Neked mi a digitális szeretetnyelved?

Az öt szeretetnyelv a következő:

  • Elismerő szavak
  • Minőségi idő
  • Ajándékozás
  • Szívességek
  • Testi érintés

Ismerd fel!

Szeretetnyelvek | Lámpagyújtogató

Ezek közül mindannyiunknak van egy elsődleges szeretetnyelve, amely mélyebben hat ránk az összes többinél. Ez a saját életemben is igaz, felismertem, hogy a párom teljesen más szeretetnyelvet beszél, mit én, s bizony időbe tellett, míg elfogadtam, hogy nem arról van szó, hogy nem szeret, hanem másképp szeret.

Érdemes felülvizsgálni kapcsolatainkban, hogy mi milyen nyelvet beszélünk, s a társunk mit értékel tőlünk. Látványosan javíthatunk a kommunikáción és a kapcsolódásaink minőségén, ha ezt megvizsgáljuk, és átértékeljük magunkban.

A távolból való kapcsolódáshoz kiváló eszköz lehet egy-egy humoros tartalom megosztása, de fontos szem előtt tartani, hogy a mémek szeretetnyelvét nem mindenki “beszéli”.

1. A mémgyáros

A “mémgyárost” a klasszikus szeretetnyelvek közül talán leginkább az ajándékozásnak lehetne megfeleltetni: az, akitől kapjuk a mémeket (akár naponta többet is), egy mosollyal, nevetéssel, néhány derűs pillanattal szeretne megajándékozni minket. A humor egy gyakran elfeledett, ám nagyon fontos, és, ahogy a pszichológus, Bart Andrews fogalmazott ebben a cikkben, a kultúrák digitalizálódásával egyre inkább elterjedt megküzdési mód lehet a nehéz időszakokban.

2. A helyzetjelentő

Az, aki a helyzetjelentés digitális szeretetnyelvét beszéli, úgy mutatja ki, fontosak vagyunk számára, hogy önkéntes hírvivővé avanzsálva megoszt velünk minden általa látott-hallott újdonságot.
Ha párhuzamba kellene állítani a szeretetnyelvek közül az egyikkel, a szívességeket választanám.

rajzolgatás Instagram posts - Gramho.com

3. Az aktivista

Az aktivisták leginkább azokhoz hasonlóak, akik “offline” az elismerő szavak szeretetnyelvét beszélik: egy meleg hangú ajánlással, dicsérettel hívják fel a figyelmet azokra, akik most segítségre szorulnak. Tudjuk (és persze ők is tudják, hiszen jópáran meg is mondják nekik…), hogy nem lehet mindenkit megmenteni, hiszen kinek lenne kapacitása (pénze, ereje, ideje) mindenkin segíteni – mégis, ha rajtuk múlik, annyi bizonyos, hogy legalább a látóterünkbe kerül, aki bajba jutott.

Colorful cartoon set with kids cleaning rooms and helping their ...

4. Az elfoglalt

Ő az, aki elküldi nekünk a tökéletes kovászos kenyér (mit a kenyér, a kovász) készítésének receptjét; az otthoni edzéshez használható videót, egy jó kis “mostvanráidő” kezdő kézimunka-csatornát, a gyerekeknek a folyosó padlójára szigszalagozott ugróiskola készítésének leírását – természetesen a saját, elkészült termékeivel együtt.
Annak, aki most hasonló projektekkel múlatja a karanténban töltött idő szinte minden percét, a szeretetnyelv rendszerében leginkább a minőségi idő lehetne a szeretetnyelve.

5. A féltő

“Ugye, vigyázol magadra? Van maszkod? Kézfertőtlenítőd? Gumikesztyűd? Hallottad, ugye, hogy milyen fontos most a jól működő immunrendszer? Szeded a vitaminokat, ugye? Hívj fel, legalább hetente egyszer, hogy tudjam, hogy biztosan jól vagy!”
A testi érintés szeretetnyelve – jobb híján ezek a féltő szavak azok, amik egyfajta virtuális ölelésbe burkolva igyekeznek megvédeni minket minden rossztól, és azt üzenik: bárcsak veled lehetnék, bárcsak vigyázhatnék rád.

Ölelés témájú stock illusztrációk, Ölelés témájú jogdíjmentes ...