Figyelem! Fontos felhívás!

2023. szeptemberi könyvajánló

Gereblyés László (szerk.): Antanténusz

A népi mondóka örök. Bármely táján a világán, bármely nyelvén az emberiségnek, mindenütt egyformán mondogatják, dúdolgatják ezeket az ősi ritmusokat. A legismertebb, legszebb magyar mondókák mellett helyet kaptak ebben a kötetben kiváló magyar költők azonos ihletésű versei, Gereblyés László sokszínű illusztrációi tökéletesen fejezik ki az örökbecsű magyar mondókakincs hangulatát. (F.)

 

 

 

 

 

Allison Szczecinski: Hirtelenharagú Hugó

Időnként mindannyian dühösek vagyunk, ez természetes – csak az nem mindegy, hogy mit kezdünk a dühünkkel. Ezt tanulja meg Hirtelenharagú Hugó a mesében, amely egyben egy komplett eszköztár a gyermeki düh és agresszió hatékony kezeléséhez. A mérgében tomboló és romboló kis dinoszaurusz története több olyan egyszerű technikát is felvonultat, amelyek segítségével a gyermek megtanulhatja elfogadható (másokra és önmagára nem veszélyes) módon kifejezni haragját, majd pedig megnyugtatni önmagát. A kötet ezenkívül számos játékos aktivitásötletet is kínál a nehéz érzelmek megnevezéséhez és feldolgozásához. Az immár több országban is rendkívül népszerű mesekönyv közös olvasása kiváló alkalmat teremt a szülőknek és pedagógusoknak, hogy oldott hangulatban beszélgessenek a gyerekekkel a dühről, és segítsenek nekik az érzelemszabályozás, az indulatkezelés elsajátításában.

Dr. Kádár Annamária pszichológus, egyetemi adjunktus ajánlásával! (F.)

 

Komjáthy Nessie: Elefánt a Bakonyban

Micsoda?! Elefánt a Bakonyban? Hogy került oda? Betti és Marci osztálykirándulása nem egészen úgy alakul, ahogy tervezték. Vajon sikerül-e segíteni az elefántnak, megbékíteni a libákat, és megnyugtatni Timi néni háborgó gyomrát?

Komjáthy Nessie mini meseregényeinek főszereplői városi gyerekek, bakonyszenterzsébeti színes otthonkás Bözsi nénik, no meg Puki, az elefánt.

A kezdő olvasóknak szóló könyvsorozat újabb része.

Négy fejezet, könnyen érthető szöveg, nagy méretű betűk, vidám illusztrációk, a végén szövegértést segítő feladatok. (F.)

 

Jennifer Castle: Itt cukrászda nyílik!

Három kiscica, Berlioz, Toulouse és Marie egy elgurult labdát követve rábukkan a párizsi állatok egykori kedvenc találkozóhelyére, a Mancsos Kávézóra. Sajnos a finom fogásairól is híres kávézó elhagyatottan áll, asztalait por lepi, pedig micsoda történetek keringenek róla! A kiscicák elhatározzák, hogy rendbe szedik, és újranyitják a helyet. Igen ám, de ahhoz, hogy ez sikerüljön, meg kell egyezniük, mert egyikük jazzklubot, a másikuk galériát, a harmadik pedig cukrászdát szeretni nyitni. Végül rájönnek, hogy ha összefognak, mindenkinek teljesülhet az álma!

A rejtélyekkel, barátsággal és sok humorral teli történetben folytatódtak a Macskarisztokraták című Disney-filmből megismert macskák kalandjai, ám a főszerepet ezúttal a három kiscica kapja! (F.)

 

Susanna Bailey: Vidrahold

Luke utálja az életét. Apja csak az új családjával törődik, anyja pedig elhozta őt a nyári szünetre erre az isten háta mögötti skót szigetre, ahol nincs is nyár. A helyiek szóba sem állnak vele, térerő nincs, internet csak elvétve. Luke magányos és iszonyú dühös.

