Figyelem! Fontos felhívás!

2023. júniusi könyvajánló

Marék Veronika: Boribon a játszótéren

Irány a játszótér! Boribon magával viszi pajtását, a kis kék mackót is. De vajon egy pici mackó is annyira fogja élvezni a nagy hintát, csúszdát, homokozót, mint Boribon? A kedves mese rávilágít, hogy a nagymackóknak bizony oda kell figyelniük a kismackókra. Boribon kreatív megoldásának köszönhetően pedig minden akadály elhárul a közös játék elől – tarts velük te is!(F.)

 

Pásztohy Panka: Pitypang és a barátság

A játszótéren az egyik legjobb dolog, hogy ott mindig lehet új barátságokat kötni! Lili találkozik is egy kisfiúval, de legnagyobb meglepetésére bármit is mond a kisfiú a hangtölcsérbe, Lili a „Hahó!”-n kívül egy szót sem ért. Elromlott volna a játék? Nem, nem a tölcsér romlott el: kiderül, hogy Leó nem tud magyarul. Hogyan lehetnek mégis barátok szavak nélkül? Szerencsére Pitypang ebben is segít!(F.)

 

 

Bartos Erika: A csigaház kincsei

A CSIGAHÁZ KINCSEI című új Bogyó és Babóca-könyvben 15 mese szerepel. A történetek ismét a legkisebbek mindennapjairól szólnak: versengésről, csúfolódásról, elmúlásról, napszúrásról, bocsánatkérésről, szánkós borulásról, az ígéretek betartásáról, és olvashatunk egy izgalmas utazásról is, ahol 100 lepkelány találkozik. Mindegyik történethez kapcsolódik egy kézműves ötlet, lépésről lépésre bemutatva a megvalósítást. A könyv végén pedig három kivágható játékot is talál majd az olvasó, így bárki könnyedén elkészítheti a memóriakártyát, a kirakót, és a sorozat szereplőinek gyufásdoboz házikóit.(F.)

Bajzáth Mária (szerk.): Erdők-mezők népmeséi

A Népmesekincstár Plusz-sorozat negyedik darabja hiánypótló a családok és pedagógusok számára. A kötetbe válogatott mesék a természettel egységben és harmóniában élés örömeiről és nehézségeiről üzennek, és a 21. századi ember számára is életbe vágóan fontos kérdéseket vetnek fel és válaszolnak meg. A mesék, legendák és népköltések komplex egységet alkotnak az ismeretterjesztő szövegekkel, miközben a játékötletek segítik az átélést és az élményszerzést. A mesegyűjteményben a gombáktól a fákig, a mezei, erdei és vízi állatoktól a madarakig, sőt, egészen a csillagokig – vagyis a föld szintjétől az ég magaságig szárnyalunk.

„A könyv Magyarország élővilágát mutatja be, de a magyar mellett a nemzetközi mesekincsből is válogat. A világ különböző tájairól származó meséknek közös és legfontosabb mondanivalója, hogy a házunkon és a hazánkon túl is részei vagyunk egy nagyobb egységnek, amit természetnek nevezünk.”

Bajzáth Mária mesepedagógus,

a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója

A meséket Ónya-Oláh Dóra csodálatos rajzai keltik életre.(F.)

Geronimo Stilton: A Pál utcai fiúk

Nemecsek megfordult, és elindult a híd felé.

Ruhájából csorgott a víz.

Ahogy büszkén, felvetett fejjel elhaladt

mellettük, a vörösingesek csöndben félrehúzódtak

az útjából.

Ez a kis törékeny, szőke közlegény megmutatta

nekik, hogyan viselkedik egy igazi hős.

 

Molnár Ferenc jól ismert klasszikus ifjúsági regényét most Geronimo Stilton színes illusztrációkban gazdag, szabadon átírt változatában ismerhetitek meg. Ha tetszett ez a változat, olvassátok el az eredetit is!

 

Boka és barátai a Pál utcai grundon, egy fűrésztelepen töltik minden szabadidejüket. A grund jelenti számukra az egész világot: amerikai prérit, vad óceánt, erődöt, várost… amit csak a képzeletük diktál. Amikor a vörösingesek el akarják foglalni a grundot, a Pál utcai fiúk hősies bátorsággal néznek szembe az ellenséggel.(F.)

 

Liz Braswell: Ami enyém volt rég

Hogy megmentsék királynőjük és születendő gyermeke életét, a hűséges alattvalók mindenfelé keresik a gyógyító erejű Aranyvirágot… ehelyett azonban véletlenül a Holdvirágot viszik el a palotába. A csillogó virág meggyógyítja a királynőt, aki egészséges lánygyermeknek ad életet. A kislány haja ezüst, mint a fényesen világító hold. Ám ezüst hajának veszélyes varázsereje van: gyógyítás helyett kárt tesz másokban. A királyság biztonsága érdekében Rapunzel hercegnőt egy nagytudású boszorkány, Gothel asszony gondjaira bízzák, és egy toronyba zárva éli az életét.

Rapunzel tizenkilenc évet tölt a torony falai között. Elfogadja, hogy az embereket meg kell védeni mágikus hajától. Amikor végül úgy dönt, hogy elhagyja az egyetlen otthont, amit valaha ismert – hogy láthassa a lebegő fényeket, melyek minden évben megjelennek az égen a születésnapján –, két tolvaj társaságában váratlan kalandokba keveredik. Az egyikük Gina, a feltörekvő törvényen kívüli, a másik pedig Flynn Rider, a körözött bűnöző. Rapunzel ráébred, hogy a története, a mágikus haja és a jövője sokkal több meglepetést tartogat, mint azt valaha képzelte.(F.)

