Figyelem! Fontos felhívás!

A mese mindig összeköt – Mesés lehetőségek az online térben gyerekeknek és felnőtteknek, Both Gabi gyűjtése

1. Mesekörkép

A Metamorphoses Meseterápiás Egyesület sok-sok mesemondója, meseterapeutája mesél online rendszeresen a karantén ideje alatt. Érdemes követni az oldalukat, mert nem csupán a gyerekek találhatnak itt értékes mesés tartalmakat, hanem akár a felnőttek is kaphatnak reményt adó, örök érvényű történeteket. EBBEN a posztban láthatjátok azokat a tagokat, akik csatlakoztak az online segítők táborához, például Dóczi Ilonát vagy a Gombolyító háromtagú csapatát, de Vaskor Gréta meseterapeuta is vigaszt nyújt meséivel. Akár pedagógusok is találhatnak itt mesékkel kapcsolatos feladatokat,

mert a mesék univerzális tudása mindenki számára azt adja, amire épp a legnagyobb szüksége van.

2. Minden napra egy mese

A különböző népek meséiből olvasnak föl ismertebb és fiatalabb, pályakezdő színészek EZEN a csatornán. A perzsa, kasmír, olasz vagy japán mesék kinyitják a világot a gyerekek számára. Kubik Anna, Őze Áron vagy Homonnai Kata hangján kelnek életre a történetek. Bátran kattintsatok az oldalra, csupa kiváló színész, és válogatottan jó népmesék várnak rátok! 

3. Kolibri Színház  – MobilMesék

EZEN a felvételen épp Székely Rozi meséli el Benedek Elektől A tizenkét varjút. Nagyon sokféle mese látható és hallható az oldalon, én mindig vissza-visszatérek, pedig már elég sok mesét elfogyasztottam életem során, mégis mindig megnyugtat egy jó mese profi előadásban, mert a bábszínészek bábok nélkül is tökéletesen meg tudják idézni őket.

4. Tíztőlmese

Huzella Júlia színésznő remek ízléssel klassz kortárs meséket olvas fel reggel tízkor a saját konyhájukban, úgyhogy nyugodtan kávézhattok vagy főzhettek, amíg ő mesél a gyerekeiteknek.

Az ő lányai is jelen vannak mesélés közben, láthatjuk, milyen is reálisan egy igazi mesélés. Szerintem csodálatos! ITT követhetitek az oldalát. Nagy meglepetésemre az a megtiszteltetés ért, hogy a Tejhercegnő és Kakaókatona című könyvemből is felolvasott a színésznő egy mesét, méghozzá igen rangos szerzők között, rögtön Roald Dahl után következett Both Gabi… Vicces volt, na!

5. Ezt a mesét nektek kell felolvasnotok!

Az Író cimborák oldalán rengeteg csodás kortárs mesét, verset és illusztrációt találtok, amelyek az elmúlt nyolc évben születtek. A legnevesebb szerzők is sokszor itt közölték elsőként szövegeiket, ugyanúgy, ahogy az illusztrátorok is itt mutatták meg magukat a világnak. A rendkívül elismerésre méltó kezdeményezésből most Tasi Kata meséjét szeretném figyelmetekbe ajánlani.

Nagyobbacska iskolásoknak és szülőknek is bőven van mondanivalója.

ITT olvasható a Vadhattyúk.  

6. Még mindig mesél a szerző

Sárvári Györgyi meseíró és pszichológus segítő mesekönyveit sokan ismerik és szeretik. Most a Sümi nem adja fel című nemrég megjelent könyvéből olvas fel egy rövid részletet, aminek különlegessége, hogy a mese főszereplőjét egy igazi kisfiúról mintázta, akinek rengeteget segített, hogy olyan mesekönyv született, amelyet az ő története ihletett.

Azóta az is kiderült, hogy rajta kívül még nagyon sok szorongással küzdő gyerek merít erőt Sárvári Györgyi meséjéből, és az illusztrációkat készítő Vigyázó Zsófia is megérintette képeivel a gyerekek szívét.

ITT láthatjátok, hogyan mesél az író.

7. Rumini minden mennyiségben

Az MTVA Archívumának megnyitása a járványnak „köszönhető”, így Berg Judit lenyűgöző meseregényének rádióváltozata végre szabadon elérhető. Az első Rumini-kötetet tíz részben dolgozták föl, és tényleg kiváló színészek játszanak benne, elég, ha csak annyit mondok, hogy Bertalan Ágnes a mesélő, akinek olyan a hangja, mintha tényleg mesélésre teremtették volna. A Rumini Zúzmaragyarmaton is tíz részből áll, ahogy a Rumini és a négy jogar is, de a Rumini Datolyaparton már huszonegy epizódon keresztül köti le a gyerekek figyelmét.

Biztos vagyok benne, hogy egyetlen fejezet soha nem lesz elegendő, minimum kettőt követelnek majd a gyerekek, ami nektek nettó ötven perc nyugalmat és kikapcsolódást jelent. 

8. Gingalló Bajzáth Máriától

Az én meseajánló soha nem múlhat el Bajzáth Mária nélkül. Szintén a „mesél a szerző” sorozatban nemsokára megjelenő legújabb mesegyűjteményéből, a Gingallóból mesél nektek úgy, ahogy csak ő tud. Utánozhatatlan és megunhatatlan. Az óvodás kortól ajánlott mesegyűjteményt Láng Anna illusztrálta káprázatos képekkel. Lássatok csodát ITT!

9. Mesék a könyvtárban

A Sárkányos Gyerekkönyvtár ugyan bezárt a járvány miatt, de a munka nem állt meg, sőt! Dienes Éva, a könyvtár vezetője  mesél rendszeresen az olvasni szerető gyerekeknek, és munkatársaival mindig az aktuális helyzetre állít össze tematikus olvasnivaló könyvcsomagokat. Az ápolók napja alkalmából például az egyik legeslegkedvesebb osztrák szerzőm, Christine Nöstlinger történetét nézhetitek meg ITT, ami a Frici a betegágyban címet viseli. Ne feledjétek, a könyvtárosok mindig ott lesznek veletek!

10. Világszép mesék élőben

Zalka Csenge Virág, a világjáró mesélő és mesegyűjtő pedig élőben mesél a Facebookon, kár lenne kihagyni a meséit! ITT követhetitek az időpontokat, ITT pedig a legutolsó mesés kívánságműsorát élvezhetitek végig. Először a tengerimalacokról mesélt, aztán pedig a Hősök és pimaszok című mesekönyvéből mondott el egy görög mesét az elveszett tűzről.

Itt az ideje, hogy mindannyian újra megtaláljuk a közös tüzünket, hogy ne legyen sötét és hideg, ehhez pedig hívjuk segítségül a mesék erejét!

Both Gabi