Figyelem! Fontos felhívás!

2022. márciusi Könyvajánló

Berg Judit: Maszat alszik

Maszat és Hóchóc az asztalnál ülve kártyázik. Kint sötét van már – és egyszer csak a szobában is sötét lett. Áramszünet van, és Maszat fél az áramszünettől. Szerencsére ott van vele Hóchóc, aki megmutatja: ilyenkor lehet a legjobb játékokat kitalálni. Milyen kár, hogy nem tartott tovább az áramszünet!

Hóchóc akkor is segít, amikor Maszat nem tud elaludni, mert mindig kinyílik a szeme. De ha sorban elmondjuk, mi minden és ki mindenki alszik, talán Maszatnak is sikerül elaludnia. Sőt, még Hóchócnak is. (F.)

 

Marék Veronika: Boribon focizik 

Marék Veronika örökérvényű klasszikusa egy újabb résszel bővült! Ebben a mesében Boribon kap Annipannitól egy gyönyörű focilabdát – csak éppen Boribon nem tud focizni, Annipanni pedig éppen nem ér rá vele foglalkozni. De szerencsére jön Bence, és mint egy apuka a kisfiát, mindenre megtanítja a kismackót – hogyan kell cselezni, védeni, kapura rúgni, fejelni. Boribon a nap végére olyan ügyes focista lesz, hogy le is győzi Bencét. Ha nagy lesz, igazi focista lesz belőle, mondja, mert focizni jó! (F.)

 

Harcos Bálint: Szofi nagy képeskönyve (Szofi)

Szofi, Szofi és Szofi!

Ki ne ismerné őt, a vörös hajú, rakoncátlan kislányt, vagy ahogyan egyik olvasója nevezi: a szófogadatlanság királynőjét? Ő Szofi, az utánozhatatlan, az óvodások kedvence, aki a kalandjaiba mindig teljes szívével veti bele magát, legyen szó tüsszentésről, varázslásról, bújócskáról vagy szánkózásról. Néha krampuszként segít a Mikulásnak, vagy fölébreszt egy egész vidámparkot, vagy átváltozósat játszik egy áruházban – néha pedig emberére akad… vagyis lufijára!

Szofi összes már megjelent történetét tartalmazza ez a képeskönyv, Cristina Quiles eredeti, meseszép illusztrációval. (F.)

 

Horváth Ildi: Tacskó, vizsla és a többiek

Szeretnéd tudni, hogy mióta élnek együtt az emberek és a kutyák, és kik a legközelebbi rokonaink?

Szeretnéd megérteni a kutyák beszédét, és megtanítani a saját kutyádat egy csomó hasznos dologra?

Szeretnél megtudni sok-sok apró érdekességet és legendát a kutyákról?

Kíváncsi vagy, hogy mi jellemző a különböző kutyafajokra, miközben egy gyönyörű képeskönyvet lapozgatsz?

Tudj meg (majdnem) mindent a kutyákról! (F.)

 

Jeremy Lachlan: Jane Doe és a lelkek kulcsa (Jane Doe krónikák 2.)

Öveket bekapcsolni! Kapaszkodj!

A díjnyertes Jane Doe és a Világok Bölcsője folytatása megérkezett!

Jane Doe veszélyesebb, mint valaha. Az apja még mindig fogságban. A Birtok – a világok közti szent világ – továbbra is pusztul. A gonosz Roth pedig még most sem adta fel a reményt, hogy megtalálja a titokzatos, mindenható Bölcső-tengert. És ami a legrosszabb: Jane megtudta, hogy egyedül ő pusztíthatja el Rotht és mentheti meg a Másvilágokat. A gond csak az, hogy Arakaan haldokló földjén rekedt – Roth otthonában –, és az ottani emberek is rejtegetnek néhány meglepő titkot.

Piromániás barátnője, Violet és gyanús szándékú szövetségese, Hickory oldalán Jane-nek össze kell szednie a bátorságát, hogy szembenézzen a végzetével és legnagyobb félelmeivel, még ha ez azzal jár is, hogy elveszít mindent, ami fontos neki.

