Figyelem! Fontos felhívás!

2022.szeptemberi Könyvajánló

Hétvári Andrea: Kis Tündérkönyv

Mit csinálnak egész nap a tündérek? Milyen ízű a boldogságbefőtt? Hogyan készül a tündérkonyhában az örömpuding? Hol van a felhőbüfé? Hogy kerülnek a vigasztündérek a zsebkendőbe? Mi az a viharszoknya? Mekkora egy tündérház? Szoktak-e biciklizni a tündérek, és mit tanulnak a kis boszorkányok a boszorkányiskolában? A Kis Tündérkönyv minden ilyen és ehhez hasonló kérdésre választ ad, és ennél talán sokkal többre is!(F.)

 

 

Vadadi Adrienn: Kicsimackó a Balatonon

Kicsimackó már alig várja a nyarat, hiszen mamamackóval és papamackóval a Balatonra mennek nyaralni! Igaz, ő még nem tud úszni, de hamar megtanul, segítenek neki új barátja, Béka és Vidra. A pancsolás mellett pedig jut idő lángosevésre, tűzön sütögetésre és persze hajókázásra is. Ha pedig esik az eső vagy kitör a vihar, akkor lehet rajzolgatni vagy kártyázni, esetleg pocsolyában kishajót úsztatni. Ráérősen, nyugodtan.

Ebben a mesekönyvben minden benne van, amiért a mackók és a gyerekek kedvence a Balaton!(F.)

 

Susannah Lloyd: Itt sárkány lészen

Egyet se féljen, kedvesem! Tudom, a barlangok rémületesek tudnak lenni. Én azonban egy bátor, rettenthetetlen lovag volnék, és én magam fogom megkeresni azt a sárkányt! E szent pillanatban!

„ITT SÁRKÁNY LÉSZEN” – ígéri a térkép.

Így hát a lovag útra kel az X-szel jelölt helyre, hogy bizonyítsa a fenevad létezését. Hátrahagyott kincsek, gyanús csontok kísérik, amerre csak jár, és számtalan jel sugallja, hogy forduljon vissza. De csak nem találja a sárkányt…(F.)

 

Gimesi Dóra: Emma csöndje

Emma épp két hete, három napja és tíz perce jár iskolába. Más, mint az osztálytársai: különösen érzékeny a zajokra, és retteg, ha meg kell szólalnia mások előtt. De az állatok között jól érzi magát. „A halakat értem. Meg a bálnákat, delfineket, lamantinokat, rozmárokat, narválokat, rákokat, szivacsokat, tengeri csillagokat.”

Egy nap legyengült kardszárnyú delfin érkezik az akvárium állatkórházába. Fülöp, a kis delfin nem találja a helyét a többi állat között, de nem maradhat a kórházban, hiszen láthatóan semmilyen betegsége nincsen. Egyedül Emma képes megérteni őt, csak ő tud segíteni rajta. De ehhez le kell győznie önmagát. Nem lehet többé kicsi, láthatatlan tengeri uborka az akvárium fenekén.

Okos, érzékeny, gyönyörű mesekönyv Gimesi Dórától, Takács Mari csodálatos képeivel.(F.)

 

Miller-Ferjentsik Viola: Egyem-e mese

Ki ne szeretné, hogy több zöldséget, gyümölcsöt egyen gyermeke? Ezek az egészséges eledelek nem csak nekünk jók, de a Föld erőforrásait is kímélik. De hogyan szerettessük meg gyermekünkkkel a gyümölcsöt, zöldséget? Erről szól az Egyem-e mese, a SzóKiMondó Ökomesék szókártyás mesesorozat harmadik kötete. A kötet végén játékok, egy Kiss Judit Ágnes vers és 12 kitörhető szókártya vár. Újrapapírra nyomva.(F.)

Kertész Erzsi: Dalia és Dália

Kertész Erzsi HUBBY-díjas szerző, több sikeres gyerekkönyv és gyerekkönyvsorozat írója. Alkotótársa egy meghökkentően fiatal illusztrátor, Zsoldos Réka. Kettőjük közös könyve sziporkázóan különleges lett: a nagysikerű Dalia és Dália új köntösben!

Tanulságos és szívfacsaróan kacagtató, párválasztós lovagmese!

"A jó dolgok megmagyarázhatatlanok. Egyszerűen csak jók. Úgy, ahogy ez a könyv is.

