Figyelem! Fontos felhívás!

2023. májusi könyvajánló

Vadadi Adrienn: A nagy cékla

Pipi és Patyi, a kis barkák a tölgyfa aljában laknak a házikójukban. Egyik nap egy magocska pottyan a ház elé, és hatalmas céklává növekszik. A barkáknak kell locsolni, gondozni, megvédeni éjszaka a falánk csigától. Amikor megérik a cékla, az összes barátjukat meghívják egy nagy lakomára, ahol céklaleves, céklafelfújt és még a cickány kedvence is elkészül! Vadadi Adrienn kedves meséi az egyszerű gyerekkor és a természet megnyugtató világába kalauzolnak.(F.)

 

Móra Ferenc: Zengő ABC

Móra Ferenc Zengő ábécéje a mai iskolások dédapáinak, ükanyáinak könnyítette meg a betűolvasás nehéz mesterségét. Az sem új gondolat, hogy egy-egy sorát továbbgondolva, boncolgatva akár egész könyvet lehet belőle növeszteni. A nagy mesemondó nevét őrző kiadónak egy ilyen kötete számos kiadásban közkézen forgott az utóbbi évtizedekben. De most zendül meg először a teljes ábécé. A dallam, a zene, az éneklés megkönnyíti a versek befogadását, átsegíti az akadozó olvasót a nyelvtörő szavak buktatóin. Így aztán még könnyebben teljesül Móra Ferenc eredeti szándéka, aki úgy akart segíteni a betűkkel, szavakkal birkózó emberpalántákon, hogy minél több örömük teljék ebben. Bölcsen tudta, hogy gyorsabb és eredményesebb is így a tanulás. Persze nem csupán a nyelv tornáját segítheti ez a könyv. A Zengő ábécé egy immár száz esztendős, a természethez közelebbi életformát őriz, és ennek szellemében terebélyesedtek most új versekké Móra sorai. Sok ismeretlen szóval és fogalommal is találkozhat itt az olvasó. Ezek megértését segítik a képek, amelyek élethűen adják vissza ennek a színpompás világnak a részletszépségeit. És ha olykor még a szülőnek is szótárt kell kézbe vennie, az sem baj. Nyelvünk, műveltségünk kincstáráról van szó. Jó, ha minél többet megőrzünk belőle – amíg lehet.(F.)

 

Berg Judit: Rumini kincsei

Mit csinált Rumini, mielőtt hajósinas lett? Papó, a nagypapája nevelte fel: megtanította számolni, írni, olvasni és dolgozni is. Sokat játszottak, piacra és könyvtárba jártak, de kincset is kerestek. Később a Szélkirálynőn talált otthonra és igaz barátokra. Játssz és olvass te is Ruminivel!(F.)

 

 

 

 

 

 

Sophie Schoenwald: Jelmezbál az állatkertben

Szuroszlán, zümifánt, tapuszkár – vajon milyen állatok ezek? Az állatkertben csupa furcsa állat tűnik fel, mert a bentlakók jelmezbált tartanak! Majmok, vízilovak, zebrák – mindegyikük beöltözik egy másik állatnak. De mégis melyikük melyik?

Száy Lehel igazgató úr elhatározza, hogy mindennek a végére jár, és kedves sünbarátjával, Menta Mártonnal körbejárják az állatkertet, hogy mire megnyitja kapuit a látogatók előtt, újra mindenki a régi legyen.

Ez a vicces állatkerti történet jó szórakozást nyújt kicsiknek, nagyoknak egyaránt, akár csatlakozhatunk is hozzájuk, és alkothatunk, összegyúrhatunk mi magunk is vicces állatokat.(F.)

 

Lynette Noni: A gyógyító

A tizenhét éves Kiva Meridan a hírhedt halálbörtön, a Zalindov rabjaként él, ahol gyógyítóként tevékenykedik. Amikor a Lázadó Királynőt letartóztatják, arra ítélik, hogy kiállja a Végzet Próbáját. Aki győzedelmeskedik, azt ártatlannak nyilvánítják, és szabadon engedik – csakhogy eddig még senki sem élte túl. Így hát a súlyosan beteg Lázadó Királynőnek esélye sincs. Egyik nap Kiva egy kódolt üzenetet kap a családjától: „Ne hagyd meghalni! Jövünk.” Ezért önként jelentkezik, és átveszi a Lázadó Királynő helyét a próbán, hogy mindketten megszabadulhassanak. A börtön már a lázadás küszöbén áll, ráadásul megjelenik egy rejtélyes, új rab, aki a lány szívéért küzd. Kiva úgy érzi, a megpróbáltatásai még csak most kezdődnek.(F.)

 

 

Peter Lerangis: A rés legendája

A kiválasztottak versenyt futnak a végzetükkel…

HÁROM HIÁNYZÓ LOCULUS

A tizenhárom éves Jack McKinley és barátai vállvetve küzdöttek a lehetetlennel. Vissza kellett szerezniük az ókori világ hét csodájába rejtett loculusokat. Az első négy loculus megszerzéséért legyőzték a rodoszi kolosszust, megjárták az ókori Babilont, túljártak az élőhalott seregek eszén, és megharcoltak a történelem egyik leghatalmasabb királyával. Ám a sikerért meg kell fizetniük. Régi barátok vesztek oda, ősi ereklyék semmisültek meg, és a kiválasztottakat hamarosan felemészti a saját erejük.

