Figyelem! Fontos felhívás!

2022. decemberi könyvajánló

Christian Tielmann: Berci, a szülinapos

Hurrá! Végre elérkezett Berci születésnapja. Ebből az alkalomból különleges meghívókat készített a barátainak. Mama, Papa és Zorró születésnapi dallal ébresztették ezen a különleges napon, és feldíszítették a nappalit. Berci, miután kicsomagolta az ajándékait, izgatottan készülődni kezdett a születésnapi bulijára. A remek zsúr, a kincsvadászat és a torta után Berci már csak azt kívánta, hogy bárcsak mindennap szülinapja lenne! (F.)

 

 

Mikola Péter: Bátorságpróba

Zorka és Berci visszatért, és ebben a könyvben rengeteg új kaland vár rájuk. A végtelenül kíváncsi testvérpár bátran veti bele magát az izgalmakba: világmegváltó találmányokat gondolnak ki, Borcsa kutyájukkal keresnek kincseket, játszanak indiánosdit, rendeznek szúnyogcsípés szépségversenyt.

Ahogy már az előző részben is megszoktuk, az óvodáskorú testvérek minden egyes lépését szerető, segítő figyelemmel kísérik szüleik. A rövid történetekből megismerhetjük egy család hétköznapjait, és többek között megtudhatjuk, hogyan küzd meg Zorka az ebéddel, mennyire jó móka párnacsatázni, és hogyan cseréli el titkait két ovis. A tökéletes esti mesének való, könnyed, kedves, humoros történetek kicsik és nagyok számára egyaránt megnyugvást hozhatnak a nap végén. Mikola Péter jól ismeri a gyerekek mindennapi világát, hiszen sok-sok éve tart zenés foglalkozásokat, melynek eredményeként számos albuma is megjelent már.(F.)

 

Gáll Viktória Emese: Borsi mesék 5.

Minden gyerek szereti a mesét, az állatokat és kíváncsi, ha hangszert lát: milyen a hangja, hogyan lehet megszólaltatni, miből készült és egyáltalán, mihez lehet kezdeni vele. Az évekkel ezelőtt megjelent, nagysikerű Ringató mesék – A gazdi zenész című könyv történeteit – új illusztrációkkal bővítve – a Borsi mesék sorozatban jelentetjük meg újra.

A könyvhöz az interneten megtalálható dalanyag tartozik. Bemutatkoznak a mesékben megjelenő hangszerek, kiváló muzsikusok, énekesek előadásában ismert és kevésbé ismert magyar népdalok csendülnek fel. A kiadvány a dalok kottáját is tartalmazza.

Nagyobb óvodásoknak, kisiskolásoknak szánjuk a mesekönyvet, amely egyben éneklésre, zenehallgatásra is lehetőséget ad.(F.)

Tony Wolf: Aldin, a bűvös mackó

A patak partján, az Elvarázsolt erdőben lakott Aldin, a bűbájos kismackó, aki arról ábrándozott, hogy egy napon nagy varázsló lesz belőle…(F.)

 

 

 

 

 

 

 

 

Nancy Springer: A fekete batár esete

Gyanús körülmények között meghalt fiatal nők, egy baljós fekete hintó az éjszaka közepén – Enola Holmes visszatér!

A tizenöt éves Enola Holmes sikeres, független nőként él Londonban, miután végre nem kell rejtőznie híres fivérei elől. Egy nap dr. Watson riasztó hírt közöl vele: mesterdetektív bátyja, Sherlock a Holmes családra jellemző súlyos depresszióban szenved, és csak Enola tudja elűzni sötét gondolatait. Enola nem hagyhatja cserben sem testvérét, sem a testvére segítségére szoruló ifjú hölgyet, az ikertestvére után kutató Letitia Glovert.

A 20 éves Felicia Glover férje, Dunhench grófja szűkszavú üzenete alapján elhunyt, ám mind a levél, mind a halál tényét igazoló halotti bizonyítvány gyanúsnak tűnik. Enola bátyja heves tiltakozása ellenére nyomozásba fog, és az ügy még sötétebbé válik, amikor kiderül, hogy Felicia nem az első a gróf feleségei közül, aki váratlanul elhalálozott. Van esély rá, hogy még él? Ha igen, mi történhetett vele, és mi köze az ügyhöz annak a fekete hintónak, ami a gróf rezidenciáján tűnt fel a halál éjszakáján? Enolának minden találékonyságára szüksége lesz az ügy megoldásához – és egy régi barát, Basilwether márki segítségére is.

Nancy Springer bő egy évtized után tért vissza Enola Holmes karakteréhez, a végeredmény pedig egy újabb lélegzetelállító történet a legelbűvölőbb Holmes testvérről.(F.)

Rojik Tamás: A generális talizmánja

A Vitéz János Gimnázium udvarán álló öreg platánfát számos titok lengi körül – például, hogy egy múltba vezető titkos átjáró van a törzsében.

Gitta és Áron egyáltalán nem kedvelik egymást, de a rejtélyes platánfa mégis összehozza őket. Nyomozásuk következtében 1705-ben találják magukat, a Rákóczi-szabadságharc idején. Bár Pestet és Budát nagyobbrészt elkerülik a harcok, a két fiatal mégis az egyik összecsapás kellős közepébe csöppen, ahol megismerkednek Vak Bottyánnal. A harc hevében azonban Bottyán elveszíti a talizmánját, amiről azt tartják, megóvja a harcban. Gitta és Áron elhatározza, kerül, amibe kerül, visszajuttatják a generálishoz az értékes talizmánt. Persze ez korántsem olyan egyszerű…(F.)

