Figyelem! Fontos felhívás!

2024. márciusi könyvajánló

Sárközi Judit: Tűzoltó Tomi

A tűzoltók igazán menők és kitartók. Emellett lehetnek családcentrikusak, gondoskodók, kalandvágyók, és esetenként elesettek is, ahogy azt Tűzoltó Tomi is bizonyítja. Merüljetek bele a fiatal tűzoltó kalandjaiba, aki erdőtüzet olt, kidőlt fát darabol, lángoló autót hatástalanít. És közben kirándul, családi programokat szervez, sarkában az imádott és cserfes Mentős gyerekekkel, Majával és Misuval.

Végre a kezetekben tarthatjátok a sorozat legjobban várt darabját Tűzoltó Tomiról, a rettegett tűzvész legbátrabb ellenségéről.(F.)

 

Bartos Erika: Kék könyv (Gyógypuszi)

Ebben a könyvben Bartos Erika, a Bogyó és Babóca sorozat szerzője az óvodás korosztályban előforduló leggyakoribb gyerekbetegségeket veszi sorra. A történetek mesébe szőve ismertetik meg a legkisebbeket a szervezetünkben lezajló folyamatokkal, a gyógyulás és megelőzés fortélyaival. Az első, KÉK KÖNYVBEN szó esik a nátháról, a horzsolásokról és sebekről, az allergiáról, a fogorvosról, a szemgyulladásról, a gyomorrontásról, a napégésről, a kéztörésről, a kullancsokról, míg a második, PIROS KÖNYV bemutatja a torokgyulladást, a fülgyulladást, az oltásokat, az áramütés veszélyeit, a skarlátot, a tüdőgyulladást, a fejtetű elleni védekezést és a mandulaműtétet. A rövid mesék nagy szeretettel, játékosan igyekeznek biztatást nyújtani a gyerekeknek.(F.)

Bartos Erika: Piros könyv (Gyógypuszi)

Ebben a könyvben Bartos Erika, a Bogyó és Babóca sorozat szerzője az óvodás korosztályban előforduló leggyakoribb gyerekbetegségeket veszi sorra. A történetek mesébe szőve ismertetik meg a legkisebbeket a szervezetünkben lezajló folyamatokkal, a gyógyulás és megelőzés fortélyaival. Az első, KÉK KÖNYVBEN szó esik a nátháról, a horzsolásokról és sebekről, az allergiáról, a fogorvosról, a szemgyulladásról, a gyomorrontásról, a napégésről, a kéztörésről, a kullancsokról, míg a második, PIROS KÖNYV bemutatja a torokgyulladást, a fülgyulladást, az oltásokat, az áramütés veszélyeit, a skarlátot, a tüdőgyulladást, a fejtetű elleni védekezést és a mandulaműtétet. A rövid mesék nagy szeretettel, játékosan igyekeznek biztatást nyújtani a gyerekeknek.(F.)

Berg Judit: A holló gyűrűje

– Akkor segíts megtalálni a gyűrűt! – förmedt rá türelmetlenül a fekete bagoly. – Azt javaslom, hagyjuk abba a nyavalygást, és lépjünk a tettek mezejére!

– Az hol van? – bámult az ökör, de senki sem felelt neki.

– Tud valaki az eltűnt gyűrűről? – nézett körül szigorúan a bagoly.

Az állatok a fejüket rázták, ám ekkor félszegen előállt Bodza.

– Én tegnap elcsatangoltam, ezért nem változtam vissza szoborrá veletek együtt.

– Hogy tudtál a helyedről elmozdulni? – rivallt rá a fekete bagoly.

– Nem tudom, csak vitt a lábam – hajtotta le a fejét Bodza.

– Én sejtem! – emelte fel egyik szárnyát a szürke bagoly. – Jár ide egy kislány, aki nevet adott neki! Aki nevet kap, megerősödik. Ezért tudott elszaladni.

– Lehetséges – hagyta rá mogorván a fekete bagoly. – De most már azt mondd, megtudtál-e valamit odakint…

 

Berg Juditnak, a József Attila-díjas írónak, a Hisztimesék szerzőjének, Rumini és Alma megteremtőjének új könyvében éjszakánként szó szerint életre kelnek a budavári Mátyás-templomot díszítő állatok, gorgók, sárkányok meg Bodza, a királysírt őrző kőkutya. S többé vissza sem változhatnak, hacsak időben meg nem találják a templom hollójának a nagy viharban eltűnt gyűrűjét.(F.)

Aesopus: Az Ég meséi

Aesopus, a híres ókori görög meseköltő, erkölcsi tanulságokkal ellátott állatmeséiből kötetünkben öt mesét mutatunk be. A bölcs tantörténetek 10 évestől 100 éves korig, mindenkihez szólnak.

Az Ég meséi című kiadvány, a MEDIO Kiadó új könyvsorozatának első darabja (Az Ég meséi, A VÍZ meséi, A FÖLD meséi), melyhez Szabó-Nyulász Melinda grafikus, animációs rendező álmodott gyönyörű képi világot. A könyv további érdekessége, hogy az egyik mese, a QR kód segítségével megnézhető, így animációs film formájában is megjelenik a könyvben.(F.)

