Figyelem! Fontos felhívás!

2021 júniusi Könyvajánló

Pásztohy Panka: Pitypang ​kertészkedik (Pitypang és Lili 10.)

Olyan szép tavasszal a park! Lili elhatározza, hogy ebben az évben ő is szeretne virágokat ültetni – sőt, nemcsak virágokat, hanem zöldségeket is! Anya és Pitypang segítségével neki is kezd, elülteti a palántákat, elveti a magokat, és szorgalmasan öntözi is őket. Ám egyszer csak eltűnik a gereblye, eltűnik az öntözőkanna… Lehet, hogy Pitypang mégsem a legmegfelelőbb segítség a kertészkedésben? (F.)

 

 

Kate Pankhurst: A ​szellemmalac esete (Fürkész Fanni kideríti 1.)

Fürkész Fanni, a kilenc és fél éves bámulatos mesterdetektív képes kinyomozni a legrejtélyesebb eseteket, akár éhgyomorral is.

Amikor Sütő tanárnő, majd mások is zöldes fénnyel világító, kísérteties tengerimalacokat látnak szabadon kószálni a városban, a kilencéves Fanni elhatározza, hogy társaival végére jár a dolognak. A helyzetet bonyolítja, hogy már csak pár nap van a városi tehetségkutató versenyig, és a táncoló detektívek műsorszáma, amivel a lányok nyerni szeretnének, még mindig nem az igazi…

Miért van Artúron répa alakú sapka? Hová vezetnek a világító lábnyomok? És vajon sikerül-e a Fürkészlányoknak megoldani a szellemmalac rejtélyét?

Egyetlen rejtély sem túl rejtélyes, egyetlen probléma sem túl bonyolult a Fürkészlányok számára. Vedd ki a részed te is kalandos nyomozásukból! (F.)

 

Paula Harrison: Kitti ​és a Holdfény-mentőakció (Kitti 1.)

Varázslatos kaland a telihold fényénél

Kitti családja egészen rendkívüli: anyukája szuperhős, és Kitti tudja, hogy különleges képességeit használva egy napon belőle is hős válik majd. Ez a nap azonban a vártnál hamarabb érkezik el, amikor Figaró, a kandúr megjelenik a kislány szobájának ablakában, hogy segítséget kérjen. De az éjszakai világ elég félelmetes – lesz-e Kittinek elég bátorsága, hogy kimerészkedjen a sötétbe, és nekivágjon egy izgalmas kalandnak a holdfényben? (F.)

 

 

 

Noora Kunnas: Lili, ​Mikkó és a minikalózok

Egy vagány öreg hölgy, egy beszélő kakas és lázadó minikalózok… Ki hitte volna, hogy Lilire és Mikkóra ennyi izgalom vár az utálatos és unalmas Jim bácsinál?

 

Telma Salamander és cseppet sem hétköznapi csapata javában készül a kisváros fontos rendezvényére, a virágfesztiválra. Minden készen áll, amikor egy véletlen mozdulat különös események sorozatát indítja el…

Már tudsz olvasni? Mit gondolsz, el tudnál olvasni egyedül egy egész regényt? Próbáld meg! A Zseblámpás Könyvek egész biztosan neked valók! Nagybetűs, nem túl hosszú, izgalmas és vicces történetek várnak!

Készíts be a takaró alá egy zseblámpát is, mert ezeket a könyveket nem fogod tudni letenni! (F.)

 

Kampós Csaba · S. Németh József: A ​Rezeda család kalandjai a Balaton-felvidéken (A Rezeda család kalandjai 1.)

