Figyelem! Fontos felhívás!

2021 Júliusi Könyvajánló

Mészöly Ágnes: Levendula ​és a varázsmacska:

Levendula a parkban sétál Papóval, amikor egy kismacskát talál a bokorban. Azonnal összebarátkoznak, és a macskáról kiderül, hogy tud beszélni, sőt varázsolni is – legalábbis majdnem…

 

A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok”-sorozatot építünk.

 

A Pagony legkiválóbb szerzői öt-öt könyvet írnak különböző nehézségi szinteken, melyek közül a bevezető szint a NAGYBETŰS kötet. A történetek lazán összefüggnek egymással, de természetesen önállóan is olvashatók.

NAGYBETŰS SZINT: csupa nyomtatott nagybetű, oldalanként 2-5 sor, rövid, könnyen kiolvasható mondatok, egyszerű, könnyen követhető történet 5–8 éveseknek (F.)

 

Balázsy Panna: Családfa (Szandra és a csajok 5.)

Helló csajok, mindenki jól van? Képzeljétek, megtanultam cicaszemet rajzolni és folyton a hajammal vagyok elfoglalva, meg elég sokat dumálok Snapchaten a barátaimmal a fiúkról is. Az elmúlt hónapokban annyit sétáltam a szabad levegőn (erdőben és városban), mint még soha, mert… (F.)

 

 

 

 

 

 

 

Kiss Judit Ágnes: Kincs ​a roncson (Pandara és Felderen 1.)

Pandara és Felderen, a két kalózgyerek titokzatos hajóroncsra bukkan a tenger fenekén. Lent a mélyben sötét van, a zár pedig nem enged: a kalózkésre meg a víz alatti lámpára is szükség lesz! A kitartás jutalma egy kincsesláda: vajon miféle kincset rejt?

A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok”-sorozatot építünk.A Pagony legkiválóbb szerzői öt-öt könyvet írnak, öt különböző nehézségi szinten, melyek közül az első NAGYBETŰS kötet. A történetek lazán összefüggnek egymással, de természetesen önállóan is olvashatók. (F.)

 

Bartos Erika: Budapest ​környéke (Brúnó Budapesten 6.)

Tudod-e, hogy a Budakeszi Vadasparkban több mint ötvenféle állatot láthatsz? Tudod-e, hogy Vácrátóton van egy szép botanikus kert? Jártál már a Gödöllői Királyi Kastélyban, a solymári várban vagy a szentendrei Skanzenben? Tudod-e, hogy Veresegyházon medvéket etethetsz, Gödön pedig fürödhetsz a Dunában? Bartos Erika, a Bogyó és Babóca sorozat írója és rajzolója, akinek munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el, egy kedves történet és részletgazdag rajzok segítségével kalauzolja végig az óvodáskorú olvasót Budapest környékének nevezetes helyszínein. (F.)

 

Berg Judit: A ​keresők (Az őrzők 2.)

A ​Seuso-kincs nyomában

 

Egy fesztiválozás reményében Az őrzőkből megismert középiskolások nyári munkát vállalnak a Balaton közelében, ahol hamarosan gyanús alakok bukkannak fel körülöttük. Renard felügyelő Párizsból nyaralni jön a gyerekeivel a Balatonra, ám pihenésük közben a magyar gimnazistákkal együtt szövevényes bűnügybe bonyolódnak, amely egyre szorosabban kapcsolódik a Seuso-ezüstökhöz. Ez a páratlan értékű együttes az előkerülése óta bűntények és gyilkosságok középpontjában áll, és a mai napig számtalan rejtély övezi.

Az őrzők 2020-ban Az év ifjúsági regénye diákzsűrijének díját nyerte el. A folytatása Berg Judit legújabb kalandos krimije: A keresők, amelyben a történelem, a régészet és a közelmúlt valós eseményei fordulatos bűnügyi történetté fonódnak össze. A gimnazistákat mind sebesebben sodorják magukkal az események, miközben az olvasóval együtt betekintést nyernek a 4. századi Pannónia életébe, a Seuso-kincs történetébe, sőt még talányos dél-amerikai legendákba is. (F.)

 

Hayley Chewins: Aranyfakasztók

Egy ​titokzatos város különös, viharok által tépázott szigetén a tizenkét éves Delphernia egész eddigi életét az aranyfakasztó lányok kolostorában töltötte, a tengertől és az égtől elzárva. A lányok dolga, hogy amíg odakint a gazdák muzsikálnak, ők bent némán arannyá változtassák a zenét. Delphernia azonban nem képes erre. Amit ő tud, drágább az aranynál. A hangokból új életet teremt. Ám ezt a képességét a kolostorban el kell titkolnia. Delphernia minden vágya, hogy maga mögött hagyja az otthonnak nevezett börtönt, és végre szabad legyen. Egy nap esélyt kap, hogy kijusson, de az ismeretlen veszélyeket tartogat számára. De miközben próbálja megtalálni a helyét, a sziget vészjósló gondnoka meg a titokzatos Királynőgyermek fenyegetésével találja szemben magát. De segítségére lesz egy titokzatos királyfi és egy lázadó lány. Segítségükkel nemcsak megízlelheti a szabadságot és kibontakoztathatja tehetségét, de olyan dolgokat is megtud a múltjáról, amelyek mindent megváltoztatnak. De vajon megtalálja azt, amire igazán vágyik? (F.)

