Figyelem! Fontos felhívás!

2021 szeptemberi Könyvjánló

 

Simon Réka Zsuzsanna: Bojta színre lép

A Pöpec tér közepén egy különleges, sipkatornyú épület áll. Teraszairól színes csúszdák kanyarognak a házat övező park fái közé. Ez a doboztorony, itt él Bojta, az első osztályos nyuszifiú, aki alig várja, hogy elkezdődjön a nyári szünidő.

A vakáció tele van izgalmas kalandokkal! Jokul bácsi, a világutazó térképész kincskereső versenyt szervez. De vajon ki forgatta fel Ulli bácsi újságosboltját? És hová tűnhetett Lippó papa, az oposszum? Indulhat a nyomozás! És akkor sem kell elszontyolodni, ha esik az eső – Bojta pont egy ilyen napon ismerte meg Pampamot, a kis ormányos medvét, akivel rögtön jó barátok lettek! (F.)

 

Kitty Richards: Egy nap Apával

Toppancs izgatott lesz, amikor megtudja, hogy az apukájával fogja tölteni a napot. Reméli, hogy felfedeznek egy rejtett barlangot, vagy megmásznak egy hegyet. Csakhogy nyuszipapa kevésbé izgalmas dolgokat tervez, ezért Toppancs inkább elkóborol. Végül szorult helyzetbe kerül, ahonnan csak egy nagy és erős nyuszi szabadíthatja ki…

Ez a bájos mese lírai szöveggel, kedves rajzokkal és egy kis huncutsággal nyújt kellemes olvasnivalót az apával töltött napok örömeiről. (F.)

 

Várszegi Adél: Zümmögés erdőn-mezőn

Egy nap Bolyhos, a méhecske szokásos napi zümmögése során Szofiék konyhájában köt ki. A kislány és a cseppnyi rovar azonnal szoros barátságot köt egymással. A méhecske mesélni, Szofi pedig rajzolni kezd, és így fontos titkokra derül fény. Tudod, hogy mi a különbség egy méhecske és egy darázs között? És hogy mit csinálnak a méhek télen? Vagy hallottad már egy mézkészítő szájából, hogyan készül a méz, mielőtt a Szofibendőbe kerülne? Ha minderre igen a válasz és további izgalmakra vágysz, hallgasd meg Bolyhos bátor megmenekülését mindenféle gyíkoktól és békáktól.

Szó esik még a méhek barátairól is, és ha meggyőződtél róla, hogy ezek a kis rovarok legalább olyan klassz társak, mint a kutyák, megtudhatod, hogy lehetsz te is az ő legjobb pajtásuk.

A könyv szerzője, a nagy sikerű Várszegi Adél könnyed stílusban, a gyerekek számára érthető formában mutatja meg a méhek világának sokszínűségét és fontosságát, Szert-Szabó Dorottya egyszerre művészi és gyermekbarát illusztrációi pedig kicsiket, nagyokat egyaránt rabul ejtenek.

3 éves kortól ajánlott. (F.)

 

Julia Boehme: Bori és az erdei nyomozók

Hű, de izgalmas! Boriék osztálya kirándulni megy az erdőbe. Ott aztán annyi az érdekes látnivaló! Bori, Anna és Pali természetesen azonnal elindulnak nyomokat keresni. Még az is lehet, hogy egy hóddal is találkoznak! Csak sajnos közben megfeledkeznek arról, hogy az utat is figyelniük kellene, és eltévednek. De szerencsére Bori és barátai igazi erdei nyomozók, akik minden helyzetben feltalálják magukat…(F.)

 

 

 

 

 

 

Dominique Valente: Mocsári Füzi és az elveszett kedd

Mocsári Füzi egy boszorkánycsalád legifjabb tagja, és neki jutott a legkisebb varázserő – ugyanis ő csak az elveszett holmikat tudja megtalálni, mint például zoknikat vagy fából készült műfogsorokat… Hasznos, de azért nem kifejezetten izgalmas… Ám egy szép napon váratlanul megjelenik Füziéknél Csillagpaff legesleghatalmasabb boszorkánya, Moreg Vaine, és a lány segítségét kéri. Egy egész nap – hogy pontosak legyünk: a múlt kedd – eltűnt. Teljesen. Így Füzi és Moreg Vaine veszélyes kalandra indulnak Csillagpaff vad vidékén, hogy megtalálják azt, amit elvesztettek. Azonban ha nem sikerül kideríteniük, hogy mi történhetett a hiányzó nappal, akkor annak az egész királyságra nézve súlyos következményei lesznek, sőt az egész univerzum széthullhat.(F.)

