Figyelem! Fontos felhívás!

2023.februári könyvajánló

Marék Veronika: Annipanni, ​mesélj nekem!

Boribon nagyon szeretné, ha Annipanni mesélne neki, de Annipanninak nagyon sok a dolga. Emlékeztetőül rajzol is magának egy kannát, egy felfordított kisautót és egy tálkát. Vajon mit jelentenek ezek a jelek? Boribonnak sikerül megfejtenie! Segít Annipanninak, így a mesélésre is jut bőven idő…(F.)

 

 

Várszegi Adél: Bolyhos ​és Samu kalandjai

A kíváncsi és vidám szomszéd kisfiú, Samu színre lépésével folytatódik a Zümmögés erdőn-mezőn sorozat! A szép nyári napok során nemcsak barátságot köt Bolyhossal és Szofival, hanem ő is megismeri a méhek mesés világát.

Te tudod, hogyan repülnek a méhek, és miért hittük mi, emberek sokáig, hogy nem is tudnak? Hogyan viszik a virágport a kaptárba? Milyenek a méhcsaládok, akik ott élnek? És mégis, miben különbözhet a méhek szeme az emberekétől? Ha Te is kíváncsi vagy a válaszokra, ne izgulj, Bolyhos újra belevág a mesélésbe!

Így megtudhatod még, mit csinálnak a méhek a nyári hőségben, vagy télen, amikor senki sem látja őket. Sőt, Samuval és Szofival egy kiállításra is ellátogathatsz, ahol további izgalmakban lehet részed.

Tarts Samuval és barátaival Várszegi Adél szórakoztató és tanító meséiben, melyeket Szert-Szabó Dorottya elbűvölő rajzai keltenek életre!(F.)

Mechler Anna: Repülős ​mesék nagykönyve

Lapozzátok fel ezt a könyvet, és repülőgépek, helikopterek, hőlégballonok, sárkányrepülők, valamint drónok izgalmas égi kalandjai reppennek elétek! Találkozhatunk személyszállító és teherszállító gépekkel, meghibásodó műszerekkel, együtt izgulhatunk az ejtőernyősök versenyén a csapat tagjaival, újra és újra átállíthatjuk az óráinkat a helyi időnek megfelelően, és megtudhatjuk, hogyan lehet megoldani egy-egy reménytelennek látszó helyzetet. Mindeközben feltűnnek az elmaradhatatlan apró potyautasok is, a légtér csibészei, akik hol segítik, hol hátráltatják az utazni vágyó embereket. A szerzőpáros két tagja, Mechler Anna és Hajba László a tőlük már megszokott alapossággal mutatja be a motorral és anélkül repülő szerkezetek világát. Figyelem, a fergeteges kalandok azonnal indulnak! Három… kettő… egy… felszállás!(F.)

Elizabeth Dale: Hercegnő ​a barátnőm

Minden kislányban lakozik egy hercegnő… Ebben a kötetben rendhagyó történeteket olvashatnak a gyerekek, hiszen ezek a hercegnők pontosan ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, mint bármelyik gyermek: irigykednek, hisztiznek, magányosok, elköltöznek, bajba kerülnek, vagy éppen szüleik figyelmére áhítoznak. Ezek a bűbájos történetek segítenek abban, hogy végül a mindennapi élet valódi hercegnői is megtalálják a helyüket. Ha tetszett a Balerina a barátnőm, ezt is szeretni fogod!(F.)

Rainbow Rowell · Sam Maggs

Fangirl: ​Manga 2.

Rainbow Rowell idehaza is hatalmas sikert aratott mangasorozata folytatódik!

Cath Simon Snow-rajongó. Oké, mindenki Simon Snow-rajongó, de Cath számára ez maga az élet. Sokan állítják, hogy már kinőttek ebből a közegből, ő mégis képtelen maga mögött hagyni…

Épp ezért mást sem akar, mint együtt lógni a testvérével és fanfictiont írni. De most, hogy főiskolások, Wrennek jobb dolga is akad, mint rá fecsérelni az értékes idejét. És a valóság is kezdi egyre inkább kirángatni őt a maga kis komfort­zónájából. Mert életében először Cath említésre méltó ismeretségi körrel dicsekedhet: ott van például a jóképű csoporttársa, Nick, aki mindenáron vele akar novellákat írni… és Levi, aki folyton felbukkan, akkor is, ha Cath nem keresi.

A mindezzel járó kihívásokra azonban nincs felkészülve, pedig ha nem vigyáz, könnyen megégetheti magát…(F.)

Balázs Ágnes: Lufi ​és az elcserélt születésnap

Lufi fergeteges születésnapi bulit szervez. De mit tegyen, ha Szamóca nem lehet jelen az ünnepségen, mert cserediákként Londonban tanul? Ő is elcseréli hát a születésnapját!(F.)

 

 

 

 

 

 

 

 

Pálmai Nóra: Margó ​és a titkos varróműhely

Margó, ​könyvünk tízéves főszereplője nagymamája halála után váratlanul egy titkos küldetésben találja magát, amelyet csak akkor tud teljesíteni, ha megtanul varrni. Kalandjaiban egy különleges, felemás szemű macska és a varrás művészetének bájos mesterei segítenek neki.

A könyv szereplőivel kalandozva az olvasó is megtanulja a varrás alapjait, és ha van kedve, önállóan is elkészítheti saját hableánybabáját, akárcsak Margó. A gazdagon illusztrált történet segít megérteni, hogyan készítsünk rongybaba-szabásmintát saját rajz alapján, miként hímezzük meg az arcát, aprólékosan elmagyaráz minden munkafázist, és még a varrógép használatában is hasznos tanácsokkal szolgál. A leírások megértését videók egészítik ki.