 

Irene M. Adler: Az ​álarc titka (Sherlock, Lupin és én 16.)

Sherlock, Arsene és Irene visszatért. Minden idők legnagyszerűbb nyomozóhármasa készen áll az újabb rejtélyek kibogozására.

 

A Torquay-ben nyaraló Milát elbűvöli Harold Grayling és menyasszonya, Lady Hagbury-Winch fényűző életmódja. A hely látszólagos békéje azonban szertefoszlik, amikor Mila és Billy Gutsby szörnyű felfedezést tesznek, amely minden jel szerint összefügg a jegyespár nagyvilági életével. Ettől kezdve a halál baljós árnya vetül a tengerparti városkára. A zseniális Sherlock Holmes vezetésével Mila és társai egy rendőrségi nyomozás részesei lesznek, és hozzájárulnak egy ördögi terv leleplezéséhez. (F.)

 

Chantal Schreiber: Szerelem ​lólépésben

Lovak, barátság, első szerelem Rosa, Daisy és Iris a legjobb barátnők. Sok közös van bennük: mindhárman a lovak szerelmesei, és imádják a hosszú vágtákat a szabadban. Tudják, hogy ez örökre így marad – vagy mégsem? Iris hamarosan elköltözik a családjával, így Rosa és Daisy a barátnőjük és szerelmi tanácsadójuk nélkül maradnak. És épp akkor, mikor Rosa sehogy sem bír kiigazodni az érzésein Daniellel kapcsolatban, akivel gyerekkoruk óta a legjobb barátok. Ráadásul feltűnik a színen egy új lány, aki rögtön mindenkit az ujja köré csavar, és Rosa híreket kap sosem látott apukájáról is… Új sorozat a lovak szerelmeseinek! (F.)

 

 

 

 

Sarah Devos: Nahát, ​ezek az egyiptomiak! (Dr. Kisagy és Nyuszi 1.)

A múlt színesebb, mint gondolnád!

Új ismeretterjesztő sorozatunk első része rengeteg humorral és sok-sok rajzzal kalauzol el minket az ókori egyiptomiak izgalmas világába.

Ha a célod a tananyag kiegészítése, elmélyítése, vagy épp a kíváncsi nagyóvodás tudásszomjának oltása – ez a könyv remek választás!

Szeretnéd leírni a neved hieroglifákkal? Vagy papíruszt készítenél inkább? Tényleg a férfiak mosták a ruhákat az ókorban?! De vajon mért tettek időnként viaszkúpot a fejük búbjára? Mit rejthet a titkos ajtó egy piramisban? A híres Tutanhamon tényleg csak kilencéves volt, amikor trónra lépett?

Fedezd fel Kisagy professzorral és okos Nyuszival az egyiptomi istenek és a halandók különleges világát! De vigyázz, mert egy múmia bármikor felbukkanhat!

Következő rész: Nahát, ezek a lovagok! (F.)

 

Kirsti Evans: Apa ​más

„Apa valahogy más. Mérges lesz, ha csak egy percet is késünk a vacsoráról, a zajos családi találkozók feldühítik és nagyon szeret buszokról beszélgetni. Mindig időben ott van értünk az iskolánál, órákon át segít a házi feladatban és rengeteg dolgot tud az autómotorokról, ami már többször jól jött, amikor éppen lerobbant az autó egy-egy kiránduláson…”

 

Zsófi képregényszerűen megírt naplójából kiderülnek az Aspergeres szülővel való együttélés nehézségei, de szépségei is. Megoldásokat kapunk a különböző stresszes helyzetekre, a mindennapok problémáira.

A kötetet elsősorban érintett fiatal olvasóknak ajánljuk, hogy olvasás közben ők is felismerjék és elfogadják:

Teljesen rendben van, ha apa valahogy más! (F.)

 

Benjamin Schreuder: Dolgos ​járművek

A köteteket nyitó óvodai beszélgetéssel közös felfedezésre indulnak az óvodások.

Megfigyelnek, kipróbálnak, kutatnak.

A kukucskáló és a kreatív feladatok aktivizálják a gyerekeket.

Fedezd fel a dolgos járműveket! Ez a könyvecske okos válaszokat

ad a kíváncsi gyerekek kérdéseire.

– Mi szippantja fel az útra hullott faleveleket?

– Mit szállítanak a kamionok?

– Milyen járművek dolgoznak a földeken? (F.)

 

Nicole Röndigs: Lepkék

A szabadban repkedő, gyönyörű, tarka lepkék törékenynek tűnnek, pedig sokkal szívósabbak, mint gondolnánk. Már a dinoszauruszok korában is jelen voltak, és ma is szinte mindenütt előfordulnak a Földön. Valódi túlélőművészek – még a sivatagokat, az Északi-sarkvidéket és a magashegységeket is meghódították.

-Tudtad, hogy a lepkék a lábukkal ízlelnek?

– Nézd meg, a falánk hernyó hogyan alakul varázslatos pillangóvá! (F.)