állatmeséiből kötetünkben öt mesét mutatunk be. A bölcs tantörténetek 10 évestől 100 éves korig, mindenkihez szólnak.

Az Ég meséi című kiadvány, a MEDIO Kiadó új könyvsorozatának első darabja (Az Ég meséi, A VÍZ meséi, A FÖLD meséi), melyhez Szabó-Nyulász Melinda grafikus, animációs rendező álmodott gyönyörű képi világot. A könyv további érdekessége, hogy az egyik mese, a QR kód segítségével megnézhető, így animációs film formájában is megjelenik a könyvben. (F.)

 

Mészöly Ágnes: Irány a kastély!

Majdnem, a varázsmacska egyre ügyesebben varázsol. Amikor Levenduláék elutaznak az iskolával, jól is jön a tudománya! A kastélyban rejtélyes dolgok történnek. Eltűnik a korona, és a gyerekek izgalmas nyomozásba kezdenek… (F.)

 

 

 

 

 

 

 

Beck Andrea: Családi könyv

Ez a könyv a Titoktündér hatodikként megjelent kötete, mely a negyedik és ötödik részhez hasonlóan, bárhová beilleszthető a sorozatba, HA az első könyv meséit már megismertük.

A családdal töltött idő, közös játékok és beszélgetések fonódnak össze benne a Titoktündértől már megszokott szemlélettel, hogy együtt izgalmas és tanulságos történetekké, varázslatos és segítő mesékké alakuljanak át.

Szeretettel ajánljuk mindazoknak (kicsiknek és nagyoknak egyaránt), akiknek valaha is meggyűlt a bajuk a hajmosással, vagy néhány rakoncátlan tinccsel, akik nem szeretnek szerepelni, akiknél gondot okoz a szófogadás, esetleg sűrű vendég náluk a sértődés, és néha úgy érzik, feje tetejére állt a világ körülöttük. Szó esik még benne többek közt apróbb balesetekről, értelmetlen haragról és bosszúról, tanulásról és pihenésről, testvéri szeretetről, no meg arról, hogy pontosan mi is az a titok. (F.)

 

Fabian Lenk: A mobiltelefon 1000 veszélye

„Az 1000 veszély sorozat kötetei nem olyanok, mint az összes többi! 1000 veszély között te határozod meg, hogyan fordul a kocka, és hogyan végződik a kaland. Vigyázz: ha rosszul döntesz, komoly veszélybe kerülhetsz! Kaland – játék – kockázat!

Sokan azt gondolják, hogy egy mobil csak telefonálásra jó. Hát a tiéd semmiképpen sem! De nem könnyű dolog választani. Éjszakai kincskereső játékra használod a telefonodat? Ahol a fődíj egy vadonatúj okostelefon? Vagy lefilmezel a mobiloddal egy veszélyes bűnözőkből álló bandát? Te döntesz!” (F.)

 

 

 

 

Joanna Nadin: A világ legrosszabb osztálya lötyilázban

A 4. b a világ LEGROSSZABB osztálya. Legalábbis Bottomley-Blunt diri néni szerint. Pedig Stanley és Mandzsit nem is akart KONKRÉTAN csurom gőtevíz lenni osztályfényképezés előtt, és KONKRÉTAN

a fogtündért sem akarták átverni hamis fogakkal. Ezek a dolgok csak úgy megtörténtek. Szerencsére

BOMBABIZTOS tervük azért volt rá, hogyan úszhatnak meg mindent. (F.)

 

 

 

Luigi Garlando: Interjú a bajnokkal

A Hagymácskáknak sikerült legyőzni a Kék Akadémiát a bajnokság döntőjében. Hogy ezt megünnepeljék, Tommi és barátai Rómába utaznak, ahol részt vesznek a Régiók Tornáján. Lino nem is lehetne boldogabb: nem mással, mint Francesco Tottival készíthet interjút és talán meg is jelenik a cikke egy újságban.

Lugi Garlando Gól! című sikersorozatát nem csak a focistapalánták forgathatják örömmel. A sok-sok leküzdendő nehézség, kaland és bonyodalom teszi igazán letehetetlenné a sorozat köteteit, melyeket Stefano Turconi képregény stílusú illusztrációi varázsolnak még izgalmasabbá és humorosabbá.

Ezáltal lesz a sorozat 8-tól 99 éves korig mindenkinek igazi szórakozás és tanulás! (F.)

 

Gina Mayer: Cyprian visszatérése

Kanada vad, tágas erdeiben áll egy fehér kastély: Snowfields. Ebben az internátusban képzik a világ legjobb lovasait, és itt gyógyítják a sérült lelkű lovakat.

Zoe képtelen eligazodni a saját érzésein. Nagyon fáj neki a szakítás Cypriannal, de amikor telefonon beszélnek, ugyanolyan közel érzi magához a fiút, mint korábban. Talán mégis van esély…? Zoe megtudja, hogy Cyprian visszatér Snowfieldsbe, és attól kezdve nincs egyetlen nyugodt perce sem. Ott van ugyanis a másik vonzó iskolatárs, Isaac… (F.)

 

 

 

 

Csukás István: Vakáció a halott utcában

 

Meleg, fülledt nyár van. A lakótelep szép és új, viszont borzasztóan unalmas. Semmi kaland, semmi izgalom.

Szerencsére néhány gyerek felfedez a közelben egy szemmel láthatólag lebontásra ítélt utcát. Halott ez az utca, üresek a házak, a redőnyök leeresztve. De nézzünk csak szét egy kicsit alaposabban: valóban kihalt és érdektelen? Nem is olyan biztos…

Kiderül, hogy ugyancsak van mi után nyomozni. Talán még igazi halott is akad a halott utcában! (F.)

 

 

 

Nagy magyar csaták képes atlasza

Valóban olyan tragikus volt az augsburgi csatavesztés? Volt-e valóságos alapja a Botond-mondának? Honnan kapta a nevét a Vértes-hegység? Elsüllyeszthette-e Búvár Kund a német hajókat? Mit keresett Toldi Miklós Itáliában? Ezekre és még sok más izgalmas kérdésre kaphatnak választ e könyvben a hadtörténelem iránt érdeklődő diákok és felnőttek. A magyar történelem 21 híres, bár nem egyformán közismert csatáját bemutató kiadványt művészi illusztrációk és térképvázlatok teszik még vonzóbbá és hitelesebbé. (F.)