Jane kalandjai Arakaan sivár földjétől a mozgó csarnokokon át a Birtok ördögi csapdákkal tele folyosórendszeréig vezetnek, és nagyon kevés esély van arra, hogy ő és a társai épségben eljutnak a Bölcsőig.

Homokviharok. Skorpiók. Új barátok és ellenségek.

Az összes világ összes teremtményének élete egy hajszálon függ. (F.)

 

Andrew Peterson: A Sötétség sötét tengerének peremén (Hajnalszárnya 1.)

Andrew Peterson díjnyertes, minden korosztályt lebilincselő Hajnalszárnya-sorozatának (The Wingfeather Saga) első könyvében, A Sötétség sötét tengerének peremén című kötetben a bátor és leleményes szereplők mellett megismerkedhetünk Oerwend különleges világával.

A három Igiby testvér, Jennár, Tink és Léli Glippfalva határában éldegél egy házikóban. Világukat a félelmetes Névtelen Ghond és serege, Fagyar agyarai tartják uralmuk alatt, akik hosszú évek óta kutatnak Anniera ékkövei után. Miközben a gyerekek próbálják lerázni a nyomukba szegődő agyarakat, nem várt szövetségesekre bukkannak, és egyszeriben rádöbbennek: édesanyjuk, Nia és nagyapjuk, Podó tudhat valamit az elveszett kincsekről… (F.)

 

Rainbow Rowell · Sam Maggs: Fangirl: Manga 1. (Fangirl: Manga 1.)

A Rainbow Rowell idehaza is nagy sikert aratott regényéből készült szemet gyönyörködtető mangaadaptáció nemcsak friss ízt ad a jól ismert és szeretett történetnek, de még új jelenetekkel is színesíti azt.

Cath Simon Snow-rajongó. Oké, mindenki Simon Snow-rajongó, de Cath számára ez maga az élet. Sokan állítják, hogy már kinőttek ebből a közegből, ő mégis képtelen maga mögött hagyni…

Eddig nem volt szüksége valóságos barátokra – hisz ott van az ikertestvére, Wren és a több ezer fős online Simon Snow-közösség, akik számára fanfictiont ír. De most, hogy elkezdi a főiskolát, Cath teljesen kikerült a komfortzónájából, elszakadt Wrentől, és még a pasija is másik iskolába kerül. Figyelmét azonban leköti a rengeteg új ember, aki körülveszi őt: a goromba szobatársa, akinek a barátja elbűvölő, a kreatív írást oktató tanárnője, ráadásul felbukkan még egy jóképű írótárs is… (F.)

 

Max Brallier: Az utolsó srácok a Földön és a Zombiparádé (Az utolsó srácok a Földön 2.)

„Szörnyen humoros! Nagy borzongást és még nagyobb nevetést okoz.” (Jeff Kinney, a New York Times bestseller Egy ropi naplója szerzője)

A zombik eltűnőben vannak. Ez akár jó dolognak is tűnhet, hiszen a zombik megeszik az emberek agyát. Jack Sullivan, a hétköznapi embergyerek viszont gyanút fog. Folyton egy kísérteties sikolyt hall, ami mintha magához hívná a zombikat – de hová, és milyen (feltehetőleg sötét) célból?

Jack három legjobb barátjával (talán már csak ők maradtak egyedüli emberként a földön) és szörnykedvencével, Roverrel együtt kell, hogy a végére járjon ennek. Menet közben sokkal több mindennel találják szemben magukat, mint amire befizettek volna: beleértve egy óriási Gigaférget, egy szörnytörzshellyé vált pizzériát, egy világokat elpusztító ősi gonoszt, meg egy tök menő hangrendszert. Vajon Jack rájön, hogy miért tűnnek el a zombik… mielőtt a barátaira kerülne a sor?

New York Times és USA Today bestseller sorozat, több millió eladott példánnyal! (F.)

 

Shona Innes: A rosszkedv olyan, mint egy felhő

Senki sem mosolyog a nap huszonnégy órájában, és ez rendben is van. Szabad rosszkedvűnek lenni. A kisgyerekeknek is. Segítsünk nekik: öleléssel, kérdezéssel, beszélgetéssel, kizökkentéssel, magyarázással, békén hagyással, vagy éppen külső segítség igénybevételével. Néha így, néha úgy. Bármi jó lehet, ami beválik.

