2022. májusi könyvajánló

Philip Bunting: A Földnek Rád van szüksége!

Senki nem szeret igazán a szeméttel foglalkozni. Ám akár tetszik, akár nem, a hulladék az életünk része. Honnan származik a szemét? Hova kerül? Mi történik ott vele? És hogyan cselekedhetünk a bolygónk érdekében?

A könyv röviden bemutatja a hulladék útját és a hozzá kapcsolódó bonyolult összefüggéseket. Ezután vázolja az újra felhasználás, újrahasznosítás és a megújítás folyamatait, valamint egyszerű, játékos tanácsokkal szolgál ahhoz, hogyan építhetjük be ezen elveket gyakorlati szinten is a mindennapjainkba.

Ez a téma fontos a bolygón élő összes élőlény léte szempontjából. Tedd meg az első lépéseket a változás útján, tanulmányozd a szemetedet és győzedelmeskedj a háztartási hulladékkal vívott csatában!

Reméljük, hogy az ötletek érthetők lesznek a legfiatalabbak számára is, a kicsit idősebbeknek pedig elég egyszerűek ahhoz, hogy napi rutinná válhassanak.(F.)

 

Dávid Ádám: Arti begurul

Markó az ötödik szülinapján egy egészen különleges ajándékot kap: Artit, a robotot. De mit lehet kezdeni egy olyan robottal, aki azt sem tudja, mi mindent tud? Nos, Markó és a legjobb barátja, Kíra nem haboznak kideríteni; és miközben Artit egyre jobban kiismerik, hol meghökkentő, hol vicces vagy épp bosszantó kalandokban lesz részük. De ahogy a mondás is tartja, minden jó, ha a vége jó, így a mese végére Markóék igaz barátságot kötnek és rájönnek, sokkal több közös van bennük, mint azt elsőre gondolták.

Dávid Ádám új kötetében négy fejezeten keresztül olvashatunk egy kisfiú és egy robot barátságáról, a történeteket pedig Monszport Vivien rajzai teszik még szerethetőbbé. Figyelem, nem csak fiúknak! (F.)

 

 

Nick Butterworth: A titkos út

Percy és kis barátai több mint harminc éve örvendeztetik meg az olvasókat szerte a világon, és most már Magyarországon is!

Gyönyörű tavaszi reggel van. Tökéletes az idő arra, hogy Percy a parkőr megnyírja a bozontos labirintust. De a labirintusok bizony izgalmakat rejthetnek, és amikor a kis állatok úgy döntenek, hogy megtréfálják Percyt, mindenkit nagy meglepetés ér…. (F.)

 

 

 

Mancs Őrjárat – Mancsmesék 4.: Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Indulj bevetésre kedvenc kutyijaiddal! Most három rendkívüli mentőakción is velük tarthatsz!

A Kaland-öböl nagy Sportnapján a kutyik hódeszkapályát építenek Everestnek. Merész Danny viszont túlságosan örül a hónak, és az egész sportpályát jégpályává változtatja. De hogy lehet ilyen csúszós terepen sportolni?

A Kaland-öböl minden lakója rajong Yumi Nyami Mézéért. Csakhogy valaki nem akar osztozni rajta, és az összest elcseni a kaptárakkal együtt. Vajon a Mancs Őrjáratnak sikerül megmenteni a méheket?

Ugatóburgban a Hercegnő távollétében Sweetie veszi át az uralmat. Megkoronázza magát, és az Állatkórházban gyógyuló vadállatokat szabadon engedi a palotában. Csak a Mancs Őrjárat tud úrrá lenni a felforduláson. (F.)

 

Jeff Kinney: A nagy dobás

Greg nagyon nem akar beállni a tornasorba.

Egy katasztrofálisan sikerült iskolai sportnap után úgy dönt, ideje végleg visszavonulnia az élsporttól. Az anyukája azonban addig nyüstöli, míg végül kötélnek nem áll, és húzódozva ugyan, de jelentkezik a suli kosárcsapatába.