-Zombi ​vagyok, elkaplak és megeszlek!- Engem ugyan nem! – suttogta elszántan Julcsi, és felmászott a kőfal tetejére.Hosszú percek teltek el, mire Vili rájött, hogy kishúga túljárt az eszén, és sikeresen elbújt előle:-Julcsi, gyere elő, te nyertél!- kiabálta.Erre a magas fal tetején kuksoló Julcsi örömittasan ujjongani kezdett:-Én nyertem, én nyertem!Vili a hang irányába nézett,és szemei tágra meredtek. Azon nyomban kiabálni kezdett:- Anci, Apci! Gyertek ide gyorsan!A szülők villámgyorsan felpattantak az aggodalmas hang hallatán, és odarohantak. Anci a szája elé kapta a kezét, hogy fel ne sikoltson.-Hogy kerülsz te oda? -kérdezte.-Felmásztam -felelte Julcsi egyre kevesebb magabiztossággal, mert ekkor jött rá, hogy mennyire magasan is van. Az emberek aprónak tűntek, és messzire ellátott a tájon, neki pedig csak egy egészen szűk helye volt, amin ülni tudott.

 

A Rezeda család számtalan kalandba keveredik, miközben lakókautójukkal járják hazánk egyik legszebb táját, a Balaton-felvidéket. Ismerd meg te is ezt a vidéket, éld át velük nyaralásukat, légy részese a család izgalmas történeteinek! (F.)

 

Mészöly Ágnes: A ​kupolák titka

A ​HUBBY-díjas szerző legújabb regénye!

Mi rejtőzhet a budapesti bérházak kupoláiban? Miért szaporodtak meg a városban a furcsa balesetek? Lehet-e mindehhez köze egy híres es gazdag üzletembernek? Hárs Dórát soha nem érdekelték az efféle kérdések: boldog volt az osztály hangadói között kiharcolt helyével és azzal, hogy végre kezdi megszokni a nagyvárosi életet.

Egy átlagosan induló péntek reggelen azonban nyoma vész Dóra ötéves öccsének. Hamar kiderül, hogy a kisfiú eltűnésének a kupolák titokzatos lakóihoz van köze, a lánynak pedig olyan lényekkel és erőkkel kell megküzdenie, amelyek létezéséről addig fogalma sem volt. Ráadásul a siker érdekében együtt kell működnie a legfurább osztálytársával, Seres Pannival – és ez még akkor is komoly kihívás lenne, ha nem szorítaná őket az idő.

Mészöly Ágnes hőseinek a várost fenyegető veszélyen kívül saját előítéleteiket és félelmeiket is le kell győzniük ahhoz, hogy visszatérhessenek megszokott életükhöz – már, ha akarnak az átélt kalandok után. (F.)

 

Stacey Gregg: A ​díjugratók (A Póniklub riválisai 2.)

Georgie már bebiztosította a helyét a Blainford Akadémián, de nem könnyű eldönteni, kiben bízhat meg, ha mindenki versenyben van a többiekkel. Néhány friss barátságnak könnyen vége szakadhat, amikor a küzdelem felforrósodik a díjugrató arénában.

Georgie ellenállhatatlan mosolyú iskolatársa, James vajon a lány szövetségesévé válik, vagy a fiú húgának, Kennedynek sikerül az összes álmát romba döntenie? A győztes mindent visz, amikor a riválisok a díjugrató kupán mérik össze erejüket.

Vajon megbízhat a riválisaiban?

Ne maradjatok le a legújabb pónikalandokról az Egyesült Királyság egyik legnépszerűbb póniklubsorozata írójának tollából. (F.)

 

Fiala Borcsa: Kalandok ​az erdő mélyén

Ez ​itt életed legjobb nyarának receptje!

 

Hozzávalók:

2,5 hónap dögunalmasnak ígérkező nyári szünet

2 db szigorú nagyszülő

1 db elviselhetetlennek tűnő unokatesó

1 db cserfes, vagány lány

 

Elkészítés:

 

Fogd a hozzávalókat, keverd össze őket, és fűszerezd meg egy igazi filmcsillag felbukkanásával, házi kedvencek eltűnésével és egy szerelmi bájital készítésével. Adj hozzá néhány furcsa eseményt a régi óvodánál, és szórd meg a tetejét egy igazán, de tényleg igazán felejthetetlen esküvővel! Már tálalhatod is, jó étvágyat hozzá!