Aztán egy nap találkozik Meggel, aki nagyapjával él egy csónakházban. Az öreg furcsa, ijesztő történeteket mesél, de hát ezek a skót szigetek tele vannak legendákkal.

Amikor a gyerekek megmentenek egy elárvult kis vidrát, és Luke kezdi úgy érezni, hogy az élet nem is olyan pocsék, furcsa és ijesztő kérdések merülnek fel benne. Lehet, hogy amit legendának vélt, nem is az? Lehet, hogy az öböl tényleg veszélyeket rejt? Lehet, hogy épp őrá leselkedik veszély? És egyáltalán, mi az a VIDRAHOLD?! (F.)

 

David Walliams: Gengszter nagyi újra lecsap

A hírek másról sem szólnak, mint a vakmerő tolvajról, aki felbecsülhetetlen értékű kincseket lop el. Ilyen bűntényeket csakis a nemzetközi ékszertolvaj, A FEKETE MACSKA – Ben imádott gengszter nagyija – követhet el. De hisz a nagyi már nincs köztünk, ki más lenne képes efféle pimaszul merész gaztetteket végrehajtani? Vajon Ben fel tudja deríteni a rejtélyt? (F.)

 

 

 

 

 

 

Vakulya Norbert: A koala átka

Két minden lében kanál majmocska bajba kerül: kénytelenek három nap alatt nevet lopni, vagy – hohó! – örökbe búcsút inthetnek a farkincájuknak! Emeli és Mancsi, a két kerge, talpraesett és öntörvényű makákó egy nap véletlenül épp egy varázslót próbál meglopni. Kaliptusz, a vajákos koala ezért elveszi a nevüket, és megátkozza őket: ha nem lopnak maguknak három napon belül újat, oda a nevük, de még a farkuk is!

A névlopás amolyan varázsos dolog ám! Ha pedig hőseinknek nem jó bármilyen név, kimondottan kalandos is! Ráadásul, ki gondolta volna, hogy lehetséges távolságot lopni?

Az első kötetben a kalandok még csak épp elkezdődnek, de már észvesztő a kavalkád!

Vakulya Norbert kacagtató, fordulatos kalandregénye letehetetlen olvasmány.

Emeli és Mancsi, a két kerge, talpraesett és öntörvényű makákó egy nap véletlenül épp egy varázslót próbál meglopni. Kaliptusz, a vajákos koala ezért elveszi a nevüket, és megátkozza őket: ha nem lopnak maguknak három napon belül újat, oda a nevük, de még a farkuk is!

Amerre a majmócák járnak, zűrzavar és bonyodalom lép a nyomukba, és csakhamar a hiéna Vaskarom Zorza és a varánusz Szebesz, két büszke, makacs, és ádáz kalózkapitány acsarkodása közepette találják magukat. De hogy jön ehhez Rojtos Rölf, a vadkan bandita, és a nyomában járó párduc fejvadász, Szurok Mársony? Vagy a kényszerházasság elől menekülő ezüstróka, Alukka hercegnő és panda tanítómestere, Tappandó? Ráadásul, ki gondolta volna, hogy lehetséges távolságot lopni? (F.)

Neal Shusterman: Viharszem

 

A Kaszás című bestseller folytatása!

„Az emberek tanulnak a hibáikból. Én képtelen vagyok. Soha nem hibázom.”

A Viharszem a világ összes gondját képes megoldani. Szeretettel és megvesztegethetetlenül uralkodik az emberiség felett, de a Kaszáskör ügyeibe nem avatkozhat bele.

A Kaszás című bestseller izgalmas folytatásában Rowan és Citra ellentétes utakon keresik a megoldást a Kaszáskör erkölcsi válságára.

Rowan már egy éve magányos igazságosztóként, kívülről tisztogatja a Kaszáskört, tűzzel irtja a korrupt kaszásokat. Rettegett hőssé vált, legendáját mindenütt borzongva suttogják.

Citrából Anasztaszija kaszás lett. Könyörületesen végzi a begyűjtéseket, és belülről küzd a rendszer romlottsága ellen, de minden igyekezetét meghiúsítják az új rendhez tartozó kaszások.