A válogató egy rémálom, és Greg már kész búcsút inteni a kosárkarrierjének. Váratlanul azonban mégiscsak bekerül az iskola egyik csapatába. A legrosszabba.

Az idény elején úgy tűnik, Gregnek és a csapattársainak csodára lenne szükségük, hogy akár csak egyetlen meccset megnyerjenek. De a pályán néha megtörténhet a lehetetlen.

Amikor a sors lepasszolja Gregnek a labdát, vajon sikerül bezsákolnia? Vagy lepattanó lesz a nagy dobásából?

A világszerte kirobbanóan sikeres Egy ropi naplója-sorozat 16. részében új, fergeteges poénok várnak.

NE HABOZZ! SZEREZD MEG MIND!(F.)

 

Wéber Anikó: A platánsor rejtélye

Kitti ismét Cseresznyeligeten tölti a nyarat – pontosabban a szomszédos Királyföldön, a Park Szállóban. Szerencsére két barátja, Bianka és Barnabás is itt nyaralnak nagyapjuk gyönyörű, ódon házában. Ha pedig ők hárman együtt vannak, akkor biztos nem csak unalmas strandra járás lesz a program! A Platánsoron egy rejtély tartja lázban a hangulatos villákban élőket: valaki elárulja a környéket szerető lakókat, és a régi házak veszélybe kerülnek. Kittiék a tettes nyomába szegődnek, kutatásukat régi tárgyak és titkos üzenetek segítik. Mindent megtesznek azért, hogy Királyföld megőrizhesse régi szépségét – de vajon jól rakják össze a nyomokból a kirakós darabkáit?

Kittiék mostani kalandja azoknak is izgalmas történet, akik az előző részt nem olvasták.

A Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9-12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. Abszolút könnyű őket olvasni, de mégsem felszínesek, abszolút nem megterhelőek, de mégis elgondolkodtatók. Van és lesz köztük fiús és lányos, magyar és külföldi, fantasy, kaland vagy éppen detektívregény – ami mindegyikben közös, és amit garantálunk: ezeket a könyveket jó olvasni!(F.)

 

Licia Troisi: A végső csata

Eljött a végső összecsapás ideje. Vajon Sofiának sikerül megmentenie a Világ Fáját?

Nidhoggr, a világ természetes rendjének elpusztítására törő, megátalkodott sárkánykígyó kiszabadult. A szörnyeteg börtönét őrző pecsétet feltörték, ő pedig sötét uralma alá hajtotta a Földet. Az embereket pedig Sofiát és a többi Sárkányost mindenáron elpusztítani akaró szörnyekké változtatta.

A fiatalok küldetése, hogy megtalálják Thuban gyümölcsét, ami az utolsó és legfontosabb az öt mágikus gyümölcs közül, amik életre kelthetik a Világ Fáját, hogy Sárkányvár visszatérjen a Földre. Azonban Ofnir, a sárkánykígyók új szövetségese darabokra törte a gyümölcsöt, és az utolsó, végső küzdelemben a Sofia és barátai szívében élő sárkányok mindörökre eltűnhetnek…

Éld át a kalandjaikat!(F.)

 

Jan Andersen: Hazavárunk, Dusty!

Mi ütött Dustyba? Paul nem tud kiigazodni szeretett kutyáján: először elszáguld egy idegen autó után, aztán majdnem elgázolják. A máskor jókedvű border collie teljesen zavartnak tűnik. Pedig mindannyian nagyon várták már a szünidőt a hegyekben!

Vajon Annának, akivel Paul véletlenül találkozott a fagyizóban, van valami köze a dologhoz? Mert a lányt megpillantva Dusty teljesen elvesztette a fejét.

Amikor a kutya egy éjszaka eltűnik a nyaralóból, az egész család a keresésére indul. A nyomok a hegytetőre vezetnek, de váratlan akadályok nehezítik Paulék útját… Vajon a fiú megtalálja végül legjobb barátját?(F.)