Én épp ebben látom a jó könyvek lényegét: nevetek és szomorú vagyok egyszerre, közel vagyok hozzám, de távolról is rálátok magamra, tehát magamon is nevetek. Magamon nevetni pedig nagyon jó.

Kevés történetet ismerek, ami ilyen könnyednek látszik, mégis ennyire mély. Ha ezt elolvassátok, nagyon sokat megtudtok majd a szerelemről. A szerelem sötét verem. De ez titeket egyelőre ne érdekeljen…"(F.)

 

Gévai Csilla: A fecsegő kastély

Nyafka Janka bringatúrán?! Ez valami vicc?! Úgy tűnik, nem! Janka éjjeli őrségbe kerül a folyton bütykölő Csabival, aki időgépet is tud építeni! A két gyerek 1922-ben találja magát, amikor a Wenckheim-kastély még teljes pompájában áll, sőt, beszél is! De a gyerekeknek meg kell találniuk a hazavezető utat. A fecsegő kastély megismerteti velük Békéscsaba történelmének egyik izgalmas szakaszát, és megmutatja, hogy néha azokból lesznek a legjobb barátok, akikről a legkevésbé gondolnánk.

Már tudsz olvasni? Mit gondolsz, el tudnál olvasni egye­dül egy egész regényt? Próbáld meg! A Zseblámpás Könyvek egész biztosan neked valók! Nagy betűs, nem túl hosszú, izgalmas és vicces történetek várnak! Készíts be a takaró alá egy zseblámpát is, mert ezeket a könyveket nem fogod tudni letenni!(F.)

 

Dietrich Grönemeyer: A titokzatos ház / Szupersav (A kis medikus 1-2.)

A kis medikus ifjúsági regénysorozatot az elismert szerző és orvos Prof. Dr. Dietrich Grönemeyer írta. A történet főhőse Nano, aki összezsugorítva kalandos utazást tesz a test belsejében. A történet 1-2. része egy kötetben.

1. A titokzatos ház

A kis termetű, de annál kíváncsibb természettel megáldott iskolásfiú, Nano egy véletlennek köszönhetően jut el a „Fülemüle Villába”, egy titokzatos, régi épületbe, ahol megismerkedik Dr. X-szel a zseniális orvossal és találékony asszisztensével, Micro Miniteckel. A laborban büszkén mutatják meg neki a zsugorítókészüléküket, amely állatokat és tárgyakat képes lekicsinyíteni. A fiút lenyűgözi a gép, és egy óvatlan pillanatban a kíváncsiságtól hajtva megnyomja a távirányító gombját. Nem sokkal később az egész testében különös viszketés lesz úrrá, utána egy hatalmas robotkar ragadja meg. Hamarosan egy ezüstösen csillogó kapszula parányi ülésében találja magát, majd hamarosan Micro Minitec szintúgy összezsugorított, rózsaszínű nyuszija is megjelenik mellette. A biztonsági övek automatikus bekapcsolnak, és pár másodperccel később a miniatűr tengeralattjáró Dr. X asszisztensének szájába kerül! Vajon tényleg le fogja nyelni őket Micro Minitec? És mikor fogja a két tudós észrevenni, hogy nem csak a rózsaszín nyulat zsugorították össze?

2. Szupersav

Nano és Micro Minitec rózsaszínű nyula véletlenül egy parányi tengeralattjáróban találják magukat, és szédítő kalandra indulnak az emberi test belsejében. Először is elakadnak a gyomorszájban. Nem sokára megnyílik alattuk a talaj, és Nanónak csak az utolsó pillanatban sikerül kinyitnia a jármű szárnyait, amivel biztonságosan le tudnak ereszkedni a lágyan hullámzó gyomorsav felszínére. Itt aztán megfigyelik, ahogyan a gyomor lassan megemészti a Micro Minitec által ebédre elfogyasztott szardínia darabkáit… Kissé émelyítő a látvány, úgyhogy inkább továbbállnak az epe, a hasnyálmirigy és a vékonybél irányába. Ám ahogy be akarnak jutni a vakbélbe, Nanónak és a nyuszinak valami gyanús lesz… Egyáltalán épségben túl fogják élni ezt az utazást? És ha igen, vajon megtalálják a módját, hogy ismét visszanyerjék az eredeti méretüket?(F.)