A könyvet tízéves kortól ajánljuk, de felnőtt segítségével még fiatalabbak is bátran belevághatnak, hiszen minden életkorban nagy öröm a varrás.

A kész babában gyönyörködve rádöbbenünk arra, hogy mekkora ereje van a tűnek és cérnának az emberek összetartásában, és valóban létezik a tűbe fűzött varázslat.(F.)

Papp Dóra: Rúnatánc

A ​huszonnégy éves Szepes Norbert évek óta járja Európát – amióta a sorsfonalát szövő Nornák segítségével meghozta a döntést, hogy vándoréletet fog élni. Csakhogy a világjárvány a pogány csavargót is kihívás elé állítja, így Norbi kénytelen lehorgonyozni Berlinben. De nincs oka panaszra: imádja a munkáját, a csajok körében is elboldogul, a lakótársa pedig a legjobb barátja. Norbi hiába különc és tetovált, Európa bulifővárosában nála furább szerzetek is megfordulnak; mint a félig buddhista zenész, Daxten, aki mágnesként vonzza a magyar fiút.

Ám Norbi régi szerelme, Farkas Míra Berlinbe érkezik, és felforgatja a mindennapjait: a lány rátalál a fiú gyenge pontjára, aminek köze van egy norvég zenekarhoz, az arctetoválásokhoz és a lengyel erdőkhöz. És miközben a járvány az utolsókat rúgja, egy megkerülhetetlen mozgalom is felüti a fejét, amely árnyékként telepszik Norbiékra. Hiába robban be az éjszakai élet, Berlin graffitivel telepingált falain olyan sorsdöntő változások hagynak nyomot, melyekről Norbi istene, Tyr többet tud, mint bárki más.(F.)

Susanne Gernhäuser: Fedezd ​fel az óriásjárműveket!

A ​Ravensburger népszerű Mit? Miért? Hogyan? gyermekkönyvsorozatának 44. kötetét lapozgatva az óriásjárművekkel ismerkedhetnek az óvodások és a kisiskolások. Felfedezhetik, mire valók ezek a hatalmas járművek, és hogyan irányítják őket. Megtudhatják, mire használják a lapátkerekes kotrógépet, az óriásdömpert, a nehézvontatót, az óriásdarut, a fakitermelő gépet, a lépegető exkavátort. Megismerkedhetnek a konténerhajókkal, a legnagyobb repülőgépekkel, a leghosszabb vonattal és a legerősebb űrrakétával is.

A már hazánkban is közkedvelt Ravensburger-játékok közé tartozó képes szakkönyvsorozat kedves illusztrációkkal, a gyerekek életkorának megfelelő információkkal ad választ a rengeteg kérdésre. Minden egyes oldal új témakört jár körül, melyek részletgazdagságában a felnőttek segíthetnek eligazodni, akár egy-egy óvodai vagy kisiskolás foglalkozás keretében. A sorozat nyomdai kivitelezése egyedülállóan magas színvonalú. Fő különlegessége, hogy minden könyv közel 50 titkos ablakot rejt, melyek fedelét felnyitva a gyerekek kielégíthetik kíváncsiságukat.(F.)

Mindent ​tudni akarok a Földről!

Környezetünk megismerése izgalmas kihívás minden gyereknek. Ez a könyv kalandos barangolásra hív, a hegycsúcsoktól az óceánok mélyéig, a Föld fortyogó belsejébe és a Naprendszer égitestjei közé.

Ismerj meg több száz földrajzi érdekességet bolygónkról!

Tudj meg mindent a kőzetekről, a földrengésekről, az állatok élőhelyeiről, a víz fontosságáról, az időjárásról és az éghajlatváltozásról!

Fedezd fel a természeti erőforrások gazdagságát, és hogy te mit tehetsz a Föld értékeinek megóvásáért!(F.)

Bernáth István: Magyarország ​állatvilága

A kalauz Magyarország különböző természeti környezetben előforduló, jellemző emlősállatait, madarait, halait és rovarait mutatja be. A színes képekkel illusztrált könyv segít eligazodni, beazonosítani az állatokat. A terjedelem okán a leírások és a válogatás is korlátozott. A sorozat szándéka az alapismeretek terjesztése fiatalok és felnőttek számára…(F.)

 

 

 

 

 

Clive Gifford: Meghökkentő ​orvoslás

Nem érzed jól magad? Fej- vagy hátfájás gyötör? Minden problémád egy csapásra elmúlik, ha megismerkedsz a múltban alkalmazott borzalmas, gusztustalan és olykor egyenesen rémisztő orvosi eljárásokkal. Tudj meg minél többet az emberi test és a csodálatos elme érdekességeiről, és arról, hogy a történelem különböző időszakaiban és helyszínein hogyan próbálták orvosolni a testi-lelki bajokat!

Az orvostudomány történetének e vérfagyasztó útmutatója vicces leírásokkal és mókás illusztrációkkal kalauzol végig a világ legkülönbözőbb helyeinek meghökkentő gyógyászati elképzelésein. A kötetet lapozgatva megtudhatod, hogyan fejlődött az orvoslás az évezredek során, és miként változtak az egészséggel és a betegséggel kapcsolatos elképzelések. Legyen szó piócákról, pisikezelésről vagy koponyalékelésről, ebben a könyvben minden furiságra fény derül!(F.)