Marianne Kaurin: Életem legjobb nyara

Ina cikinek érzi, hogy az osztályból egyedül az ő családjának nem telik nyaralásra, ezért mindenkinek azt mondja, ők is külföldre utaznak. Hogy a hazugság ne derüljön ki, a vakáció első napjától reggeltől estig a szobájában kuksol. Ám az új osztálytársa mégis észreveszi az ablakban, és egy furcsa ötlettel áll elő. Talán ez a nyár mégsem lesz olyan unalmas, mint Ina hitte…

A könyv 2021-ben elnyerte a legjobb norvég ifjúsági regénynek járó díjat.(F.)

 

 

 

 

Katy Birchall: Jane Austen: Emma

Emma Woodhouse csinos, okos és gazdag lány, aki úgy gondolja, sosem fog férjhez menni.

Viszont imádja összeboronálni a szomszédait, ismerőseit, hiába próbálja erről lebeszélni őt jó barátja, Mr. Knightley.

Legújabb sikere – nevelőnője esküvője – után biztos abban, hogy bárki számára meg tudja találni a megfelelő párt. Vajon folytatódik Emma szerencsés sorozata? Vagy a legjobb tervek is kudarcot vallanak, ahogy az ilyen ügyekben gyakran előfordul?

Jane Austen híres regényének friss hangú, vidám rajzokkal kiegészített újramesélése.(F.)

 

 

Daniel Handler: Hát ezért szakítottunk

„Te nem tudod és nem is hallod, mit dobtak az ajtó elé. Azt sem tudod, egyáltalán miért is történt.

Gyönyörű nap van, napsütés meg minden. Az ilyen napokon úgy érzi az ember, minden rendben lesz, satöbbi. Nem pont a legjobb nap ehhez, nekünk legalábbis, hisz mi esős időszakban jártunk, október 5-től november 12-ig. De most december van, az ég ragyog, én meg világosan értek mindent. Most elmondom, hogy miért szakítottunk, Ed. Leírom ebben a levélben, a teljes igazságot arról, miért is alakult így. És az igazság az, hogy olyan rohadtul szerettelek.”

Min Green furcsa lány, a régi filmek rajongója, filmrendezőnek készül, és örökké fejben mozizik. Ed Slaterton jóképű, népszerű, kosaras sztár, és az állami bajnokságra hajt.

Min Green és Ed Slaterton jártak.

Majd pedig szakítottak…

Min levelet ír Ednek és egy dobozzal elindul a fiúhoz. A dobozban ott van mindaz, amiért szakítottak. Két söröskupak, egy mozijegy, egy összehajtogatott levélke, egy gyufásdoboz, egy szögmérő, könyvek, egy játék teherautó, egy pár ronda fülbevaló, egy fésű egy motelből, meg minden más, ami összegyűlt szédítő, bensőséges, szívszaggató kapcsolatuk alatt. Min sorba veszi a tárgyakat és elmeséli a történetüket.

Aztán a doboz Ed küszöbén landol…(F.)

Manfred Baur: A bolygók és az űrutazás

Ha kedved támadt egy kis űrsétára, lapozz bele ebbe a vadonatúj Mi MICSODA könyvbe! Mit tudnak ma a tudósok a Naprendszerről? Hogyan lehetsz űrhajós? Milyen az élet a súlytalanság állapotában? Ezenkívül megtudhatod, hogyan lövik az űrbe az Ariane-rakétát az európai űrkikötőből, vagy miből készül a világ legdrágább öltözéke, az űrruha.(F.)

 

 

 

 

Kovács Tamás György: A villamos

Ha a világ összes Tatra T3 villamoskocsiját egymás mögé raknánk, körbeérnék a Balatont. • A budapesti 4-6-os villamosvonalon naponta több mint 200 000-en utaznak. • A lisszaboni villamoson a vezető egy térben van az utasokkal, és jegyet is kezel. • A TW 6000 villamos Hannoverben még zöld, Budapesten már sárga, épp, mint a banán.

Ismerd meg a legrégebbi és a legmodernebb villamosokat kívül-belül, nézz be egy remízbe, kövesd végig a villamossínek építését, és tudd meg, mi történik, ha a villamos balesetet szenved! A könyv izgalmas leírásai és részletes rajzai végigkalauzolják a kötött pálya friss szerelmeseit a villamosok vonalán, és lenyűgözik a régi rajongókat is.(F.)

Yoai: Chibi rajziskola

A nagy egyéniségek is lehetnek egészen aprócskák!

A chibi japánul annyit tesz, „alacsony”. Most a Chibi rajziskola segítségével az Instagramon rendkívül népszerű animeművésztől, Yoaitól sajátíthatod el, miként kell megrajzolni ezeket az elragadó, babaszerű figurákat. A chibik a japán anime- és mangakarakterek miniatűr változatai. Nagy fej és kicsi test jellemzi őket, ami sokat dob kawaii (vagyis cuki) megjelenésükön.Most megtanulhatod, hogyan alkosd meg a chibikarakterek jellegzetes testét és arckifejezését, továbbá, hogy miként teheted őket egyedivé álmodozó tekintettel, vicces ruhával és cipővel, élénk színű frizurával, színpompás kiegészítőkkel és mozgalmas hátterekkel. A kötetből az is kiderül, hogyan érdemes kiszínezni aprócska karaktereidet és miként játszhatsz a különböző árnyalatokkal. A kötetben összesen 19 részletes segédletet találsz és egy inspirációgyűjteményt. Ezek segítségével könnyűszerrel megalkothatod az első saját chibijeid, a színezést pedig a kész chibikaraktereken gyakorolhatod be.

E rajzóráknak hála hamarosan az összes füzetedet, írószeredet és rajzodat saját chibikaraktereid népesítik majd be. Kezdődjék tehát a Chibi rajziskola!(F.)