Szél Dávid, pszichológus

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Agócs Írisz pedig csodálatosan érzékeny rajzokat készít hozzájuk – ez az Ölelj meg! sorozat. (F.)

 

Vibók Ildi: Állati dumák

Szokták neked mondani, hogy nem értesz a szóból, ha a sokadik felszólításra sem indulsz el mosakodni? Szerinted a halapuka hogyan mondja el a kicsinyének, hogy ideje lefeküdni aludni? A denevérmama hogyan találja meg a több ezer fős ¬denevércsapatban a kicsinyét? Az egysejtűek hogyan tudnak jelezni a haverjaiknak, ha veszély közeleg? És a tigris minek karmolja szét a fa törzsét, a madarak miért növesztenek feltűnő színű tollakat?

Vibók Ildi legújabb könyvében fény derül rá, hogy miképp kommunikálnak szaggal, ízzel, kémiai jelekkel, hanggal, látvánnyal, mimikával, érintéssel az állatok. Mert nemcsak beszélgetni lehet, hanem feromonnyomokat hagyni, grimaszolni, dürrögni, táncolni és kurkászni is. Ismerd meg az állatok nyelvét! (F.)

 

Luca Novelli: Marie Curie és az atomok rejtélye

TUDÓSOK, AKIK FELFEDEZÉSEIKKEL MEGVÁLTOZTATTÁK AZ EMBERI GONDOLKODÁST. MIKÖZBEN MEGISMERTÉK A VILÁGOT, ZSENIÁLIS ELMÉLETEKET ÉS MASINÁKAT ALKOTTAK, AMELYEK A MAI NAPIG HATÁSSAL VANNAK AZ ÉLETÜNKRE.ISMERD MEG AZ ÉLETÜKET ÉS TALÁLMÁNYAIKAT, ÚGY, AHOGY AZT ŐK ELMESÉLIK!

MARIE CURIE világhírű fizikus, kémikus, a radioaktivitás úttörő kutatója. Ebben a könyvben személyesen ő meséli el nektek, hogyan jutott Varsóból sok megpróbáltatás után Párizsba, hogy ott milyen felfedezéseket tett, és mivel érdemelte ki, hogy a világon elsőként két Nobel-díjat is nyerjen.

Tudjátok meg, hogyan fedezte fel a rádiumot, kik voltak a barátai, és milyen nehézségekkel kellett szembenéznie nőként a XX. század Európájában! Vegyetek példát Marie Curie-ről, és ne hagyjátok, hogy bárki is eltérítsen a céljaitoktól! (F.)

 

Anne Sverdrup-Thygeson: Elképesztő rovarok

Jópofának találod a rovarokat? Esetleg kicsit visszataszítónak? Egy dolog biztos: mindenütt ott élnek körülöttünk – erdőkben, kertekben, patakokban vagy épp a lakásban –, és bár időnként bosszúságot okoznak, jelenlétük ezen a bolygón pótolhatatlan.

Ebben a könyvben számtalan történetet olvashatsz a rovarvilágról. Szó lesz arról, hogyan fogják munkára a hangyák a levéltetveket, miért viszket a szúnyogcsípés, és miként tud megállni a légy fejjel lefelé a plafonon.

Mire a könyv végére érsz, más szemmel tekintesz majd ezekre a hatlábú, négyszárnyú élőlényekre, és az is kiderül, miért nélkülözhetetlenek sok növény- és állatfaj, valamint az ember számára.

ANNE SVERDRUP-THYGESON a rovartan tudósa – kutatóként, oktatóként és kommunikátorként dolgozik. Doktorátusát természetvédelmi biológiából szerezte, rendszeresen előad a természetmenedzsment és az erdei biodiverzitás témakörében. Tudományos blogja nagy népszerűségnek örvend Norvégiában. Terra Insecta – Miért csodálatosak és nélkülözhetetlenek a rovarok? című könyve hét héten át vezette hazájában az eladási listákat, és közel 25 nyelvre fordították le. (F.)