 

 

 

Bajzáth Mária: Kerek élet fája

A Népmesekincstár Plusz-sorozat harmadik darabja hiánypótló kötet a családok és pedagógusok számára. Kiderül belőle, miért nem szabad vetni a bolondok napján („Ne vess!”), és melyik napon érdemes kincskeresésre indulni. A mesekalendáriumban olvashatunk mesét Sárkányölő Szent Györgyről, Miklós püspökről, a mulatós kedvű szent Péterről, bölcs pásztorokról és fifikás királylányokról.

»Az ünnep különleges idő, különbözés a hétköznapoktól. Megelőzi a várakozás, a rákészülés, külsőségekben éppúgy, mint lélekben. Ha valódi az ünnep, megváltozik az élet ritmusa. Az ünnepek, jeles napok átélését, a szokások megértését, a hiedelmek megismerését, a népmesék, legendák, mondókák, találós kérdések és játékok is elősegítik.

A Kerek élet fáját öröknaptárnak szánom, ezért minden évben újra és újra olvasható. Szeretném, ha a könyv része lenne a családi, óvodai, iskolai életnek is. Ha összefogunk, és mindenki mesÉLI az ünnepet, a gyerek egyszer csak a történethallgatást átfordítja cselekvésbe: „Tudom, hogy augusztus 20-án ünnepeljük az új kenyeret, és emlékszem, hogy a mesében a koldus kapta belőle az elsőt. Mi lenne, ha mi is sütnénk, és odaadnánk valakinek, akinek nagy szüksége van rá?”«

Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója (F.)

 

Légy a Rubik-kocka bajnoka

Neked is sikerül!

A Rubik-kocka a világ leghíresebb logikai játéka. A zavarba ejtő bűvös tárgy több mint negyven éve tartja izgalomban a világot. A gyártó jól követhető ábrákkal illusztrált útmutatója egyaránt szól kezdőknek és profiknak: ismerteti azt a módszert, amellyel bárki elboldogul, és azt a technikát is, amellyel tökélyre fejlesztheti a tudását.(F.)

 

 

 

 

 

Nancy Castaldo: A tápláló kert

Ki ne szeretné, ha gyermeke környezettudatos lenne? Ez a színes rajzokkal illusztrált, hétéves kortól ajánlott képeskönyv szemléletes módon, a gyerekek számára is érthető nyelven mutatja be, mi a különbség egy kis családi gazdaság és a nagyüzemi termelés között. Miért fontos a vegyszermentes termesztés és táplálkozás, milyen a boldog állattartás, és miért jó, ha a termelői piacon vásárolunk, és friss alapanyagokból főzünk. (F.)

 

 

 

 

 

Christiane Dorion: Állati találmányok

Az ember azt gondolja, ő talál fel mindent, valójában jócskán van mit tanulnia az állatoktól, akik különféle problémamegoldó módszereket és hihetetlen anyagokat fejlesztettek ki, hogy évmilliókon át létezni tudjanak. Hihetetlen építményeket alkotnak, szuper anyagokat állítanak elő, és testük alakja lehetővé teszi, hogy a levegőben, a vízben és a szárazföldön is egyaránt könnyedén közlekedhessenek. Mindent újrahasznosítanak, így gyakorlatilag semmiféle szemetet nem termelnek.

Ebből a könyvből olyan szuper emberi alkotásokat ismerhetsz meg, amelyekhez állati remekművek, építmények és szupererő adott ötletet.

Tudtad, hogy a világ leggyorsabb vonata a jégmadárnak köszönheti, hogy annyira gyors és halk? És azt, hogy a termeszek sokat segítettek abban, hogy az ember olyan házakat építhessen, amelyek a nyári hőségben is hűvösek maradnak? És azt, hogy egy polipfaj már rég rájött a láthatatlanná tevő köpeny titkára?

Ha elolvasod a könyvet, más szemmel nézel majd például a fülbemászókra, a denevérekre, a ganajtúrókra, a medúzákra és a jegesmedvékre.(F.)