Holden Rose: A lapátos fickó

Mindegy, mi miatt ébredek fel éjjel, tudom, hogy ott áll majd a bejárati ajtónál egy alak. Sosem szól hozzám, csak nézi, ahogy elmegyek mellette a fürdőszoba felé. A föld felett lebeg, halvány, derengő fény veszi körül, és lapátot tart a kezében. Most olyan szívesen írnám, hogy ez a legijesztőbb dolog, amit valaha láttam, de sajnos nem lenne igaz. Ez csak a kezdet. Timo Smith vagyok, kvízversenygyőztes, a farangói általános iskola tanulója, és van egy szellem a lakásunkban, akit csak úgy hívok: a lapátos fickó.(F.)

 

 

 

 

 

Fiala Borcsa: A bodrogközi rém

Végre itt a vakáció, kezdődhet a várva várt túra! A kalandor múltú és természetű Berci papa és természetimádó unokája, Dani nekivág a vadregényes Bodrogköznek. Útba ejtik Sárospatakot, ahol Berci papa a diákkorát töltötte, s ahol néhány rég látott ismerős is feltűnik.

Például Ernő, az egykori legjobb barát, Alessandra, aki most éppen grófnő, de anno csak csóró Szandi volt, valamint Juci, aki már néni ugyan, de Dani azonnal odavan érte.

És persze a Rém!

Mintha a hírhedt Bodrogközi Rém is csak Dani és Berci papa érkezésére várt volna! Fél évszázad után újra felbukkan, a környéken pedig kitör a pánik, és egyre szaporodnak a furcsábbnál furcsább esetek, mi több: bűntények.

Nagypapa és unokája az izgalmas túrakalandok közepette nem is sejtik, milyen közel kerültek a veszélyes Rémhez.

Mire fény derül a több évtizedes rejtélyre, mellesleg azt is megtudhatjuk Berci papától, hogy, miért jó, ha van kéznél egy kis szárított rozmaring, tárkony vagy épp macskaalom.

 

Fiala Borcsa a wmn.hu főszerkesztője, újságíró, blogger, több sikeres könyv szerzője. Két kamasz gyerek anyukája és egy fekete nudlikutya odaadó szolgája. Szíve mélyén örök kisfiú, a gyomra magasságában pedig megrögzött habzsidőzsi.(F.)

 

Stephan Lee: K-Pop – Szigorúan bizalmas!

URALJÁK A ZENÉT,

URALJÁK A SZÍNPADOT,

CSAK A SAJÁT ÉLETÜKET NEM.

Candace Park mesterien játssza a szerepét, ő a tökéletes, engedelmes koreai-amerikai diáklány. De a valódi tehetségét – a hangját – mindenki elől elrejti. Amikor beválasztják az egyik leghíresebb K-pop-cég első lányegyüttesének gyakornoki programjába végre lehetősége nyílik arra, hogy megmutassa magát a világ előtt.

Ám, a K-pop-gyakornokok élete nehezebb és kimerítőbb, mint azt valaha gondolta volna. Szöulba költözik, ahol próbál ellavírozni a hierarchiák és új szabályok bonyolult rendszerében.

Mi a legfontosabb előírás? Nincs randizás, ami elég hamar lehetetlen küldetéssé válik. Minél közelebb kerül a rivaldafényhez, annál bonyolultabb elkerülni a botrányokat.

Csak egy kérdés marad a végén: megéri?(F.)

 

Richard Paul Evans: Az utolsó szikra

Az Elektroklán rettenetes veszteséggel néz szembe:

Michael eltűnt. Mi lesz ezután?

 

A Hádész szigetén dúló harcnak egy pusztító robbanás vetett véget. A szigetből csupán füstölgő romhalmaz maradt, Hatch hadseregének nagy része megsemmisült. Ám Hatch életben maradt, és bár a tervei súlyos késedelmet szenvedtek, még sohasem volt ilyen elszánt, hogy uralma alá hajtsa az egész világot. Először azonban az ellenállást kell eltörölnie a föld színéről, foglyul ejtve az Elektroklán életben maradt tagjait.

 

Amint Hatch erői akcióba lépnek, mintha semmi sem állhatna az útjukba. Az Elektroklán feloszlik. A Hang fogságba esik. Michael anyját csaliként használják, hogy előcsalogassák

az ellenállás vezérét. Megállíthatja bármi vagy bárki az Elgent? Vagy ez itt már a vég?(F.)