 

Katherine Rundell: A Hudson kastély kincse

Vita alig várja, hogy találkozzon a nagypapájával New Yorkban. Ám amikor meglátja a megtört öregembert, rögtön tudja, hogy komoly feladat vár rá. Vissza kell szereznie nagypapa otthonát, a titokzatos Hudson kastélyt, amit egy hírhedt szélhámos, bizonyos Sorrotore elvett tőle.

Egy ügyes zsebtolvaj lány és két különleges adottságokkal rendelkező fiú segítségével nekivág, hogy megvalósítsa korántsem veszélytelen tervét.

Katherine Rundell regénye tele van lélegzetelállító akciókkal, izgalmas kalandokkal és persze szívvel meg lélekkel, hiszen főhőseit, akárcsak korábbi történetében, a Sophie és a tetőjárókban, most is a szeretet vezérli. (F.)

 


Cressida Cowell: Hajdan varázslói

Hajdan létezett varázslat, a sötét erdőben élt. Aztán megjelentek a harcosok…

Czár varázslófiú, de nincs varázsereje. Bármit megtenne, hogy legyen.

Ábránd harcoslány, de van nála valami, amit tilos magánál tartania, valami varázslatos. Bármit megtenne, hogy ezt eltitkolja.

Amikor útjaik keresztezték egymást, Czárnak és Ábrándnak el kell felednie a nézeteltéréseket, ha el akar jutni a Harcos-erőd szigorúan őrzött tömlöceibe.

Ahol mozgolódni kezd valami, ami évszázadokon át aludt…

A könyv szerzője CRESSIDA COWELL az ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT című könyvsorozat írója és illusztrátora. A Hajdan varázslói egy új sorozatának első kötete, amely Nagy-Britanniában és számos nyugat-európai országban heteken keresztül vezeti az eladási listákat.(F.)

 

Clive Gifford: Túlélők könyve

Ez a szuper képes zsebkönyv a kalandvágyó fiataloknak szól, és alapvető túlélési stratégiákat mutat be szélsőséges helyzetekben. Mit tegyünk földrengéskor? Mit csináljunk, ha kigyulladt a házunk? Mi a teendő, ha megtámad minket egy ragadozó? Hogyan kell erős csomót kötni vagy rossz körülmények között tüzet rakni? Ha ezt a könyvet elolvasod, a túlélési esélyeid megsokszorozódnak!(F.)

 

 

 

 

 

 

Emily Hawkins: A számok univerzuma

A számok univerzuma játékosan tárja fel előttünk a matematika titokzatos világát. Miközben az Infinity űrhajó legénységével kalandozunk a világűrben, és idegen fajokkal harcolunk, a matematika számos területét ismerhetjük meg az alapműveletektől kezdve a számsorozatokon és mértani alakzatokon keresztül az olyan mindennapi problémákig mint a mértékegységek használata vagy a valószínűségszámítás. Túl azon, hogy matematikára az élet minden területén szükség van, ez a legkiválóbb játszótér az elme számára – segít alaposan felpörgetni és edzésben tartani az agysejteket.

Csatlakozz hát te is ehhez az intergalaktikus kalandhoz! Készen állsz? Akkor öveket becsatolni! Kilövés!(F.)

 

Cécile Jugla: Miért voltak a dínóknak olyan nagy fogaik?

Szép rajzokkal illusztrált válaszok a mindenre kíváncsi gyerekek kérdéseire a dínókról. 3-6 éveseknek A dínók sárkányok voltak? Miért van múzeumban a csontvázuk? Voltak kék dinók is? Miért voltak nagy, hegyes fogaik? Melyik volt a legvadabb dínó? Gyorsabban futottak nálunk? Gondoskodtak a kicsinyeikről? Éltek akkor egerek és leopárdok…(F.)

 

 

Christina Braun: Az emberi test

Ismeretterjesztő könyvek önálló olvasásra. Ebben segítenek:

– a nagy méretű betűk,

– a rövid bekezdések,

– a szövegértést fejlesztő tudáspróbák.

Szívünk fáradhatatlanul pumpálja a vért az ereinkben, hogy a testünkben

minden szerv oxigénhez és tápanyagokhoz jusson. A fejünkben

szakadatlanul dolgozik egy szuperszámítógép – az agyunk. Ez irányítja

testünk valamennyi folyamatát.

Ismerkedj meg a csontok, az izmok és a szervek működésével, és kerülj

közelebb az emberi test csodájához! 7 éves kortól!(F.)