 

Szakács Eszter: Füstmágus

Nauni még csak tizenhét éves, de már súlyos teher nyomja a vállát. A szülei halála és a családi ház leégése után rá marad a feladat, hogy három kisöccséről és saját magáról gondoskodjon. A főváros melletti nekropoliszban húzzák meg magukat, és a lány ébredező varázserejét próbálgatva, lopásból tartja fenn kis családját és a melléjük szegődő barátokat, köztük egy renegát szfinxet. Legfontosabb feladata mégis az, hogy legkisebb, örökbe fogadott öccsét, Juját, akit Széth tiltott egyházának vörös papjai keresnek, elrejtse és megvédje. Az egyiptomi alvilág ura súlyos feladatokat bíz Naunira: ki kell derítenie a kis trónörökösnő elrablásának körülményeit, és meg kell állítania a pusztítás istenét. De mielőtt nekiláthatna a lehetetlennek tűnő feladatoknak, Széth főpapnője rájuk talál, és a kis csapatnak menekülnie kell… Szakács Eszter legújabb fantasy regénye egy újabb zsebuniverzumba, az Uaszetre repíti el az olvasót. Ha szeretted a Grifflovasok trilógiát, a Füstmágus a te könyved!(F.)

 

Emily J. Taylor: Hotel Magnifique

Jana minden vágya, hogy hazatérhessen szülőfalujába, Aligney-ba, de rossz sorsa Durc kikötővárosához szögezi, ahol elkeseredetten próbálja eltartani magát és húgát, Zosát, egy bőrcserzőben vállalt állásból. Ám egy nap a városba érkezik a Hotel Magnifique.

A legendás hotel nem csupán a csak itt megtapasztalható mágiáról híres, hanem arról is, hogy minden reggelre más-más városban bukkan fel. Jana és Zosa természetesen nem engedhetik meg maguknak, hogy megszálljanak a hotelben, de állásra jelentkeznek, és hamarosan életük legnagyobb kalandjának közepén találják magukat. A hotelben azonban gyorsan kiderül, hogy a szépen csillogó, mágikus máz veszélyes titkokat takar.

A jóképű ajtónállóval, Bellel az oldalán Jana nekivág, hogy felfedje a hotel titkát és megmentse a húgával együtt a hotel összes dolgozóját. A sikerért szembe kell szállniuk a kegyetlen hotelmesterrel és kockára kell tenniük mindazt, ami a legfontosabb számukra. Ha viszont elbuknak, soha nem térhetnek haza, sőt, olyan sors vár rájuk, amely legrosszabb rémálmukat is felülmúlja. (F.)

 

Tarr Ferenc: A lány, aki kutató akart lenni

Karikó Katalin nevét megismerte a nagyvilág, amikor az emberiség felvette a harcot a Covid- 19 járvánnyal.

2021-ben a kisújszállási kutató lett az év hőse, a világ 100 legbefolyásosabb embere közé került, számos rangos díjat nyert, vezető szerepet játszott a legsikeresebb vakcina, a Pfizer vállalat mRNS alapú oltásának kifejlesztésében.

Ki ez a lány, aki egyszerre ilyen magasra repült, de közben mindvégig maradt, aki volt: elhivatott kutató, örökké elkötelezett tudós, ugyanakkor egyszerű és őszinte mindennapi ember? Katalin általános iskolásként szeretett bele a biológiába, és egymás után leküzdve

az akadályokat, töretlen hittel ment előre mindvégig. (F.)

 

María Isabel Sánchez Vegara: Hans Christian Andersen

Ismerd meg kiemelkedő emberek – tudósok, művészek, újítók – életét! Valamennyien hihetetlen dolgokat vittek véghez, pedig életüket ők is nagy álmokat dédelgető kisgyerekként kezdték.

Hans kisfiúként nagy becsben tartotta a mesekönyveit. Színész szeretett volna lenni, de soha nem kapott neki tetsző szerepet. A színház azonban ráébresztette arra, hogy inkább az íráshoz van tehetsége. A rút kiskacsa történetétől A kis hableány varázslatos világáig bármiről tudott mesét írni, és soha nem becsülte le a gyerekeket. Az inspiráló történet végén fényképes összefoglaló olvasható az író életéről. (F.)

 

Giovanna Alessio: Hogyan öltözködik a világ?

Ünnepeld a világ és a kultúrák népviseletének sokszínűségét ezzel a csodálatosan illusztrált könyvvel! Barangold be a Föld minden kontinensét, és fedezd fel, milyen változatos hagyományokkal, ruhákkal rendelkeznek a különböző népek, az izgalmas kimonóktól kezdve a káprázatos flamencoruhán át a színpompás matyóhímzésig.

Tudd meg Chaaya Prabhat varázslatos rajzai által, hogyan öltözködik a világ!(F.)

 

 

 

Richard Wolfrik Galland: A háború művészete

Légy te is hadvezér, és vívj meg 40 valós ütközetet az ókori görög csatáktól az amerikai polgárháborún át egészen a hidegháborúig! Küldetésed során a történelmi tények és a csapatok elhelyezkedését ábrázoló szemléletes térképek segítenek.

Tedd próbára taktikai, logikai és problémamegoldó készségedet, és járj túl minden idők legnagyobb tábornokainak eszén, hogy győzelemre vezesd katonáidat! A különböző nehézségű stratégiai és logikai fejtörőket tartalmazó könyvből – amelyet az egyik legnagyobb hadtudós, Szun-ce több mint 2500 évvel ezelőtt írott műve, A háború művészete ihletett – megismerheted a történelem sorsfordító ütközeteinek izgalmas részleteit is. (F.)