Aesopus: A Víz meséi

Aesopus, a híres ókori görög meseköltő, erkölcsi tanulságokkal ellátott állatmeséiből kötetünkben öt mesét mutatunk be. A bölcs tantörténetek 10 évestől 100 éves korig, mindenkihez szólnak. A VÍZ MESÉI című kiadvány, a MEDIO Kiadó új könyvsorozatának második darabja (Az Ég meséi, A Föld meséi, A Víz meséi), melyhez Szabó-Nyulász Melinda grafikus, animációs rendező álmodott gyönyörű képi világot. A könyv további érdekessége, hogy az egyik mese, a QR kód segítségével megnézhető, így animációs film formájában is megjelenik a könyvben.(F.)

Vibók Ildi: A maci-akció

Leon, a kaméleon és barátai segítő totemállatoknak készülnek. De ők nem az embereknek akarnak segíteni, hanem a bajbajutott állatoknak. Első küldetésük egy medvefarmra vezet, ahol a fogságban tartott mackókat kell kiszabadítaniuk. Vajon sikerül nekik?(F.)

 

 

 

 

 

 

W. Bruce Cameron: Egy kutya négy élete: Bailey

 

ETHAN! GYERE IDE! SZERETNÉM, HA MEGISMERKEDNÉL VALAKIVEL!

Kicsapódott a ház ajtaja, és kirohant rajta egy emberi lény. Egy újabb fajta emberi lény. Még sosem láttam ilyet.

A lény rám meredt. Én pedig vissza rá. Hirtelen rájöttem, hogy ez egy fiatal emberi lény. Egy gyerek. Méghozzá hímnemű. Hirtelen fülig érő vigyorra húzódott a szája, és kitárta a karját.

– Egy kiskutya! – mondta éneklő hangon.

Odarohantunk egymáshoz. Levetette magát a földre, hogy felvegyen, én pedig egyfolytában nyalogattam.

Egy fiú! Azt hiszem, ezt kerestem, amikor kiszöktem arról az udvarról. Egy ilyen fiút.(F.)

 

Rainbow Rowell · Sam Maggs: Fangirl: Manga 3.

 

Rainbow Rowell idehaza is hatalmas sikert aratott mangasorozata folytatódik!

Cath Simon Snow-rajongó. Oké, mindenki Simon Snow-rajongó, de Cath számára ez maga az élet. Sokan állítják, hogy már kinőttek ebből a közegből, ő mégis képtelen maga mögött hagyni…

Cath hétköznapi életében minden szétesik. Épp csak feltámadtak Levi iránti érzelmei, máris meglátta, hogy a srác valaki mással csókolózik. Ráadásul írótársa, Nick is furán viselkedik vele, az ikertestvére, Wren pedig az anyjuk társaságát keresi – a nőét, aki tíz évvel ezelőtt kilépett az életükből! Amikor az apjuk kórházba kerül, Cath úgy dönt, ideje átértékelni a jövővel kapcsolatos terveit.

De hogyan hagyhatná hátra a múltat, ha egyszer újra és újra bekopog az ajtaján?(F.)

Ava Reid: A Tündérkirály rejtélye

 

Effy-t, az építészhallgatót sok mindennek nevezték már: hazugnak, cédának, problémás fiatal nőnek, de ő mindenekelőtt túlélő. Amikor megpillant egy pályázati hirdetést kedvenc írója, Emyrs Myrddin családi birtokának megtervezésére, biztos benne, hogy ez a végzete. A férfi leghíresebb művének, az Angharadnak – ami egy lányról szól, aki beleszeret a Tündérkirályba –, szakadt, szamárfüles példánya állandóan Effy éjjeliszekrényén hever. Míg mások kitalációként olvassák a történeteit, a lány tud valamit, amit ők nem: a Tündérkirály valóságos.

 

Amikor Effy megérkezik a Hiraeth Kúriába, egy süllyedő házba az éhező tenger szélén, találkozik egy földhözragadt, fiatal akadémikussal, Preston-nal, aki azzal a szándékkal érkezett, hogy bebizonyítsa, a lány kedvenc írója csaló volt. Preston a tanulmányainak szentelte az életét, nem hisz a végzetben vagy a mágiában. Azonnal versengeni kezdenek; a levelek, könyvek és naplóbejegyzések alapján rakosgatják össze a nyomokat, de sötét erők, mind halandó, mind mágikus egyaránt összeesküvést szőnek ellenük, és az igazság mindkettőjüket a vesztükbe sodorhatja.(F.)

 

Miklya Luzsányi Mónika: Bibliai Kisokos

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Miért holt a Holt tenger? Valóban járt Jézus a vízen? Ettek-e a zsidó gyerekek tökfőzeléket? Ilyen és még ehhez hasonló több száz kérdést válaszol meg ez a könyv, amelyben Nemes Anita gyönyörű illusztráció igazán élvezhetővé teszik ezt az örök témát.(F.)