Figyelem! Fontos felhívás!

Játékos indulatkezelési módszerek karanténba szorult gyerekekhez

Mostanra nagyjából minden szülő tapasztalja, hogy a gyerekek bár könnyedebben és  rugalmasabban álltak a változáshoz, az izoláltság és a bezártság náluk is felcsavarta az érzelmek intenzitását.

Teljesen rendben van, ha mostanában feszültebbek, irritáltabbak, többet panaszkodnak, gyakrabban pityeregnek, sűrűbben veszekednek, jobban félnek vagy épp unalmukban nyűgösködnek, hiszen mi is pont így vagyunk ezzel, de ettől még nyilván nem könnyű velük, és sok szülő szeretne konkrét eszközöket arra, hogyan csillapíthatná a kedélyeket.

A Családi meseszövő játék c. posztban már meg lett osztva egy nagyon jó játékterápiás eszköz, amivel otthon is tudtok játszani, olvashattok stressz és feszültségoldó gyakorlatokról.

Itt pedig olyan indulatkezelési módszereket láthattok, amiket hasznos lehet játszani a mostanság látványosan robbanékony gyerekekkel.

Tekintsetek erre a játéklistára egyfajta indulatkezelési gyorssegélyként, azaz valakiknél, valamikor, valamilyen mértékben beválik, de természetesen nem helyettesíti a tudatosabb szinten történő érzelmi nevelést. A játékok persze mutatnak egyfajta mintát az agresszió kezelésére, de emellett fontos, hogy beszélgessetek is a gyerekkel a viselkedéséről, a harag természetéről és arról, hogyan tudja ő maga is felismerni és kontrollálni a dühét. Ehhez már  használhatjátok a Zűrutazások beszélgető könyveket.

Addig pedig kísérletezzetek a következő feszültségoldó, lenyugtató trükkökkel, keressétek meg melyik működik nektek, szabjátok magatokra, bővítsétek a listát, és használjátok a mindennapokban!

Jó szórakozást!

STOP játékok:

- 5,4,3,2,1 STOP: Amikor zajlik a kiabálás, veszekedés, dráma hívd fel a gyerekek figyelmét, hogy szép lassan elkezdesz 5-től visszafele számolni hangosan, és 0-ra mindenkinek kötelező kimozdulnia a helyzetből, - fizikailag! Adhatsz hozzá opciókat is, például hátra lépünk hármat, oldalra ugrunk egyet, leguggolunk, átmegyünk egy másik szobába, kilépünk a kertbe stb.

- 5,4,3,2,1 MOST: Ez egy olyan játék, ami segít az érzelmekben elsüllyedt gyereknek visszatérni a középpontba, azaz a jelenbe. Ugyanazon a visszaszámlálásos technikán alapul, mint az előző, de itt minden számhoz tartozik egy-egy érzékszervet érintő kérdés.  

Ácsi, Ácsi, kis tornádó, elsodorsz mindenkit! Segítek megkapaszkodni, jó? Nézz a szemembe, számolok!

• 5 - Mondj egy dolgot, amit látsz! Most!

• 4 - Mondj egy dolgot, amit hallasz! Most!

• 3 - Mondj egy dolgot, amit a bőrödön érzel! Most!

• 2 - Mond egy szagot, amit érzel. Most!

• 1 - Mondj egy dolgot, amit szeretsz. Most!

- RÜKVERC: Hohohó! Ez a járgány elszaladt most kicsit. Mindjárt nekiütközik a falnak/a korlátnak/egy nagy fának/anyának. Vigyázaaaat!  Jobb lesz, ha visszakapcsoljuk rükvercbe! -Játszd el, hogy meghúzod a sebváltó kart, és ti-ti-ti-ti-ti hangot hallatva, hátrafelé tolatsz az autóval. A kezeddel kormányozz, nyakadat nyújtogasd hátrafele pillantva, idétlenkedj! Nem ismerek olyan ovist, aki ne haladna veled, és ne kerekítene belőle egy jó kis autós, ütközős játékot.

Légzőjátékok:

- HAPCI VIRÁG: Gyere, nyugodjunk le egy picit! Lélegezzünk úgy, mintha óriásit szippantanánk egy illatos virágba! Aztán hatalmas hapci. Mehet?

- DÉDI TORTÁJA: Fújjunk mind a ketten egy olyan hatalmasat, mintha 100 gyertyát kellene elfújni a szülinapi tortán!

- SÁRKÁNYLEHELLET : Tegyél az asztalra 3-5 kettéhajtott A/4-es lapot, helyezz közéjük plüss vagy legófigurát, és kérd meg a gyereket, hogy legyen tűzokádó sárkány! Na lássuk mekkora erőd van! Szét tudod-e rombolni a papírkerítést, és ki tudod-e szabadítani a barátodat? Vegyél egy jó mély levegőt, szárnyaidat tárd ki, nyisd nagyra a szemed, és FÚÚÚÚÚJD!

