Figyelem! Fontos felhívás!

2024. februári könyvajánló

Julia Donaldson: A három goni

„Volt egyszer egy szellem, egy szörny és egy boszi,

A szívük kérgesebb nem is lehetett,

Nem mondták, hogy kérem vagy köszi vagy bocsi,

Gonoszság volt bennük, s nulla szeretet.”

 

Gonoszak, csúnyák, félelmetesek!

 

Vajon sikerül megijeszteniük a szomszéd kislányt? Vagy az is lehet, hogy a kislány kifog mindannyiukon? Kiderül Julia Donaldson és Axel Scheffler legújabb mesekönyvébe! (F.)

A csuklás

 

Zöld Manó akcióba lendül, és el akarja lopni a Hatalom Kardját, hogy gonosz terveihez használja. Póki, Szellempók és Pörgő ezt nem engedi! Olvasd el, hogyan küzd a Pókcsapat!

A legifjabbaknak szánt történet a Póki és csodálatos barátai című sorozat egyik epizódját dolgozza fel, és az ismert karakterek segítségével juttat az önálló olvasás élményéhez. A kezdőket segítik a rövid mondatok és a leegyszerűsített szókincs – hogy igazi szupererővé válhasson az olvasás! (F.)

 

 

Jarvis: A csillagok és más mesék

Medve és Madár legjobb barátok!

 

De néha összevesznek egy kanálon, és új legjobb barátot keresnek, hogy aztán újra egymásra találjanak. Meglepetéstortát sütnek, teknősháton lovagolnak, és a csillagfényes ég alatt ábrándoznak a legtitkosabb kívánságaikról.

 

Medve és Madár új történetei ismét kedves, találó és vicces mesék a legkisebbek barátságáról. (F.)

 

 

Szabadfi Szabolcs · Trogmayer Éva: Labi és Áfonya kalandos utazása

 

Hogyan építsük meg az Eiffel-tornyot bagettből és epelekvárból? Létezik-e biga csiga nélkül? Vajon mennyire tüzes a zsebsárkány? Melyik sütitől nőhet bajszunk?

 

Labi és Áfonya az esküvő után nászútra indulnak. A mézeshetek alatt romantikáznak Franciaországban, sziesztáznak Olaszországban, és több izgalmas vidéket is bejárnak. De vajon mi zajlik a pékségben, amíg távol vannak? Mátyás, a medve sikertelenül próbálja kordában tartani a kis csibészeket, akik csupa kalandos és vicces kalamajkába keverednek. Az egyik pillanatban robotok, a másikban pedig hajótöröttek lepik el a pékműhelyt, vagy éppen felmosókorcsolya-verseny színhelyévé változik a pékség. A főkolompos természetesen most is Nudli, a feneketlen bendőjű kisróka, akinek mindig sikerül rávennie egy kis csínytevésre Masnit, a mókuslányt, Virgoncot, a mosómedvefiút és Csimbókot, a farkaskölyköt.

 

És hogy mi mindent sütnek ki Labival és nélküle? Csupa furcsa nevű, édes és sós finomságot, mint amilyen a kipferl, a maritozzi, az altbrot-brot, a churros és a madeleine.

 

Tui mind a kedvenced lesz, akárcsak Nudlinak! (F.)

Sabrina J. Kirschner: Az osztálykirándulás (A világ (nem) legunalmasabb iskolája 1.)

 

Szerinted is a te sulid a legunalmasabb a világon?

Akkor még nem ismered Maxi iskoláját: a gyerekek itt álomkórban szenvednek, több mint 777 szabályt kell betartani, napi 8 matekóra mellett. Ennyi unalom ellen csak egyetlen segítség akad: Rumpusz Raszputyin, a titokzatos UEB nevű intézmény felügyelője…

Maxi majdnem padlót fog örömében: végre történik valami! A furán viselkedő felügyelő egy osztálykirándulást szervez. Ahol azonban semmi nem úgy történik, mint egy normális kiránduláson. Miért kerülnek váratlanul Penne tanárnő táskájába bűzbombák? Hogyan tud egy kanapé repülni? Az osztály totál valószínűtlen kalandokba keveredik, és csak Maxin, Fridán, Makaróni kutyán és Simibógyón, a szeszélyes cicán múlik, hogy a világ legunalmasabb iskolájának a diákjai épségben hazaérnek-e a világ legizgalmasabb osztálykirándulásáról. (F.)