KÉT ÖSSZECSAPÓ VILÁG

Amikor a barátok akaratlanul kiengedték az elveszett Zeusz-szoborba börtönzött Uhla’ar királyt, az atlantiszi uralkodónak sikerült kereket oldania. Elrabolta Alyt, és egy loculusszal a kezében áthatolt téren és időn. A kirakós kulcsdarabjának hiányában a varázslat egyensúlya felborult, és az elveszett kontinens instabillá vált.

EGY UTOLSÓ REMÉNY

A kiválasztottak utolsó, hősies kalandra indulnak az elveszett loculusokért. Az epheszoszi Artemisz-templomot és a pharoszi világítótornyot veszik célba. Csakis siker esetén merészkedhetnek át a résen, hogy megmentsék Alyt, legyőzzék Uhla’ar királyt, és visszaszerezzék az erő loculusát, mielőtt az idő homályába veszne. Peter Lerangis, a mesteri mesemondó világszerte kirobbanóan sikeres sorozatának befejező kötete.

Éld át az izgalmait! (F.)

 

Aisling Fowler: Tucat és a jég birodalma

Zsarátnok tele van mágikus szörnyekkel. Tucat feladja nevét és identitását, hogy megtanulja, hogyan kell ezekkel a lényekkel megküzdeni – legalábbis ezt állítja. Az igazság azonban sokkal rémisztőbb: azért jár a vadásztanonc iskolába, hogy bosszút álljon azokon, akik megfosztották őt a családjától. De amikor újdonsült otthonát támadás éri, és egyik barátját elrabolják, hirtelen egy váratlan utazás kellős közepén találja magát, melynek során eddig eltitkolt múltja menthetetlenül összefonódik saját, és ennélfogva az egész világ sorsával is.

Vajon Tucat képes lesz-e megtalálni Hetet, mielőtt túl késő lenne, ha segít neki Kutya és két rivális vadásztanonc, Öt és Hat?

Lyra. Lucy. Percy. Minden generációnak megvan a maga hőse, akinek kalandos története világszerte magával ragadja az olvasókat. A tűz gyermeke is ilyen hősies történetet beszél el. Egy varázslatos világba kalauzolja az olvasót, mely tele van izgalommal, váratlan fordulatokkal, és garantálja a felejthetetlen kalandot.(F.)

 

Andrea Erne: Kukásautók, utcaseprő gépek

A Ravensburger gyermekkönyvsorozatának e kötetét lapozgatva a kisgyerekek a hulladékszállítás folyamatával és különböző kukásautókkal ismerkedhetnek. Megtudhatják többek között, ki szállítja el a szemetet, mi történik a kukásautó belsejében, hogyan u¨rítik az u¨veggyűjtő konténert, milyen járművel takarítják az utcákat.

Ismerjük meg a világot, lépésről lépésre – együtt, minden nap. A Mit? Miért? Hogyan? Mini sorozat a legkisebbekkel ismerteti meg környezetünk titkait. Kötetei egyszerű és szemléletes válaszokat adnak a kicsik kérdéseire. A játékos elemek, a kedves rajzok, a kinyitható ablakok és a kornak megfelelő magyarázatok a könyv minden oldalát élvezetessé teszik. A praktikus és „strapabíró” könyvet kétéves kortól ajánljuk.(F.)

 

Gareth Moore: Nyomozz, mint Sherlock Holmes

Segíts Sherlock Holmesnak, a világ valaha kitalált legnagyobb detektívjének, és a társának, doktor Watsonnak! Legyél te is szuper nyomozó, aki pengeéles logikával megoldja a könyv több mint 35 esetét.(F.)

 

 

 

 

 

 

 

Gianumberto Accinelli: Utazás a mélybe

A különleges, vertikális formátumú könyv a tenger élővilágát oly módon mutatja be, mintha mi magunk is alámerülnénk a mélységekben. A lapok szélén látható méterbeosztás a tengerszint alatti mélységét jelzi, sőt, emellett a tenger színének változása is izgalmas kiegészítője és érzékeltetője a merülési körülmények változásának. Így jutunk el a jeges medvétől a Marianna-árok alját meghódító Trieste tengeralattjáróig, és így ismerhetjük meg a legkülönfélébb állatok és növények szokásait.

A gazdagon illusztrált könyv élvezetes olvasmány lehet minden olyan gyermek számára, akit érdekel a tenger élővilága.(F.)

 

Thomas McBrien: Minecraft: A Túlélő mód kézikönyve

Töltsd fel az eszköztárad, húzd fel mobbiztos bázisodat, és készülj fel az első éjszakádra a Minecraft: A Túlélő mód kézikönyvével – az egyetlen könyvvel, amelyre szükséged lesz, hogy magasabb szintre emeld túlélési képességeidet.

Tudj meg mindent arról, hogyan barkácsolj kiváló felszerelést, hogyan védd meg magad az ellenséges moboktól, és hogyan szerezz be minden szükséges nyersanyagot. Ez a könyv még az Alvilág és a Vég rejtelmeibe is elvezet!(F.)