 

A két gyerek ijedten nézett össze. Georges idő előtt hazaért a forgatásról! Ráadásul döngő léptekkel az emeletre tart!

 

– Mit csináljunk, Jancsi? – suttogta halálra váltan Blanka.

 

Az unokatesója azonban fogta magát, és kiugrott az ablakon. Blanka döbbenten nézte, de csak egy pillanatig hezitált, aztán vakon utána ugrott. Igaza van a kuzinjának, a Georges előtt való megszégyenülésnél még a halál is jobb! Jancsi persze pontosan tudta, hogy a hálószoba ablaka alá benyúlik egy hatalmas almafa.

 

A betörés második számú aranyszabálya ugyanis: a fejedben milliméterre pontos mentális térkép legyen a helyszínről! A hármas számú aranyszabály pedig: ne pánikolj. Így Jancsi sztoikus nyugalommal mászott le a fáról. Igazán kár, hogy Blanka erről a szabályról még életében nem hallott, így reszkető inakkal és szaggató lélegzettel kecmergett le róla. (F.)

 

Sophie Corrigan: Nem ​rossz állatok

Ez a vicces rajzokkal gazdagon illusztrált könyv 38 olyan állatfajt, illetve -csoportot mutat be, amelyeket sokan félelmetesnek, ijesztőnek, veszélyesnek vagy gusztustalannak tartanak. Ha ezt a könyvet elolvassák, megtudják, milyenek ezek az állatok valójában, és rájönnek, hogy a félelmeiknek és a negatív érzéseiknek nincs is valóságalapjuk.

„Ti, emberek hiszitek csak rólunk, hogy rosszak vagyunk! Azt mondjátok, ijesztőek, kísértetiesek, veszélyesek vagy undorítóak vagyunk. Itt az ideje, hogy tisztázzuk a dolgot! Elegünk van abból a sok hazugságból, amit terjesztetek rólunk. Itt vannak hát a tények: mit is csinálunk valójában, és mennyi mindenben segítjük a TI életeteket. Egyáltalán NEM VAGYUNK ROSSZ ÁLLATOK! Csak ti nem ismertek bennünket!” (F.)

 

Aina Bestard: Mit ​rejt az emberi test?

Vajon hány apró sejt alkotja az emberi testet?

 

Első pillantásra csak a külső látható. A színes varázslencséken keresztül nézve viszont lenyűgöző részletek tárulnak fel, és megelevenedik ez a csodálatos, összetett gépezet, a testünk. (F.)

 

 

 

 

Steve Martin: Hogyan ​működnek a gépek?

Hogyan marad a vonat a síneken? Mitől ugrál az ugrálóbot? És mi történik akkor, amikor lehúzod a vécét? Lapozz bele a könyvbe, és máris választ találsz minden kérdésedre! A kötet szakszerű adatok és részletes ábrák segítségével lépésről lépésre mutatja be több mint harminc nagyszerű gép működését. (F.)

 

 

 

 

 

Carlo Canepa · Sofia Rossi: Felhővadász ​és egyéb érdekes foglalkozások a jövőből

A gyerekek többé nem arról álmodoznak, hogy focisták, balerinák vagy filmsztárok legyenek. Ebből a könyvből a jövő foglalkozásainak titkát ismerheted meg te is.

Megmentheti-e a műanyaghalász az óceánokat a szeméttől? Kivághatja-e a beteg géneket a DNS-szabó? Segíthet-e a környezet-divattervező megőrizni a természetet? Hogyan azonosítja az ismeretlen vírusokat a vírusnyomozó?

 

A jövő érdekes, mindeddig nem létező foglalkozásainak bemutatásával ez a gazdagon illusztrált könyv szórakoztatva vezet be a legújabb fejlesztésekbe és kutatási eredményekbe is.

Ne habozz hát, inkább lapozz! Utazz velünk a jövőbe a fizika, biológia, gazdaság és ökológia tudósainak segítségével! (F.)