Lapbook kiállítás nyílt a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban

2019. november 22- én a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban lapbookokból rendezett kiállítás nyílt a Zalaegerszegi Petőfi Sándor Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 4.b. osztályának műveiből.
A lapbook angol szó, a lap részének jelentése:beborít, átfed, jelent vékony, lapos dolgot is. A book szó szerinti fordításban, és jelen esetben is könyvet jelent. Magyarul lapozónak, albumnak lehet fordítani, de mindkét szó jelentése kevés ahhoz, amit a lapbook valójában jelent. Körülírva a lapbook olyan könyv, amit a gyermek maga készít el egy adott témakörben. Lapbook készítése közben, már meg is tanulja a témakör legfontosabb részeit, lényege, hogy vizuális memóriafogasként működik, így a megtanulandó anyag sokkal könnyebben rögzül.

A kiállítást Kiss Gábor, a könyvtár igazgatója nyitotta meg, majd Belediné Baár Krisztina, a 4.b. osztályfőnöke mesélt arról, hogy egy magyar népdal feldolgozását látta ilyen formában, és onnan kapta az ötletet, hogy osztályának kötelező olvasmányát, Berg Judit Rumini című könyvét az olvasmánynaplón túl lapbook formájában dolgozzák fel a tanulók.

A diákok annyira belelkesedtek, hogy nyári olvasmányaikat is hasonló alkotások formájában készítették el, így a kiállításon az alábbi művekből lehet még lapbookokat fellelni:
Erich Kästner A két Lotti
Nyulász Péter- Ritter Ottó: A fürdők réme
Nógrádi Gábor- Cakó Ferenc: Ellopták a biciklimet!
Mándy Iván: Robin Hood
Jeff Kinney: Egy ropi naplója
A rövid beszédek után a kiállításon résztvevő gyermekek egy 9+1- es totót töltöttek ki, a válaszokat a kiállítás anyaga segítségével kellett megtalálniuk a diákoknak, mely remekül sikerült nekik, így mindenki kis ajándék kíséretében, és vidám élményekkel távozott a megnyitóról.

A kiállítás 2019. december 6 -ig megtekinthető a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár rendezvénytermében nyitvatartási időben.