Jess Butterworth: Mentsük meg a vörös pandát!

 

Tilly rettentően szereti a kalandokat. Nagy kár, hogy még egyben sem volt része. Egészen mostanáig! Ugyanis felvételt nyert a Kalandklubba, és a nyári szünetben egy héten át Nepálban fogja megfigyelni a veszélyeztetett vörös pandákat. Igen ám, de nem csak a természetvédőket érdeklik a kis szőrmókok! Egyik nap, amikor a vörös pandákat keresik, Tilly és a Kalandklub többi tagja orvvadászok nyomaira bukkan. Ráadásul az egyik pandát sehol sem találják. Vajon sikerül a nyomára bukkanni, és megmenteni az orvvadászok karmaiból? (F.)

 

 

 

Fodor Veronika: Az aranyváros

 

1873 őszén a Nemzeti Múzeum nagyszabású kiállításra készül. Témája a magyar főváros részeinek egyesítése, Budapest születése. Pulszky Ferenc, a múzeum igazgatója lelkesen veti bele magát a feladatba, és egy igazán különleges műtárgyat, egy fő attrakciót készíttet el Európa egyik leghíresebb ékszerészével, Jakob Wasserbergerrel. A megnyitó előtt pár héttel azonban valaki ellopja azt a múzeumból. Pulszky unokahúga és barátai titkos küldetésbe fognak, hogy visszaszerezzék a kiállítási tárgyat. Bécsben, a világkiállításon és Budapesten keresik a rejtvény darabkáit.

***

Műtárgyrablás a Nemzeti Múzeumban, méghozzá a városegyesítési kiállítás fő attrakciója tűnik el. Pulszky Ferenc, a múzeum igazgatója, unokahúga Emília és a lány barátai nyomozásba kezdenek. Vajon visszaszerzik a megnyitóig? (F.)

Rick Riordan: A mélység lánya

 

RICK RIORDAN, A NEMO KAPITÁNY IZGALMAS, MODERN TOVÁBBGONDOLÁSÁVAL TISZTELEG JULES VERNE ELŐTT.

 

Ana Dakkar kilencedikes a Harding-Pencroft Akadémián: ebben az öt évfolyamos középiskolában a világ legjobb tengerkutatói, haditengerészei, navigátorai és tengeri felfedezői tanulnak. Ana szülei egy tudományos expedíció során életüket vesztették két évvel ezelőtt. A lány egyetlen élő rokona a bátyja, Dev, aki szintén a HP diákja.

 

Ana osztályának a kilencedik év végén hétvégi tengeri próbán kell részt vennie, aminek a részleteiről az iskola semmit sem árul el. Ana reméli, elegendő tudással rendelkezik ahhoz, hogy sikerrel vegye ezt az akadályt. Őt és az osztálytársait azonban hideg zuhanyként éri,

amikor úton a kikötőbe egy szörnyű tragédia szemtanúi lesznek, ami örökre megváltoztatja az életüket.

 

De ez még nem minden. Az osztályt kísérő professzor arról tájékoztatja Anát, hogy a rivális iskola, a Land Intézet és a Harding-Pencroft százötven éve hidegháborút vív egymással. A hidegháború kiélesedésével a kilencedikeseket az a veszély fenyegeti, hogy haleledelt csinálnak belőlük. A halálos ellenségekkel folytatott versenyben Ana fantasztikus barátokra

tesz szert, és megdöbbentő felfedezéseket tesz az örökségével kapcsolatban, miközben először teszi próbára vezetői képességeit.

 

Rick Riordan a rá jellemző jellegzetes humorral, pörgős akciójelenetekkel és sokszínű szereplőgárdával fűszerezte meg ezt a tengeralattjárós kalandregényt, ami első helyen áll a New York Times bestsellerlistáján. (F.)

Nényei Pál: Petőfi (Az irodalom visszavág)

 

Kedves Olvasó! Ha azt hiszed, végre megjelent Az irodalom visszavág című sorozat negyedik része, sajnos csalódnod kell – ez nem az. De szomorkodásra nincs ok, hiszen ez Az irodalom visszavág című sorozat Petőfi különkiadása, avagy spin-offja!