Rowannek és Citrának egyetlen reménye maradt csak: a Viharszem. De vajon segít-e? Megszegi a saját törvényeit, és beavatkozik a kaszások dolgaiba? Vagy tétlenül végignézi, ahogy a tökéletes rend összeomlik? (F.)

 

Federica Magrin: Nagy sárkánykönyv

Ha egy átlagos enciklopédiát keresel, akkor ez a könyv nem neked való. A Nagy sárkánykönyv ugyanis amellett, hogy bemutatja az összes sárkánytípust, gyakorlatias és részletes tanácsokat is ad a jövőbeli sárkánygazdáknak. (F.)

 

 

 

 

 

 

Agócs Írisz: Vonalból kimenni ér!

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy folt.

Nem is egy volt, sok volt. Sok-sok paca volt.

 

Ha mindegyik pacának adtál egy jó nevet,

Összeáll hamar a pacahadsereg.

 

Pacaország tarka virágos díszben áll,

Megválasztottak téged, te vagy pacakirály!

 

Hát szeresd a pacákat, szeresd a foltokat,

Színezz, fess és rajzolj belőlük jó sokat!

 

– Marék Veronika

 

Ez a könyv az alkotás legfontosabb és legelengedhetetlenebb alkotóeleméről, az alkotókedvről szól, illetve arról, hogy hogyan őrizhetjük meg ezt az alkotókedvet, elengedve minden olyan blokkoló és gátló mondatot, ami akadályt gördít a szabadon kísérletező rajzolás, festés elé.

Találtok majd a könyvben úgynevezett „szabad pacás oldalakat”, ahol akár egymástól függetlenül, akár egy nagy összefüggő képet alkotva lehet garázdálkodni a festékfoltokkal, és olyan oldalpárokat is, ahol a saját kis lényeiteket beletervezhetitek egy dzsungelbe, tengerbe, vagy akár a városi forgalomba.

Azoknak a jutalma pedig, akik elég bátrak, hogy telerajzolják az oldalakat, egy olyan különleges és egyedi kötet lesz, amiből csak egyetlenegy létezik a világon.

(Agócs Írisz)

 

A szerző saját foltjaival (F.)

 

Andrea Schaller: Vikingek

A vikingeket mint a középkor kegyetlen hódítóit ismerjük, akik végig fosztogatták Észak-Európát. Pedig rátermett kereskedők, szorgos gazdák, ügyes kézművesek és briliáns hajóépítők is voltak. Jóval Kolumbusz előtt eljutottak Észak-Amerikába, és még Elő-Ázsiával is kereskedtek. Mitológiájuk és kultúrájuk a mai napig tömegeket hoz lázba.

Merre portyáztak és meddig jutottak el hódításaik során? Ki volt Vörös Erik és Nagy Knut? Miből készültek a vikingek fésűi? Hol volt Haithabu? Mitől különlegesek a viking hajók? Miből állt a viking harcosok felszerelése, és milyen volt a harcmodoruk? Alapítottak-e államot a vikingek? Hogyan teltek a hétköznapjaik? Miről mesélnek a rúnák? Milyennek képzelték el a vikingek a túlvilágot?

Ebből könyvből mindent megtudhatsz a vikingekről, ami a filmekből kimaradt! (F.)

 

A Hogwarts Legacy világa

Éld át a még senki által le nem jegyzett történetet!

Derítsd fel a varázsvilágban játszódó, lehengerlő videojáték, a Hogwarts Legacy titkait! Hagyd, hogy beszippantson a nyílt világú akció-kalandjáték történetén keresztül az a mágikus univerzum, amelyet a Harry Potter könyveken és filmeken keresztül ismertél meg!

Tudj meg mindent a Hogwarts Legacy hátteréről az exkluzív interjúkból, lenyűgöző koncepciórajzokból, renderelt képekből és illusztrációkból, ismerd meg, hogyan készült ez a művészi igényű játék, mely új fejezetet nyit a varázsvilágban!

Megkaptad a behívó leveled – a Roxfort kapuja nyitva áll előtted! (F.)