Víg Balázs író- olvasó találkozója

2017-05-23

Nem esik meg gyakran, hogy valaki teljesen ismeretlenül beküld egy kiadóba egy kéziratot és azt rögtön kiadják. Vig Balázzsal ez történt. A 26 éves szerző a Károli Gáspár Református Egyetem magyar szakán végzett, 2005-ben megjelent HÁROM novellája a Napút című folyóiratban, majd csatlakozott az Újnautilus elnevezésű online folyóirathoz ahol több rövid írást publikált. Közben készült a meseregény, amelyet beküldött a Móra Kiadónak. Ők felkarolták, és Kárpáti Tibor kitűnő illusztrációival megjelentették a Három bajusz gazdát keres című mesekönyvet, amely egyszerre mulatságos és groteszk, ugyanakkor a hagyományos mesemondás elveit is tiszteletben tartja. Három bajusz anekdotázásáról van szó, akik (gazdáik nélkül) mindannyian nekivágtak egyszer a nagyvilágnak és megtették a maguk nagy utazását.

„Felsőben minden tárgyat más fog tanítani. Jövőre érzékeny búcsút veszünk Szandi nénitől. Szerintem nekem sikerül majd visszatartanom a könnyeimet.” – TODÓ

Az óvodában nem könnyű az élet, ezt már tudjuk, Todó elmesélte nekünk. És mi a helyzet az iskolával? Hamar kiderül, hogy nem is olyan egyszerű a beilleszkedés és a barátkozás. Hát még, ha valaki nem tudja fejből a Himnusz szövegét az évnyitón, dobálják a táskáját, botrány robban ki a saras váltócipője miatt, vagy titkos videót mutatnak neki a szünetben. Todó a tőle megszokott nagy igazságérzettel és mesélőkedvvel vezeti végig olvasóit az alsó tagozat megpróbáltatásain, és kitálal iskolásoknak, szüleiknek, sőt a tanítóknak egyaránt.