 

Petőfi, a korszakos zseni. Petőfi, a rab. Petőfi, a szörnyeteg. Petőfi, a magyar, Petőfi, az európai, Petőfi, a nép egyszerű gyermeke, a természet vadvirága, sok nyelven beszélő, művelt ifjú, aki közben gatyában táncol.

 

Petőfi Sándor ugyanis olyan, mint maga az élet. Azaz nem lehet róla igazából semmit sem mondani anélkül, hogy ordas közhelyeket ne pufogtatnánk. Ő se ez, se az, és mégis igazán „ez”, miközben nagyon is „az”!

 

Nézzünk a közhelyek mögé, és próbáljuk meg Petőfit annak látni, aki elsősorban volt – engedjük meg neki, hogy egyszerűen költő legyen. (F.)

Hannah Cather: Legyél te is Wednesday!

A sötétség királynője benned is ott él!

Lépj be Wednesday Addams borzongató és lenyűgözően sötét, gótikus világába ennek a nem hivatalos útmutatónak a segítségével! Ismerd meg az Addams család tagjait, a Wednesday című sorozat főszereplőjét, Jenna Ortegát, és tudj meg mindent a „wednesdaységről”! Építsd fel a saját monokróm világodat goth stílusú könyvek, filmek, zenék segítségével, inspirálódj Wednesday szellemességéből és bölcsességéből, tanuld meg az ikonikus tánc lépéseit, és öltözz, sminkelj, főzz úgy, ahogy (rém)álmaidban sem gondoltad volna!

 

„Wednesday ádáz, nem fél semmitől, nyelve tüzes ostor, az esze pedig borotvaéles. Gyilkos visszaszólásokkal és tökéletesen célzott kegyelemdöfésekkel fegyverkezett fel, szavai mérgeznek, akár a skorpió tüskéje, szívében pedig jeges, kietlen pusztaság honol. A kitaszítottak között is kitaszított… na nem mintha ez érdekelné.”(F.)

Paula Dreve: Kastélyok

Káprázatos helyek, festői tájak, ámulatba ejtő épületek nemcsak a mesékben léteznek, hanem a valóságban is. Földünk csak egy aprócska bolygó az óriási világegyetemben, ugyanakkor varázslatosan egyedülálló, gazdagon bővelkedik izgalmas vidékekben, hangulatos településekben és a fizika törvényeivel dacoló építményekben.

A „Lenyűgöző nagyvilág”-sorozatunkkal egy olyan különleges utazáson vehet részt, ahol megismerheti az anyatermészet és az emberi kéz munkájának ámulatba ejtő alkotásait. Gyönyörködjön ezek szépségeiben, ismerje meg történelmüket és legendáikat, és hagyja, hogy a lélegzetelállító képek inspirálják és energiával töltsék fel. (F.)

Történelmi világatlasz

 

A történelem olyan, mint egy tarka szőttes. Ezernyi színes szálként keresztezik benne egymást az egyes népek múltjához, történetéhez, életéhez kötődő események.

Az új Történelmi Világatlasz 456 különböző térképen mutatja be azt a hosszú történelmi utat, amelyet az emberiség a XXI. század elejéig megtett.

A kiadvány négy nagy részből áll:

-egyetemes történelem napjainkig

-Magyarország történelme napjainkig

-kronológia

-névjegyzékAz első rész 330 térképe az emberiség egészével foglalkozik. A megújult történelmi atlasz olyan az előző évezred végén és az új évezred elején lezajlott történelmi jelentőségű eseményekkel egészült ki, mint pl. a II. világháború óta kialakult válsággócok, fegyveres konfliktusok vagy az európai integrációs folyamat.

A Magyarországot ábrázoló rész 126 térképe előbb a Kárpát-medence történetét tárgyalja, majd a távoli őshazától kiindulóan követi a magyarság történelmi útját szinte napjainkig a parlamenti választásokkal és a határon túl élő magyarsággal bezárólag.

A kronológiai táblázatok szervesen kapcsolódnak a térképek tartalmához, segítenek az időrendi összehasonlításban az egyes földrészek, illetve a nagy tájegységek történelmi jelentőségű eseményei között.

 

A névmutató az atlaszban szereplő közigazgatási-, földrajzi- és népnevek gyors megtalálását teszi lehetővé, illetve utal az egyes nevek korszakonkénti használt különböző nyelvi és alakváltozataira is. (F.)