Lelazító játékok

- VULKÁNKITÖRÉS:Uram Atyám, de mérges vagy! Égszakadás, földindulás! Hát akkor törjön ki az a vulkán, de csak óvatosan! Csináljuk együtt! Nagy hegyek vagyunk, szilárdan állunk. Figyelj nagyon, mert alulról megindult felfelé a láva. Feszítsd a lábakat, feszítsd a feneked, feszül a has, feszül a mellkas, szorít az ököl, szorít a kar, mozog a nyak, nyílnak a szemek, nyílik a száj... Vááááááá! Robbanáááááás! Ugrándozzatok, pattogjatok kicsit, majd így folytasd: Most pedig folyjon szét a láva mindenfelé, eresszük el a testünket, mintha meghaltunk volna!  Mikor lefeküdt, csekkold, hogy tényleg lazák-e az izmai, játékból rázogasd meg a végtagjait, és szisszegjél, hogy még milyen forró az a láva!

- LUFIFÚJÓ: Rendben, kicsim, elég mára, hagyjuk a küzdést! Ránk fér egy kis lazítás, nem igaz? Háromra fújjuk fel magunkat hatalmas lufivá! 1-2-3, ide nézz! Járjatok mókásan, pöffeszkedve, nagyokat lélegezve és bent tartva a levegőt! Most pedig 3-2-1, pukkanjunk ki! Szaladgáljatok, pörögjetek keresztbe kasul, amíg ki nem fogy belőletek a levegő, majd óvatosan hulljatok a földre, mint egy leeresztett lufi.

  • - RÜHES KUTYA: Azt a mindenit, de morcos itt valaki! Akkor én meg rühes kutya leszek, és úúú, de zavar a sok apró bogárka! Gyere, rázzuk ki magunkból a rühöt, meg a dühöt! Ereszkedjetek négykézláb, és rázzátok ki a karjaitokat, lábaitokat, hempergőzzetek, ugorjatok fel, csináljatok bolondos karkörzéseket, és közben ellenőrizd, hogy van-e még bogárka!

  • - OROSZLÁN ÉS A TEKNŐS: Ha üvöltözik veled a gyerek, visszatámadás helyett kérdezd meg tőle: Figyelj Lalika, ha te most oroszlánt játszol, én lemehetek teknősbe? Igazán jól jönne most egy kemény páncél. A kérdésed már önmagában kimozdítja a transzból, de ha megengedi játsszátok tovább. Kucorodj pici teknőssé, és húzz magadra egy párna vagy takaró páncélt. Ha már elmúlt a vész előbújhatsz, és javasold a gyereknek, hogy cseréljetek szerepet. Oroszlánként játszd meg, hogy nagyon haragszol rá, eltúlozva szidalmazd a „szokásos” dolgok miatt, és hagyd, hogy nevetgélve, behúzódjon a bunkerébe.

- KERÜLD A CSALIT: Ha látod, hogy az egyik gyereked provokálja a másikat, és az hamarosan ugrik, szólj oda viccesen, hogy „kerüld a csalit, halacska!”. Hogy jobban megértsék, játszhattok olyat, hogy az egyikőtök a hal, a többiek pedig megpróbálják „kihorgászni” a vízből. A hal feladata, hogy elússzon a ház egyik pontjából a másikba, miközben a halászok folyamatosan megpróbálják elterelni a figyelmét csábító vagy bosszantó dolgokkal. Hozzáérni tilos, csakis szavakkal lehet horgászni! Ha a halacska el tud úszni a célig, úgy, hogy ki tudja zárni a zavaró dolgokat és egyszer sem reagál, nyert! Ezt kell alkalmazniuk az életben is azokkal, akik „rosszra” csábítják vagy bosszantani próbálják őket.  A játék előtt tisztázzuk, hogy a sértő, túlzó, kegyetlennek tűnő csalikat csakis a játék kedvéért vetjük be, és igaziból nem akarunk fájdalmat okozni! A kisebbekkel csak finoman...

Intenzív mozgásos, megküzdéses játékok:

- ZOKNIRABLÁS: Négykézláb helyezkedjetek el egymással szemben, és versenyezzetek, ki húzza le előbb a másik zokniját. Csípni, rúgni, harapni tilos! Fárasszuk le rendesen a gyereket, de végül hagyjuk győzni, hadd örüljön!

- PUSZIBIRKÓ: Szorosan, de ne túl erősen öleld át a gyereket, és kérd, hogy szabaduljon ki a szorításodból. 50 puszi-nyi idő áll a rendelkezésére, tehát, amíg szabadul, küzd, kecmereg, puszilod, ahol éred, és közben hangosan számolod a puszikat. Úgy csináld, hogy a kínlódás után sikerélménye legyen!

  • - LESZAKAD A HÍD: Szülőként négykézlábra ereszkedsz, és te leszel a híd. Hívd a gyereket, hogy bújjon át alattad. Figyelmeztesd, hogy amikor épp alattad jár, rá fog szakadni a híd, de nem kell megijedni, mert az a játék lényege, hogy ki kell alóla szabadulnia. Értelemszerűen ne nyomd agyon, de azért ne is könnyítsd meg a dolgát! Annyira szorítsd, hogy a kikúszás, szabadulás nem jelentsen se túl kicsi, se túl nagy kihívást számára.